| Case number | CAC-ADREU-008350 | 
|---|---|
| Time of filing | 2022-09-02 17:01:05 | 
| Domain names | PLEXIAN.eu | 
Case administrator
| Organization | Denisa Bilík (CAC) (Case admin) | 
|---|
Complainant
| Organization | Plexian International Limited | 
|---|
Respondent
| Organization | Prescot Lewis Invest AB | 
|---|
            Andra rättsliga förfaranden
                    
    Panelen har ingen information om ytterligare rättsliga ärenden som pågår eller har avslutats, som är relaterade till det omtvistade domännamnet.
        
            Faktisk bakgrund
                    
    Klaganden är innehavare av det i Storbritannien registrerade varumärket PLEXIAN (fig) med registreringsnummer 2317812 samt registreringsdatum den 5 december 2002. Varumärket är registrerat för varor och tjänster i klasserna 9, 35 samt 41. 
Klagandens brittiska företagsnamn (private limited company) med organisationsnummer 4423337 är sedan den 6 september 2002 PLEXIAN INTERNATIONAL LIMITED.
Svaranden registrerade det omtvistade domännamnet <plexian.eu> den 17 december 2017. Det omtvistade domännamnet pekar inte mot någon aktiv hemsida.
        Klagandens brittiska företagsnamn (private limited company) med organisationsnummer 4423337 är sedan den 6 september 2002 PLEXIAN INTERNATIONAL LIMITED.
Svaranden registrerade det omtvistade domännamnet <plexian.eu> den 17 december 2017. Det omtvistade domännamnet pekar inte mot någon aktiv hemsida.
            A. Klagande
                    
    Klaganden innehar en varumärkesregistrering för PLEXIAN (fig) i Storbritannien sedan den 5 december 2002. Klagandens företagsnamn har sedan den 6 september 2002 varit PLEXIAN INTERNATIONAL LIMITED. Klaganden använder domännamnet <plexian.com>. 
Eftersom Svaranden inte använder det omtvistade domännamnet <plexian.eu>, som registrerades 2017, anser Klaganden att Svaranden endast innehar det omtvistade domännamnet i spekulativa syften. Av denna anledning vill Klaganden att det omtvistade domännamnet överförs till Klaganden.
        Eftersom Svaranden inte använder det omtvistade domännamnet <plexian.eu>, som registrerades 2017, anser Klaganden att Svaranden endast innehar det omtvistade domännamnet i spekulativa syften. Av denna anledning vill Klaganden att det omtvistade domännamnet överförs till Klaganden.
            B. Svarande
                    
    Svaranden har inte inkommit med svaromål inom angiven svarsfrist.
        
            Diskussion och Slutsatser
                    
    Enligt Regler för tvistlösning om domännamn i toppdomänen .eu (”ADR Regler“) kan ett domännamn överföras till Klaganden  om domännamnet är identiskt eller förväxlingsbart med ett eller flera namn som
a) utgör erkänd och etablerad rättighet i enlighet med nationell lagstiftning och/eller gemenskapsrätt och antingen
b) registrerats av innehavaren utan rätt eller berättigat intresse; eller
c) registrerats eller använts i ond tro.
Klaganden är innehavare av varumärket PLEXIAN (fig), registrerat i Storbritannien den 5 december 2002. Klaganden driver även ett bolag registrerat i Storbritannien med firmadominanten PLEXIAN, nämligen PLEXIAN INTERNATIONAL LIMITED, registrerat den 6 september 2002. Klaganden uppfyller därmed behörighetsreglerna i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/517.
Enligt domännamnspraxis är det brukligt att vid förväxlingsbedömningen mellan domännamn och varumärke eller företagsnamn bortse från den till domännamnet knutna toppdomänen, i detta fall ”.eu”. Det omtvistade domännamnet <plexian.eu> innehåller hela texten i figurvarumärket PLEXIAN. Vidare kan konstateras att det omtvistade domännamnet innehåller firmadominanten PLEXIAN i sin helhet. Mot denna bakgrund kommer Panelen till slutsatsen att det omtvistade domännamnet är förväxlingsbart både med Klagandens varumärke och företagsnamn. Klaganden har således uppfyllt det första kriteriet.
Rätt eller berättigat intresse?
Klaganden har uppgett att Svaranden saknar rätt eller berättigat intresse till det omtvistade domännamnet. Svaranden, som inte inkommit med svaromål inom utsatt tidsfrist, har således heller inte framfört några argument för att denne skulle ha en rätt eller berättigat intresse. Dock, eftersom ärendet helt saknar information om Svaranden, förutom Svarandens namn och adressuppgifter, har Panelen på eget initiativ utfört en enklare sökning avseende Svaranden på internet. Panelen kan konstatera att sökningen indikerar att Svaranden förefaller vara grundare av det svenska bolaget PLEXIAN AB (publ) som äger EU-varumärket PLEXIAN (ord) med registreringsnummer 017129362, ansökningsdag den 21 augusti 2017 och registreringsdatum den 24 januari 2018. Informationen ovan indikerar således att Svaranden sannolikt har rätt eller berättigat intresse till det omtvistade domännamnet.
Med hänvisning till ovanstående information, drar Panelen slutsatsen att det i ärendet inte är visat att Svaranden registrerat det omtvistade domännamnet <plexian.eu> utan någon rätt eller berättigat intresse till detsamma.
Registrerats eller använts i ond tro?
Klaganden har uppgett att Svaranden innehar det omtvistade domännamnet i spekulativa syften eftersom det omtvistade domännamnet ännu inte tagits i bruk men har i övrigt inte framfört någon bevisning eller argumentation rörande ond tro hos Svaranden. Förvisso kan Svarandens underlåtelse att besvara klagomålet för att försvara domännamnsregistreringen utgöra en indikation på ond tro men Klaganden innehar likväl bevisbördan. Med hänvisning till att Klaganden inte bifogat någon bevisning, dokumentation eller annan utredning till stöd för att Svaranden agerat i ond tro, finner panelen det i ärendet inte visat att Svaranden registrerat eller använt det omtvistade domännamnet i ond tro.
        a) utgör erkänd och etablerad rättighet i enlighet med nationell lagstiftning och/eller gemenskapsrätt och antingen
b) registrerats av innehavaren utan rätt eller berättigat intresse; eller
c) registrerats eller använts i ond tro.
Klaganden är innehavare av varumärket PLEXIAN (fig), registrerat i Storbritannien den 5 december 2002. Klaganden driver även ett bolag registrerat i Storbritannien med firmadominanten PLEXIAN, nämligen PLEXIAN INTERNATIONAL LIMITED, registrerat den 6 september 2002. Klaganden uppfyller därmed behörighetsreglerna i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/517.
Enligt domännamnspraxis är det brukligt att vid förväxlingsbedömningen mellan domännamn och varumärke eller företagsnamn bortse från den till domännamnet knutna toppdomänen, i detta fall ”.eu”. Det omtvistade domännamnet <plexian.eu> innehåller hela texten i figurvarumärket PLEXIAN. Vidare kan konstateras att det omtvistade domännamnet innehåller firmadominanten PLEXIAN i sin helhet. Mot denna bakgrund kommer Panelen till slutsatsen att det omtvistade domännamnet är förväxlingsbart både med Klagandens varumärke och företagsnamn. Klaganden har således uppfyllt det första kriteriet.
Rätt eller berättigat intresse?
Klaganden har uppgett att Svaranden saknar rätt eller berättigat intresse till det omtvistade domännamnet. Svaranden, som inte inkommit med svaromål inom utsatt tidsfrist, har således heller inte framfört några argument för att denne skulle ha en rätt eller berättigat intresse. Dock, eftersom ärendet helt saknar information om Svaranden, förutom Svarandens namn och adressuppgifter, har Panelen på eget initiativ utfört en enklare sökning avseende Svaranden på internet. Panelen kan konstatera att sökningen indikerar att Svaranden förefaller vara grundare av det svenska bolaget PLEXIAN AB (publ) som äger EU-varumärket PLEXIAN (ord) med registreringsnummer 017129362, ansökningsdag den 21 augusti 2017 och registreringsdatum den 24 januari 2018. Informationen ovan indikerar således att Svaranden sannolikt har rätt eller berättigat intresse till det omtvistade domännamnet.
Med hänvisning till ovanstående information, drar Panelen slutsatsen att det i ärendet inte är visat att Svaranden registrerat det omtvistade domännamnet <plexian.eu> utan någon rätt eller berättigat intresse till detsamma.
Registrerats eller använts i ond tro?
Klaganden har uppgett att Svaranden innehar det omtvistade domännamnet i spekulativa syften eftersom det omtvistade domännamnet ännu inte tagits i bruk men har i övrigt inte framfört någon bevisning eller argumentation rörande ond tro hos Svaranden. Förvisso kan Svarandens underlåtelse att besvara klagomålet för att försvara domännamnsregistreringen utgöra en indikation på ond tro men Klaganden innehar likväl bevisbördan. Med hänvisning till att Klaganden inte bifogat någon bevisning, dokumentation eller annan utredning till stöd för att Svaranden agerat i ond tro, finner panelen det i ärendet inte visat att Svaranden registrerat eller använt det omtvistade domännamnet i ond tro.
            Beslut
                    
    Av ovannämnda skäl, i enlighet med Paragraferna B12 (b) och (c) i Reglerna, bestämmer Panelen att Klagomålet Avslås.
        PANELISTS
| Name | Johan Carl Sjöbeck | 
|---|
        Datum för Panelbeslut
                
2022-08-28 
    