Case number | CAC-ADREU-008073 |
---|---|
Time of filing | 2021-03-04 13:01:58 |
Domain names | tomasrepka.eu |
Case administrator
Organization | Iveta Špiclová (Czech Arbitration Court) (Case admin) |
---|
Complainant
Organization | Tomáš Řepka ( ) |
---|
Respondent
Organization | Marusya Harutyunyan (SVTexus Invest a.s.) |
---|
Other Legal Proceedings
Senátu nejsou známa žádná právní řízení týkající se sporného doménového jména, která by probíhala či byla rozhodnuta.
Factual Background
Žalující strana pan Tomáš Řepka je fyzickou osobou žijící v České republice a je držitelem zapsané ochranné známky TOMÁŠ ŘEPKA.
Žalovaná strana si zaregistrovala doménové jméno 13.9.2018 a provozuje pod sporným doménovým jménem internetový obchod.
Žalovaná strana si zaregistrovala doménové jméno 13.9.2018 a provozuje pod sporným doménovým jménem internetový obchod.
A. Complainant
Žalující strana v návrhu uvedla, že je bývalým fotbalistou a má zapsanou ochrannou známku tvořenou jeho jménem, tedy Tomáš Řepka.
Žalovaná strana je držitelem doménového jména <TOMASREPKA.EU>, na kterém nabízí produkty, které zasahují do osobnostních práv Žalující strany. Žalovaná strana na internetovém obchodu <tomasrepka.eu> v rámci své podnikatelské činnosti zasahuje do osobnostních práv pana Řepky v souladu s ust. § 81 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a dále do jeho ochranné známky dle ust. § 8 zákona č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách, čímž také může naplňovat skutkovou podstatu trestného činu dle § 268 trestního zákoníku, zák. č. 40/2009 Sb. Nehledě na další porušení, především v rovině nekalosoutěžní - parazitování na pověsti a porušování práv na označení.
Žalující strana se prostřednictvím emailu adresovanému Žalované straně domáhala převodu sporné domény předžalobní výzvou, kdy Žalovaná strana na výzvu nereagovala.
Žalující strana má za to, že v tomto případě jsou naplněny všechny základní důvody pro rozhodnutí přiznávající nárok žalobci ve smyslu čl. B 11 (d) (1) a sice:
(i) doménové jméno je identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo Členského státu a/nebo právo Evropské unie uznává nebo zakotvuje právo; a buď
(ii) doménové jméno bylo Žalovanou stranou zaregistrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu na doménovém jménu; nebo
(iii) doménové jméno nebylo zaregistrováno nebo není užíváno v dobré víře.
Vzhledem k obsahu internetového obchodu provozovaného na doméně <TOMASREPKA.EU> je patrné, že Žalovaná strana nemůže mít oprávněný zájem na doménovém jménu a užívá jej ve zlé víře a zneužívá k propagaci svého obchodu jméno žalobce. Obsah internetového obchodu lze navíc považovat mimo jiné za zcela dehonestující vůči Žalující straně.
S ohledem na výše uvedené žalující strana navrhla převedení doménového jména <TOMASREPKA.EU> na žalující stranu.
Žalovaná strana je držitelem doménového jména <TOMASREPKA.EU>, na kterém nabízí produkty, které zasahují do osobnostních práv Žalující strany. Žalovaná strana na internetovém obchodu <tomasrepka.eu> v rámci své podnikatelské činnosti zasahuje do osobnostních práv pana Řepky v souladu s ust. § 81 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník a dále do jeho ochranné známky dle ust. § 8 zákona č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách, čímž také může naplňovat skutkovou podstatu trestného činu dle § 268 trestního zákoníku, zák. č. 40/2009 Sb. Nehledě na další porušení, především v rovině nekalosoutěžní - parazitování na pověsti a porušování práv na označení.
Žalující strana se prostřednictvím emailu adresovanému Žalované straně domáhala převodu sporné domény předžalobní výzvou, kdy Žalovaná strana na výzvu nereagovala.
Žalující strana má za to, že v tomto případě jsou naplněny všechny základní důvody pro rozhodnutí přiznávající nárok žalobci ve smyslu čl. B 11 (d) (1) a sice:
(i) doménové jméno je identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo Členského státu a/nebo právo Evropské unie uznává nebo zakotvuje právo; a buď
(ii) doménové jméno bylo Žalovanou stranou zaregistrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu na doménovém jménu; nebo
(iii) doménové jméno nebylo zaregistrováno nebo není užíváno v dobré víře.
Vzhledem k obsahu internetového obchodu provozovaného na doméně <TOMASREPKA.EU> je patrné, že Žalovaná strana nemůže mít oprávněný zájem na doménovém jménu a užívá jej ve zlé víře a zneužívá k propagaci svého obchodu jméno žalobce. Obsah internetového obchodu lze navíc považovat mimo jiné za zcela dehonestující vůči Žalující straně.
S ohledem na výše uvedené žalující strana navrhla převedení doménového jména <TOMASREPKA.EU> na žalující stranu.
B. Respondent
Vzhledem k tomu, že Žalovaná strana nepotvrdila přijetí oznámení o Žalobním návrhu přihlášením se na on-line platformu ve lhůtě 5 dnů od jeho zaslání e-mailem, bylo oznámení zasláno Žalované straně poštou dne 25. 11. 2020 s tím, že lhůta pro vyjádření uplynula 20. 1. 2021.
Žalovaná strana nevyužila svého práva se k žalobnímu návrhu vyjádřit a předložit případné důkazy, přesto, že k tomu byla ze strany Rozhodčího soudu opakovaně vyzývána.
Žalovaná strana nevyužila svého práva se k žalobnímu návrhu vyjádřit a předložit případné důkazy, přesto, že k tomu byla ze strany Rozhodčího soudu opakovaně vyzývána.
Discussion and Findings
Na základě vyhodnocení všech předložených tvrzení stran a předložených důkazů dospěl senát k následujícím závěrům:
V souladu s ustanovením článku B11(d)(1) Pravidel ADR a článku 21(1) Nařízení ES 874/2004 v ADR řízení vedeném proti Žalované straně, která je držitelem registrace doménového jména, je možné žalobnímu návrhu vyhovět v případě, že:
(i) doménové jméno je identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo Členského státu a/nebo Komunitární právo uznává nebo zakotvuje právo; a buď
(ii) doménové jméno bylo Žalovanou stranou zaregistrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu na doménovém jménu; nebo
(iii) doménové jméno nebylo zaregistrováno nebo není užíváno v dobré víře.
Nárok žalobce je vzhledem k výše uvedenému možné považovat za oprávněný v případě kumulativního splnění podmínky i) a nejméně jedné z podmínek ii) a iii).
1. Práva žalující strany k označení, které tvoří doménové jméno
Sporné doménové jméno je shodné s jménem žalující strany tj. Tomáš Řepka a zároveň shodné ochrannou známkou TOMÁŠ ŘEPKA zapsanou pod číslem 372173, s podáním přihlášky dne 15.10.2018, datem zápisu 27. 3. 2019 pro třídy výrobků a služeb 3, 16, 25, 34, 35, 36, 41.
Sporné doménové jméno je identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo Členského státu a/nebo Komunitární právo uznává nebo zakotvuje právo. Od označení domény nejvyšší úrovně EU je přitom třeba odhlédnout, neboť se jedná o prvek, který je součást všech doménových jmen registrovaných v doméně nejvyšší úrovně EU, který nemá rozlišující způsobilost.
2. Právo nebo oprávněný zájem Žalované strany k doménovému jménu
Dále bylo posuzováno, zda doménové jméno bylo Žalovanou stranou registrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu k doménovému jménu.
Žalovaná strana registrovala doménové jméno <TOMASREPKA.EU> dne 13.9.2018.
Žalovaná strana se v řízení nevyjádřila a nepředložila žádné důkazy, které by mohly vést k závěru, že by měla k doménovému jménu jakékoli oprávnění nebo oprávněný zájem.
Uvedené skutečnosti tedy vedly jednoznačnému závěru, že žalovaná strana žádné právo k jménu domény nebo oprávněný zájem neměla.
3. Nedostatek dobré víry Žalované strany
Žalovaná strana provozuje na sporném doménovém jménu internetový obchod a prokazatelně těží ze známosti jména Žalující strany což je možné posuzovat jednoznačně za užívání nikoli v dobré víře.
4. Způsobilost Žalující strany k zápisu
Žalující strana je fyzickou osobou s bydlištěm ve Společenství a splňuje obecná kritéria dle čl. 22 odst. 11 Nařízení a čl. 4. odst. 2(b) nařízení ES 733/2002 a je tedy způsobilá, aby na ni bylo doménové jméno převedeno
5. Převod doménového jména
S ohledem na kumulativní splnění všech tří podmínek dle článku B11(d)(1) Pravidel ADR Senát dospěl k závěru, že nárok uplatněný žalující stranou je po právu.
V souladu s ustanovením článku B11(d)(1) Pravidel ADR a článku 21(1) Nařízení ES 874/2004 v ADR řízení vedeném proti Žalované straně, která je držitelem registrace doménového jména, je možné žalobnímu návrhu vyhovět v případě, že:
(i) doménové jméno je identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo Členského státu a/nebo Komunitární právo uznává nebo zakotvuje právo; a buď
(ii) doménové jméno bylo Žalovanou stranou zaregistrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu na doménovém jménu; nebo
(iii) doménové jméno nebylo zaregistrováno nebo není užíváno v dobré víře.
Nárok žalobce je vzhledem k výše uvedenému možné považovat za oprávněný v případě kumulativního splnění podmínky i) a nejméně jedné z podmínek ii) a iii).
1. Práva žalující strany k označení, které tvoří doménové jméno
Sporné doménové jméno je shodné s jménem žalující strany tj. Tomáš Řepka a zároveň shodné ochrannou známkou TOMÁŠ ŘEPKA zapsanou pod číslem 372173, s podáním přihlášky dne 15.10.2018, datem zápisu 27. 3. 2019 pro třídy výrobků a služeb 3, 16, 25, 34, 35, 36, 41.
Sporné doménové jméno je identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo Členského státu a/nebo Komunitární právo uznává nebo zakotvuje právo. Od označení domény nejvyšší úrovně EU je přitom třeba odhlédnout, neboť se jedná o prvek, který je součást všech doménových jmen registrovaných v doméně nejvyšší úrovně EU, který nemá rozlišující způsobilost.
2. Právo nebo oprávněný zájem Žalované strany k doménovému jménu
Dále bylo posuzováno, zda doménové jméno bylo Žalovanou stranou registrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu k doménovému jménu.
Žalovaná strana registrovala doménové jméno <TOMASREPKA.EU> dne 13.9.2018.
Žalovaná strana se v řízení nevyjádřila a nepředložila žádné důkazy, které by mohly vést k závěru, že by měla k doménovému jménu jakékoli oprávnění nebo oprávněný zájem.
Uvedené skutečnosti tedy vedly jednoznačnému závěru, že žalovaná strana žádné právo k jménu domény nebo oprávněný zájem neměla.
3. Nedostatek dobré víry Žalované strany
Žalovaná strana provozuje na sporném doménovém jménu internetový obchod a prokazatelně těží ze známosti jména Žalující strany což je možné posuzovat jednoznačně za užívání nikoli v dobré víře.
4. Způsobilost Žalující strany k zápisu
Žalující strana je fyzickou osobou s bydlištěm ve Společenství a splňuje obecná kritéria dle čl. 22 odst. 11 Nařízení a čl. 4. odst. 2(b) nařízení ES 733/2002 a je tedy způsobilá, aby na ni bylo doménové jméno převedeno
5. Převod doménového jména
S ohledem na kumulativní splnění všech tří podmínek dle článku B11(d)(1) Pravidel ADR Senát dospěl k závěru, že nárok uplatněný žalující stranou je po právu.
For all the reasons stated above, the Complaint is
Z výše uvedených důvodů Senát v souladu s § B12 (b) Pravidel rozhodl o převodu doménového jména TOMASREPKA.EU na Žalující stranu.
PANELISTS
Name | Premysl Libal |
---|
Date of Panel Decision
2021-03-04