{
    "case_number": "CAC-ADREU-005985",
    "time_of_filling": null,
    "domain_names": [],
    "case_administrator": null,
    "complainant": [],
    "complainant_representative": null,
    "respondent": [],
    "respondent_representative": null,
    "factual_background": "Klaganden (AB Svenska Spel) är innehavare av den svenska varumärkesregistreringen Nr 372 726 EUROPATIPSET (fig), registrerad den 3 juni 2005 för varor och tjänster i klasserna 16 och 41 (Bilaga 2 – utdrag från PRVs databas).\r\n\r\nKlaganden innehar även domännamnen <europatipset.se> och <europatipset.nu>.\r\n \r\nKlaganden är helägt av svenska staten med uppdrag att \"tillhandahålla underhållande spel i en säker miljö\", och överskottet går oavkortat tillbaka till svenska folket genom att fördelas mellan idrotten, övriga folkrörelser och statskassan. EUROPATIPSET är ett sportspel där deltagarna tippar utgången av 13 matcher från i huvudsak italienska, spanska, engelska och svenska ligorna. \r\n\r\nSvaranden och Klaganden – direkt och via Klagandens ombud – har mellan den 17 februari 2011 och den 2 april 2011 korresponderat mailledes, varvid Svaranden bland annat angav att Svaranden kunde överlåta \/ tillgängliggöra <europatipset.eu> till Klaganden, för en ersättning baserad på 50 SEK per unik besökare, vilkas antal angavs till 200 000 st per dag (Bilaga 10, med underbilagor, av Ansökan visar parternas mailkorrespondens).\r\n\r\nSvaranden lät registrera <europatipset.eu> den 17 februari 2011. \r\n\r\nSvaranden har, enligt egen uppgift, dator som ett av sina yrken och har hittat sitt intresse i att tjäna pengar via domänhandel och webbprogrammering, samt arbetar för övrigt med bud och lastbilstransporter (Bilaga 10 av Ansökan).\r\n\r\nKlagomålet  ingavs den 11 april 2011. Svaromål till Klagomålet inkom den 15 april 2011.\r\n\r\nDen 19 april 2011 utsågs Petter Rindforth till Panelist, att fatta beslut i ärendet senast den 16 maj 2011.",
    "other_legal_proceedings": "Inga av Panelen kända",
    "discussion_and_findings": "Klaganden är innehavare av varumärket EUROPATIPSET, registrerat som svenskt nationellt varumärke under Nr 372 726 den 3 juni 2005. Klaganden har även visat att EUROPATIPSET inarbetats väsentligt under de följande åren. Panelen drar därför slutsatsen att Klagandens varumärke synes vara såväl registrerat i ett EU-land (Sverige), som inarbetat som kännetecken för Klagandens varor och tjänster.\r\n\r\nFrån förväxlingsbedömningen skall, enligt internationell praxis, bortses från själva toppdomänen (.eu), se Consejería de sandidad de la comunidad de Madrid v. Domain Handler, Ärende Nr. 05299. Vad som således ska jämföras är Klagandens varumärke EUROPATIPSET mot Svarandens <europatipset> (domännamnet utan toppdomänen). Panelen konstaterar att det omtvistade domännamnet är identiskt med Klagandens varumärke.\r\n\r\nSvaranden har bekräftat att Svaranden är ”mycket väl medveten” om att EUROPATIPSET är ett av Klagandens varumärken i Sverige, men anför därefter helt felaktigt att Klaganden inte skulle ha rätt till tvistlösning eftersom det rör ett domännamn registrerat under .eu.\r\n\r\nFrån exempelvis ADR Regler B1(b)(9) framgår att Klaganden kan hänvisa till rättigheter som är godkända eller etablerade i nationell lag i något av EU’s länder och\/eller EG-rättsligt. Det vanligaste torde vara just ett varumärke som är inarbetat och\/eller registrerat i något EU-land, som i nu aktuellt fall: Sverige.\r\n\r\nSvaranden har inte uppgivit något godtagbart skäl för sin registrering av domännamnet. Tvärt om får Svarandens erbjudande att sälja domännamnet till Klaganden mot en ersättning på 2 miljoner svenska kronor klart indikera att domännamnet i huvudsak registrerats för att sälja detta till Klaganden, samt i övrigt att otillbörligen utnyttja den goodwill som finns i Klagandens varumärke.\r\n\r\nSådan användning konstituerar inte ett berättigat intresse, se Globet-International Sports Betting Limited, N\/A v. Claes Persson, Ärende nr: 04147 (”Enbart det faktum att domännamnet vid tillfället var ledigt ger inte någon automatisk rätt eller berättigat intresse till <globetgames.eu> särskilt som Svaranden hade för avsikt att starta en nätbaserad speltjänst och således borde ha insett att domännamnet innehöll en etablerad konkurrents registrerade varumärke”).\r\n\r\nPanelen noterar att Svaranden i lösa ordalag anger att planeringen kring det omtvistade domännamnet skulle inbringa Svaranden stora belopp årligen. Vad denna planering går ut på, har dock Svaranden inte angivit, och den enda indikationen om Svarandens affärsmässiga planer med registrering av domännamnet är just erbjudandet om försäljning av detsamma till varumärkesinnehavaren, tillika Klaganden.\r\n\r\nMed hänvisning till ovanstående, drar Panelen slutsatsen att Svaranden registrerat <europatipset.eu> utan att har någon rätt eller berättigat\/legitimt intresse till detsamma. \r\n\r\nDå kriterierna för att medge Klagandens yrkande om överlåtelse därav är uppfyllda, saknas anledning för Panelen att ta ställning till huruvida domännamnet även registrerats eller använts i ond tro.",
    "decision": "Av ovannända skäl, i enlighet med Paragraferna B12 (b) och )c) i Reglerna, bestämmer Panelen att\r\ndomännamnet  EUROPATIPSET skall överföras till Klaganden.",
    "panelists": [
        null
    ],
    "date_of_panel_decision": "2011-04-29 00:00:00",
    "informal_english_translation": "The Complainant is the owner of the in Sweden registered trademark EUROPATIPSET, for on-line gaming services and similar. The disputed domain name <europatipset.eu> is identical to Complainants trademark, and is used by the Respondent for a web site with the same or closely similar services than offered by the Complainant. \r\n\r\nThe Respondent has only shown that he was well aware of the Complainant’s Swedish trademark rights on the time of registering the domain name, but given no other indications of the reasons to register and use the disputed domain name, apart from the fact that Respondent has offered the Complainant to buy it for 2 000 000 SEK.\r\n\r\nThe Panel decided that the disputed domain name <europatipset.eu> shall be transferred to the Complainant because 1) the domain name is identical to the trademark EUROPATIPSET and 2) because the Respondent has not established any rights or legitimate interest in respect of the disputed domain name.",
    "decision_domains": [],
    "panelist": null,
    "panellists_text": null
}