| Case number | CAC-ADREU-007523 | 
|---|---|
| Time of filing | 2017-10-10 11:49:12 | 
| Domain names | rightmoveplus.eu | 
Case administrator
| Aneta Jelenová (Case admin) | 
|---|
Complainant
| Organization | Rightmove Group Limited | 
|---|
Respondent
| Name | Jacqui Mortimer | 
|---|
            Muut oikeudelliset menettelyt
                    
    Paneeli ei ole tietoinen muista juridisista prosesseista riidanalaiseen verkkotunnukseen liittyen.
        
            Tosiasiaperusteet
                    
    Kantaja, Rightmove Group Limited, tarjoaa internetissä toimivaa kiinteistö- ja asuntovälityspalvelua tavaramerkillä RIGHTMOVE ja osoitteessa www.rightmove.eu. Yhtiö perustettiin vuonna 2000 ja sitä laajennettiin vuonna 2004. Yhtiö listautui Lontoon pörssiin vuonna 2006.
Kantajalla on useita Euroopan Unionissa ja Yhdistyneessä Kuningaskunnassa voimassa olevia tavaramerkkirekisteröintejä tavaramerkille RIGHTMOVE. Esimerkiksi tavaramerkki RIGHTMOVE (kuvio) on rekisteröity Yhdistyneessä Kuningaskunnassa 1.9.2006 numerolla 2414477.
Valituksen kohteena oleva verkkotunnus on rekisteröity 16.10.2016.
        Kantajalla on useita Euroopan Unionissa ja Yhdistyneessä Kuningaskunnassa voimassa olevia tavaramerkkirekisteröintejä tavaramerkille RIGHTMOVE. Esimerkiksi tavaramerkki RIGHTMOVE (kuvio) on rekisteröity Yhdistyneessä Kuningaskunnassa 1.9.2006 numerolla 2414477.
Valituksen kohteena oleva verkkotunnus on rekisteröity 16.10.2016.
            A. Kantaja
                    
    Kantaja katsoo, että verkkotunnus on sekoitettavissa Kantajan rekisteröimään tavaramerkkiin RIGHTMOVE, johon kantajalla on yksinoikeus. Sanan ”plus” lisääminen ei vähennä tätä sekoitettavuutta, vaan vahvistaa sitä, koska se viittaa yhteen kantajan keskeisistä palveluista nimeltä RIGHTMOVEPLUS. Aluetunnus .eu tulee jättää huomiotta sekoitettavuusarvioinnissa, koska se ei vaikuta verkkotunnuksen kokonaisvaikutelmaan.
Kantaja myös katsoo, että verkkotunnuksen haltijalla on rekisteröinyt tunnuksen ilman oikeuksia tai oikeutettua etua verkkotunnukseen. Kantaja ei ole tietoinen olosuhteista, joissa vastaaja voisi käyttää verkkotunnusta oikeutetusti, koska vastaaja ei ole saanut kantajalta lupaa sen käyttöön. Vastaaja ei myöskään ole yleisesti tunnettu verkkotunnuksella.
Kantajan mukaan vastaaja käyttää verkkotunnusta vilpillisesti, koska riidanalaisesta verkkotunnuksesta on lähetetty järjestelmäsähköposteja, joka vaikutti olevan kantajalta ja jossa käyttäjää kehotettiin kirjautumaan tililleen. Tämän tarkoituksena kantajan mukaan oli kerätä käyttäjien arkaluontoisia tietoja.
        Kantaja myös katsoo, että verkkotunnuksen haltijalla on rekisteröinyt tunnuksen ilman oikeuksia tai oikeutettua etua verkkotunnukseen. Kantaja ei ole tietoinen olosuhteista, joissa vastaaja voisi käyttää verkkotunnusta oikeutetusti, koska vastaaja ei ole saanut kantajalta lupaa sen käyttöön. Vastaaja ei myöskään ole yleisesti tunnettu verkkotunnuksella.
Kantajan mukaan vastaaja käyttää verkkotunnusta vilpillisesti, koska riidanalaisesta verkkotunnuksesta on lähetetty järjestelmäsähköposteja, joka vaikutti olevan kantajalta ja jossa käyttäjää kehotettiin kirjautumaan tililleen. Tämän tarkoituksena kantajan mukaan oli kerätä käyttäjien arkaluontoisia tietoja.
            B. Vastaaja
                    
    Vastaaja ei vastannut valitukseen.
        
            Käsittely ja mietintö
                    
    Komission Asetuksen (EY) N:o 874/2014 Artiklan 21 perusteella rekisteröity verkkotunnus voidaan sulkea, jos se on sekaannusta aiheuttavalla tavalla samankaltainen kuin nimi, johon kohdistuu jokin kansallisessa laissa ja/tai yhteisön oikeudessa tunnustettu tai vahvistettu oikeus, ja jos verkkotunnuksen haltija on rekisteröinyt verkkotunnuksen ilman oikeuksia tai oikeutettua etua siihen, tai verkkotunnus on rekisteröity tai sitä käytetään vilpillisessä mielessä.
Kantaja on osoittanut olevansa tavaramerkin RIGHTMOVE (kuvio) rekisteröity haltija, joten kantajalla on tavaramerkkiin Asetuksen 874/2014 10 artiklassa tarkoitettu oikeus siihen.
Verkkotunnus <rightmoveplus.eu> on lähes identtinen kantajan tavaramerkin RIGHTMOVE (kuvio) kanssa. Kantajan tavaramerkin kuvio on erottamiskyvyltään vähäinen, joten sen ei ole katsottava olevan merkittävässä asemassa kantajan tavaramerkin antamassa kokonaisvaikutelmassa. Kantajan tavaramerkin erottamiskykyisin osa on sana RIGHTMOVE.
Sana ”plus” puolestaan on tavallinen sana useassa kielessä, jolla tavaramerkeissä yleisesti tarkoitetaan lisättyä tai parannettua ominaisuutta aiempaan verrattuna. Siten sanan sisältyminen verkkotunnukseen ei riitä poistamaan verkkotunnuksen sekoitettavuutta kantajan tavaramerkkiin. Sekoitettavuutta päinvastoin lisää se, että kantajalla on myös palvelu nimeltä Rightmove Plus.
Siten verkkotunnus on sekoitettavissa kantajan tavaramerkkiin.
Kantaja on esittänyt uskottavasti, että vastaajalla ei ole oikeutta tai oikeutettua etua verkkotunnukseen ja että sitä käytetään vilpillisessä mielessä.
Vastaaja ei ole kiistänyt kantajan perusteluja. Siten on katsottava, että kantajalla ei ole Asetuksen 874/2014 21 Artiklassa tarkoitettua oikeutta tai oikeutettua etua verkkotunnukseen.
Lisäksi kantaja on osoittanut, että vastaaja on lähettänyt verkkotunnuksen avulla sähköposteja, joissa vastaanottajaa on pyydetty kirjautumaan vastaajan sivuille. Tällaisten viestien tarkoituksena on selvästi ollut harhauttaa viestien vastaanottajia luulemaan, että viesti tulee kantajalta ja kerätä tällä tavoin oikeudettomasti vastaanottajien tietoja.
Tämä osoittaa, että verkkotunnus on myös rekisteröity ja sitä on käytetty vilpillisessä mielessä.
        Kantaja on osoittanut olevansa tavaramerkin RIGHTMOVE (kuvio) rekisteröity haltija, joten kantajalla on tavaramerkkiin Asetuksen 874/2014 10 artiklassa tarkoitettu oikeus siihen.
Verkkotunnus <rightmoveplus.eu> on lähes identtinen kantajan tavaramerkin RIGHTMOVE (kuvio) kanssa. Kantajan tavaramerkin kuvio on erottamiskyvyltään vähäinen, joten sen ei ole katsottava olevan merkittävässä asemassa kantajan tavaramerkin antamassa kokonaisvaikutelmassa. Kantajan tavaramerkin erottamiskykyisin osa on sana RIGHTMOVE.
Sana ”plus” puolestaan on tavallinen sana useassa kielessä, jolla tavaramerkeissä yleisesti tarkoitetaan lisättyä tai parannettua ominaisuutta aiempaan verrattuna. Siten sanan sisältyminen verkkotunnukseen ei riitä poistamaan verkkotunnuksen sekoitettavuutta kantajan tavaramerkkiin. Sekoitettavuutta päinvastoin lisää se, että kantajalla on myös palvelu nimeltä Rightmove Plus.
Siten verkkotunnus on sekoitettavissa kantajan tavaramerkkiin.
Kantaja on esittänyt uskottavasti, että vastaajalla ei ole oikeutta tai oikeutettua etua verkkotunnukseen ja että sitä käytetään vilpillisessä mielessä.
Vastaaja ei ole kiistänyt kantajan perusteluja. Siten on katsottava, että kantajalla ei ole Asetuksen 874/2014 21 Artiklassa tarkoitettua oikeutta tai oikeutettua etua verkkotunnukseen.
Lisäksi kantaja on osoittanut, että vastaaja on lähettänyt verkkotunnuksen avulla sähköposteja, joissa vastaanottajaa on pyydetty kirjautumaan vastaajan sivuille. Tällaisten viestien tarkoituksena on selvästi ollut harhauttaa viestien vastaanottajia luulemaan, että viesti tulee kantajalta ja kerätä tällä tavoin oikeudettomasti vastaanottajien tietoja.
Tämä osoittaa, että verkkotunnus on myös rekisteröity ja sitä on käytetty vilpillisessä mielessä.
            Päätös
                    
    Otettuaan edellä mainitut syyt huomioon riidanratkaisusääntöjen B12 (b) ja (c) kohtien mukaisesti paneeli määrää
verkkotunnus RIGHTMOVEPLUS.EU siirretään kantajalle.
        verkkotunnus RIGHTMOVEPLUS.EU siirretään kantajalle.
PANELISTS
| Name | Tuukka Airaksinen | 
|---|
        Paneelin päätöksen päivämäärä
                
2017-10-10