Case number | CAC-ADREU-008264 |
---|---|
Time of filing | 2022-02-24 12:17:17 |
Domain names | eurofighter.eu |
Case administrator
Organization | Denisa Bilík (CAC) (Case admin) |
---|
Complainant
Organization | Franz Wechtenbruch (Eurofighter Jagdflugzeug GmbH) |
---|
Respondent
Organization | Evolution Media e.U. (Evolution Media e.U.) |
---|
Andere juridische procedures
Er zijn geen (andere) gerechtelijke procedures bekend die betrekking hebben op de betwiste domeinnaam eurofighter.eu (hierna: “de Domeinnaam”).
Feitelijke situatie
Het Panel zal ook onder beweringen van partijen en de bevindingen en vaststelling voor zover nodig ingaan op de feitelijke situatie.
Klager, Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, is onderdeel van een Europees defensieconcern dat gevestigd is in Hallbergmoos (Duitsland). Het concern is een samenwerking tussen grote luchtvaart- en ruimtevaart- en defensiebedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Sinds 1989 bouwt het concern aan zijn eerste prototype van de Eurofighter Typhoon. Meer in het algemeen houdt het concern zich bezig met het ontwerp, de fabricage en de verdere ontwikkelingen van de Eurofighter Typhoon. Wereldwijd zijn er meer dan 400 leveranciers en onderaannemers bij deze ontwikkelingen betrokken.
De Domeinnaam is geregistreerd op 17 december 2020 en wordt door Verweerder te koop aangeboden.
Klager, Eurofighter Jagdflugzeug GmbH, is onderdeel van een Europees defensieconcern dat gevestigd is in Hallbergmoos (Duitsland). Het concern is een samenwerking tussen grote luchtvaart- en ruimtevaart- en defensiebedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Spanje. Sinds 1989 bouwt het concern aan zijn eerste prototype van de Eurofighter Typhoon. Meer in het algemeen houdt het concern zich bezig met het ontwerp, de fabricage en de verdere ontwikkelingen van de Eurofighter Typhoon. Wereldwijd zijn er meer dan 400 leveranciers en onderaannemers bij deze ontwikkelingen betrokken.
De Domeinnaam is geregistreerd op 17 december 2020 en wordt door Verweerder te koop aangeboden.
A. Klager
Klager stelt, voor zover relevant voor de beslissing in deze zaak, het navolgende.
Klager is houder van diverse “Eurofighter”-(merken)rechten, waaronder het Europese Unie woordmerk EUROFIGHTER (nummer 000933952), met aanvraagdatum 21 september 1998, ingeschreven voor waren in klasse 12 (hierna ook in enkelvoud: “het Merk”). Voorts stelt Klager dat het Merk grote bekendheid geniet in de Europese Unie, doordat deze regelmatig in de regionale en nationale media verschijnt.
De Domeinnaam is identiek aan het Merk.
Tevens stelt Klager dat de Domeinnaam door Verweerder is geregistreerd zonder rechten of gerechtvaardigde (legitieme) belangen ten aanzien van de Domeinnaam. Verweerder heeft immers geen banden met Klager en Klager heeft geen toestemming gegeven voor het gebruik van de Domeinnaam. De Domeinnaam werd door Verweerder enkel en alleen verworven om de deze te verkopen en winst te maken. Verweerder is te kwader trouw. Dat blijkt uit het feit dat het Merk grote bekendheid geniet in de Europese Unie. Het kan daarom geen toeval zijn dat Verweerder de Domeinnaam heeft geregistreerd. Indien Verweerder niet op de hoogte zou zijn geweest van de bekendheid van het Merk van Klager dan had Verweerder zich hiervan moeten vergewissen. Klager bezit immers meerdere domeinnamen bestaande uit het element "eurofighter" onder verschillende top level domains. Bovendien komen deze veelvuldig voor wanneer een zoekopdracht wordt gedaan naar “Eurofighter”.
Op grond van vorenstaande verzoekt Klager de overdracht van de Domeinnaam aan Klager.
Klager is houder van diverse “Eurofighter”-(merken)rechten, waaronder het Europese Unie woordmerk EUROFIGHTER (nummer 000933952), met aanvraagdatum 21 september 1998, ingeschreven voor waren in klasse 12 (hierna ook in enkelvoud: “het Merk”). Voorts stelt Klager dat het Merk grote bekendheid geniet in de Europese Unie, doordat deze regelmatig in de regionale en nationale media verschijnt.
De Domeinnaam is identiek aan het Merk.
Tevens stelt Klager dat de Domeinnaam door Verweerder is geregistreerd zonder rechten of gerechtvaardigde (legitieme) belangen ten aanzien van de Domeinnaam. Verweerder heeft immers geen banden met Klager en Klager heeft geen toestemming gegeven voor het gebruik van de Domeinnaam. De Domeinnaam werd door Verweerder enkel en alleen verworven om de deze te verkopen en winst te maken. Verweerder is te kwader trouw. Dat blijkt uit het feit dat het Merk grote bekendheid geniet in de Europese Unie. Het kan daarom geen toeval zijn dat Verweerder de Domeinnaam heeft geregistreerd. Indien Verweerder niet op de hoogte zou zijn geweest van de bekendheid van het Merk van Klager dan had Verweerder zich hiervan moeten vergewissen. Klager bezit immers meerdere domeinnamen bestaande uit het element "eurofighter" onder verschillende top level domains. Bovendien komen deze veelvuldig voor wanneer een zoekopdracht wordt gedaan naar “Eurofighter”.
Op grond van vorenstaande verzoekt Klager de overdracht van de Domeinnaam aan Klager.
B. Verweerder
Verweerder heeft geen verweer gevoerd.
Behandeling en vaststelling
Het Panel constateert dat de door Klager genoemde feiten en argumenten door Verweerder niet zijn bestreden.
In overeenstemming met artikel B11(a) van de .eu Alternative Dispute Resolution Rules (the “ADR Rules”) neemt het Panel een beslissing over de Klacht op grond van de ingediende verklaringen en stukken en in overeenstemming met de Procedurevoorschriften.
Op grond van artikel B11(d)(1) wijst het Panel de gevraagde voorzieningen toe indien Klager aantoont dat:
(i) De Domeinnaam identiek is aan of verwarrende gelijkenis vertoont met de aanduiding of
aanduidingen ten aanzien waarvan een recht wordt erkend of vastgesteld door het
nationale en/of het recht van de Europese Unie; en
(ii) de Domeinnaam door de Verweerder is geregistreerd zonder rechten op
of gerechtvaardigde belangen ten aanzien van de domeinnaam; dan wel
(iii) de Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of wordt gebruikt.
Het Panel is van oordeel dat Klager in onderhavige zaak genoegzaam heeft aangetoond dat Klager rechthebbende is op het Merk. Bovendien is het Panel van oordeel dat de Domeinnaam identiek is aan het Merk. De toevoeging .eu in de Domeinnaam als aanduiding van het top-level domain, dient buiten beschouwing te worden gelaten en doet dan ook niet af aan het feit dat de Domeinnaam identiek is aan het Merk (zie paragraaf III.1. van het Overview of CAC Panel Views on Selected Questions of the Alternative Dispute Resolution for .EU Domain Name Disputes, 2nd Edition (“CAC .EU Overview 2.0”)).
Aan de eis van artikel 21, lid 1 van Verordening (EG) Nr. 874/2004 van de Commissie van 28 april 2004 is derhalve voldaan.
Vervolgens dient het Panel te beoordelen of aan tenminste één van de twee andere voorwaarden van artikel 21 lid 1 van Verordening (EG) Nr. 874/2004 is voldaan. Dit betekent dat (i) ofwel de registratie van de Domeinnaam zonder rechten op of zonder gewettigd belang bij de naam of registratie is geschied, (ii) ofwel de Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of wordt gebruikt. In artikel B11(d) van de ADR Rules zijn deze voorwaarden eveneens opgenomen.
Het Panel merkt allereerst op dat het onbetwist vaststaat dat Verweerder de Domeinnaam in 2020 heeft geregistreerd en dat de Domeinnaam niet op relevante wijze wordt gebruikt. Immers, de Domeinnaam verwijst naar een webpagina waar de Domeinnaam door Verweerder te koop wordt aangeboden. Op basis van het voorgaande en bij afwezigheid van een verweer, komt het Panel tot de conclusie dat Verweerder de Domeinnaam niet gebruikt om te goeder trouw producten of diensten aan te bieden of hiervoor aantoonbare voorbereidingen trof (artikel 21 lid 2 sub a van de Verordening (EG) Nr. 874/2004). Daarnaast heeft Verweerder geen banden met de Klager en heeft Klager nooit toestemming gegeven voor de registratie van de Domeinnaam of anderszins het gebruik van het Merk. Verweerder is ook geen onderneming die algemeen bekend staat onder de Domeinnaam.
Alles overziende heeft Verweerder geen recht op of legitiem belang bij de Domeinnaam en daarmee is aan het tweede vereiste van artikel 21 lid 1 van Verordening (EG) Nr. 874/2004 voldaan.
Voorts is de vraag aan de orde of Verweerder geacht kan worden de Domeinnaam te kwader trouw te hebben geregistreerd dan wel te gebruiken.
Aangezien Verweerder geen verweer heeft gevoerd, heeft Klager onweersproken gesteld dat Verweerder de Domeinnaam te kwade trouw heeft geregistreerd en gebruikt.
Overeenkomstig CAC .EU Overview 2.0 onder IV.7 leidt het niet indienen van een verweer niet automatisch tot een beslissing in het voordeel van de Klager. De klager moet de vereiste elementen stellen en concreet onderbouwen. Daarbij moet het Panel het bewijs, zeker in het geval van het ontbreken van een verweer, beoordelen op basis van een afweging van waarschijnlijkheden die kunnen leiden tot een vaststelling van registratie of gebruik te kwader trouw.
Aangenomen mag worden dat Verweerder de Domeinnaam enkel en alleen te koop aanbiedt. Bovendien is Verweerder betrokken geweest in vele domeinnaamzaken en is in deze vergelijkbare zaken de kwade trouw telkens bewezen (zie o.a. de zaken CAC 07897, 07600, 07646, 07720 en 07632).
Het Panel vindt gelet op de grote bekendheid van het Merk dat het onaannemelijk is dat Verweerder niet bekend was met het Merk. De meest eenvoudige zoekopdracht op "Eurofighter" geeft meteen resultaten die wijzen op Klager en diens Merk (zie ook: CAC .EU Overview 2.0, V.4).
Het vervolgens niet gebruiken van de Domeinnaam en te koop aanbieden van de Domeinnaam en het niet verweren tegen deze Klacht, versterkt die vaststelling van registratie te kwader trouw en leidt op zichzelf ook tot een vaststelling van gebruik te kwader trouw (zie ook: CAC .EU Overview 2.0, V.6).
Daarmee is ook aan het derde vereiste van artikel 21 van Verordening (EG) Nr. 874/2004 voldaan.
In overeenstemming met artikel B11(a) van de .eu Alternative Dispute Resolution Rules (the “ADR Rules”) neemt het Panel een beslissing over de Klacht op grond van de ingediende verklaringen en stukken en in overeenstemming met de Procedurevoorschriften.
Op grond van artikel B11(d)(1) wijst het Panel de gevraagde voorzieningen toe indien Klager aantoont dat:
(i) De Domeinnaam identiek is aan of verwarrende gelijkenis vertoont met de aanduiding of
aanduidingen ten aanzien waarvan een recht wordt erkend of vastgesteld door het
nationale en/of het recht van de Europese Unie; en
(ii) de Domeinnaam door de Verweerder is geregistreerd zonder rechten op
of gerechtvaardigde belangen ten aanzien van de domeinnaam; dan wel
(iii) de Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of wordt gebruikt.
Het Panel is van oordeel dat Klager in onderhavige zaak genoegzaam heeft aangetoond dat Klager rechthebbende is op het Merk. Bovendien is het Panel van oordeel dat de Domeinnaam identiek is aan het Merk. De toevoeging .eu in de Domeinnaam als aanduiding van het top-level domain, dient buiten beschouwing te worden gelaten en doet dan ook niet af aan het feit dat de Domeinnaam identiek is aan het Merk (zie paragraaf III.1. van het Overview of CAC Panel Views on Selected Questions of the Alternative Dispute Resolution for .EU Domain Name Disputes, 2nd Edition (“CAC .EU Overview 2.0”)).
Aan de eis van artikel 21, lid 1 van Verordening (EG) Nr. 874/2004 van de Commissie van 28 april 2004 is derhalve voldaan.
Vervolgens dient het Panel te beoordelen of aan tenminste één van de twee andere voorwaarden van artikel 21 lid 1 van Verordening (EG) Nr. 874/2004 is voldaan. Dit betekent dat (i) ofwel de registratie van de Domeinnaam zonder rechten op of zonder gewettigd belang bij de naam of registratie is geschied, (ii) ofwel de Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of wordt gebruikt. In artikel B11(d) van de ADR Rules zijn deze voorwaarden eveneens opgenomen.
Het Panel merkt allereerst op dat het onbetwist vaststaat dat Verweerder de Domeinnaam in 2020 heeft geregistreerd en dat de Domeinnaam niet op relevante wijze wordt gebruikt. Immers, de Domeinnaam verwijst naar een webpagina waar de Domeinnaam door Verweerder te koop wordt aangeboden. Op basis van het voorgaande en bij afwezigheid van een verweer, komt het Panel tot de conclusie dat Verweerder de Domeinnaam niet gebruikt om te goeder trouw producten of diensten aan te bieden of hiervoor aantoonbare voorbereidingen trof (artikel 21 lid 2 sub a van de Verordening (EG) Nr. 874/2004). Daarnaast heeft Verweerder geen banden met de Klager en heeft Klager nooit toestemming gegeven voor de registratie van de Domeinnaam of anderszins het gebruik van het Merk. Verweerder is ook geen onderneming die algemeen bekend staat onder de Domeinnaam.
Alles overziende heeft Verweerder geen recht op of legitiem belang bij de Domeinnaam en daarmee is aan het tweede vereiste van artikel 21 lid 1 van Verordening (EG) Nr. 874/2004 voldaan.
Voorts is de vraag aan de orde of Verweerder geacht kan worden de Domeinnaam te kwader trouw te hebben geregistreerd dan wel te gebruiken.
Aangezien Verweerder geen verweer heeft gevoerd, heeft Klager onweersproken gesteld dat Verweerder de Domeinnaam te kwade trouw heeft geregistreerd en gebruikt.
Overeenkomstig CAC .EU Overview 2.0 onder IV.7 leidt het niet indienen van een verweer niet automatisch tot een beslissing in het voordeel van de Klager. De klager moet de vereiste elementen stellen en concreet onderbouwen. Daarbij moet het Panel het bewijs, zeker in het geval van het ontbreken van een verweer, beoordelen op basis van een afweging van waarschijnlijkheden die kunnen leiden tot een vaststelling van registratie of gebruik te kwader trouw.
Aangenomen mag worden dat Verweerder de Domeinnaam enkel en alleen te koop aanbiedt. Bovendien is Verweerder betrokken geweest in vele domeinnaamzaken en is in deze vergelijkbare zaken de kwade trouw telkens bewezen (zie o.a. de zaken CAC 07897, 07600, 07646, 07720 en 07632).
Het Panel vindt gelet op de grote bekendheid van het Merk dat het onaannemelijk is dat Verweerder niet bekend was met het Merk. De meest eenvoudige zoekopdracht op "Eurofighter" geeft meteen resultaten die wijzen op Klager en diens Merk (zie ook: CAC .EU Overview 2.0, V.4).
Het vervolgens niet gebruiken van de Domeinnaam en te koop aanbieden van de Domeinnaam en het niet verweren tegen deze Klacht, versterkt die vaststelling van registratie te kwader trouw en leidt op zichzelf ook tot een vaststelling van gebruik te kwader trouw (zie ook: CAC .EU Overview 2.0, V.6).
Daarmee is ook aan het derde vereiste van artikel 21 van Verordening (EG) Nr. 874/2004 voldaan.
Beslissing
Om bovengenoemde redenen heeft het Panel in overeenstemming met de § B12 (b) en (c) van de ADR-Voorschriften besloten tot overdracht domeinnaam EUROFIGHTER.EU aan de Klager.
PANELISTS
Name | Willem J.H. Leppink |
---|
Datum Arbitrage-beslissing
2022-02-24