| Case number | CAC-ADREU-007836 |
|---|---|
| Time of filing | 2020-01-13 21:23:22 |
| Domain names | tavazo.eu |
Case administrator
| Organization | Iveta Špiclová (Czech Arbitration Court) (Case admin) |
|---|
Complainant
| Organization | Tavazo |
|---|
Respondent
| Name | Matt Jal |
|---|
Andra rättsliga förfaranden
Panelen har ingen information om ytterligare rättsliga ärenden som pågår eller har avslutats, som är relaterade till det omtvistade domännamnet.
Faktisk bakgrund
Klaganden är innehavare av varumärket TAVAZO (fig), som omfattas av de Internationella Registreringarna Nr 1268369 samt 1348650, registrerade den 11 juni 2015,vilka båda designerar EU.
Klaganden driver även sedan den 8 februari 2017 ett bolag i Spanien, med firmadominant TAVAZO.
Svaranden lät registrera <tavazo.eu> den 27 februari 2013.
Någon information om Svarandens verksamhet föreligger inte.
Klaganden driver även sedan den 8 februari 2017 ett bolag i Spanien, med firmadominant TAVAZO.
Svaranden lät registrera <tavazo.eu> den 27 februari 2013.
Någon information om Svarandens verksamhet föreligger inte.
A. Klagande
Klaganden anger att varumärket TAVAZO är Klagandens familjevarumärke sedan ca 100 år, vilket är varumärkesregistrerat inom EU sedan 2015, samt att Klaganden äger ett företag TAVAZO i Spanien sedan 2017.
Av denna anledning vill Klaganden att domännamnet <tavazo.eu> överförs till Klaganden.
Av denna anledning vill Klaganden att domännamnet <tavazo.eu> överförs till Klaganden.
B. Svarande
Svaranden har inte inkommit med svaromål inom angiven svarsfrist.
Diskussion och Slutsatser
Enligt Regler för tvistlösning om domännamn i toppdomänen .eu (”ADR Regler“) kan ett domännamn överföras till Klaganden om domännamnet är identiskt eller förväxlingsbart med ett eller flera namn som
a) utgör erkänd och etablerad rättighet i enlighet med nationell lagstiftning och/eller gemenskapsrätt och antingen
b) registrerats av innehavaren utan rätt eller berättigat intresse; eller
c) registrerats eller använts i ond tro.
Klaganden är innehavare av varumärket TAVAZO (fig), registrerat internationellt
1) Under nr IR1348650, ingivet 10 januari 2017, registrerat 21 mars 2017 för varor och tjänster i klasserna 32, 39, 43, designerat EU
2) Ubder nr IR1268369, ingivet 5 maj 2015, registrerat 11 juni 2015 för varor och tjänster i klasserna
29, 30, 31, 35, designerat EU
Klaganden driver även ett bolag registrerat i Spanien med firmadominanten TAVAZO, nämligen Tavazo Nuts, Societad Limitada, registrerat 8 februari 2017.
Klaganden uppfyller därmed behörighetsreglerna i Kapitel II, avsnitt 1, artikel 3, samt artikel 20 och 22 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/517.
Från förväxlingsbedömningen skall, enligt internationell praxis, bortses från själva toppdomänen (.eu), se Consejería de sandidad de la comunidad de Madrid v. Domain Handler, Ärende Nr. 05299. Vad som således ska jämföras är Klagandens varumärke / firmadominant TAVAZO mot Svarandens <tavazo> (domännamnet utan toppdomänen). Panelen konstaterar att det omtvistade domännamnet är identiskt med Klagandens varumärke.
Rätt eller berättigat intresse?
Här noterar Panelen å ena sidan att det omtvistade domännamnet är registrerat år 2013, två år innan Klagandens varumärke TAVAZO registrerades för EU. Å andra sidan noteras att:
a) Klaganden hänvisar till att TAVAZO varit ”familjevarumärke” i 100 år, och även om familjen är etablerad i ett labnd utanför EU, nämligen Turkiet, kan det inte bortses från möjligheten att Svaranden registrerat <tavazo.eu> med kunskap om Klagandens planer på etablering inom EU,
b) Svaranden är identiifierad som Matt Jal, och det finns ingenting i Svarandens namn som indikerar att Svaranden har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet <tavazo.eu>, samt att
c) Domännamnet <tavazo.eu> registrerades den 27 februari 2013, men har aldrig under de efterföljande närmare 7 åren använts, vilket ytterligare indikarar att Svaranden inte har något berättigat intresse av <tavazo.eu>.
Med hänvisning till ovanstående, drar Panelen slutsatsen att Svaranden registrerat <tavazo.eu> utan att ha någon rätt eller berättigat intresse till detsamma.
Då kriterierna för att medge Klagandens yrkande om överlåtelse därav är uppfyllda, saknas anledning för Panelen att ta ställning till huruvida domännamnet även registrerats eller använts i ond tro.
a) utgör erkänd och etablerad rättighet i enlighet med nationell lagstiftning och/eller gemenskapsrätt och antingen
b) registrerats av innehavaren utan rätt eller berättigat intresse; eller
c) registrerats eller använts i ond tro.
Klaganden är innehavare av varumärket TAVAZO (fig), registrerat internationellt
1) Under nr IR1348650, ingivet 10 januari 2017, registrerat 21 mars 2017 för varor och tjänster i klasserna 32, 39, 43, designerat EU
2) Ubder nr IR1268369, ingivet 5 maj 2015, registrerat 11 juni 2015 för varor och tjänster i klasserna
29, 30, 31, 35, designerat EU
Klaganden driver även ett bolag registrerat i Spanien med firmadominanten TAVAZO, nämligen Tavazo Nuts, Societad Limitada, registrerat 8 februari 2017.
Klaganden uppfyller därmed behörighetsreglerna i Kapitel II, avsnitt 1, artikel 3, samt artikel 20 och 22 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/517.
Från förväxlingsbedömningen skall, enligt internationell praxis, bortses från själva toppdomänen (.eu), se Consejería de sandidad de la comunidad de Madrid v. Domain Handler, Ärende Nr. 05299. Vad som således ska jämföras är Klagandens varumärke / firmadominant TAVAZO mot Svarandens <tavazo> (domännamnet utan toppdomänen). Panelen konstaterar att det omtvistade domännamnet är identiskt med Klagandens varumärke.
Rätt eller berättigat intresse?
Här noterar Panelen å ena sidan att det omtvistade domännamnet är registrerat år 2013, två år innan Klagandens varumärke TAVAZO registrerades för EU. Å andra sidan noteras att:
a) Klaganden hänvisar till att TAVAZO varit ”familjevarumärke” i 100 år, och även om familjen är etablerad i ett labnd utanför EU, nämligen Turkiet, kan det inte bortses från möjligheten att Svaranden registrerat <tavazo.eu> med kunskap om Klagandens planer på etablering inom EU,
b) Svaranden är identiifierad som Matt Jal, och det finns ingenting i Svarandens namn som indikerar att Svaranden har någon rätt eller berättigat intresse till domännamnet <tavazo.eu>, samt att
c) Domännamnet <tavazo.eu> registrerades den 27 februari 2013, men har aldrig under de efterföljande närmare 7 åren använts, vilket ytterligare indikarar att Svaranden inte har något berättigat intresse av <tavazo.eu>.
Med hänvisning till ovanstående, drar Panelen slutsatsen att Svaranden registrerat <tavazo.eu> utan att ha någon rätt eller berättigat intresse till detsamma.
Då kriterierna för att medge Klagandens yrkande om överlåtelse därav är uppfyllda, saknas anledning för Panelen att ta ställning till huruvida domännamnet även registrerats eller använts i ond tro.
Beslut
Av ovannända skäl, i enlighet med Paragraferna B12 (b) och )c) i Reglerna, bestämmer Panelen att domännamnet TAVAZO.EU skall överföras till Klaganden.
PANELISTS
| Name | Petter Rindforth, LL M |
|---|
Datum för Panelbeslut
2020-01-13