Case number | CAC-ADREU-008456 |
---|---|
Time of filing | 2022-12-28 11:38:05 |
Domain names | junak.eu |
Case administrator
Organization | Denisa Bilík (CAC) (Case admin) |
---|
Complainant
Name | Petr Junák |
---|
Respondent
Organization | Josef Výprachtický (Junák - český skaut, z. s.) |
---|
Senátu ADR není známo, že by o sporném doménovém jménu byla vedena jiná řízení.
Žalující strana je Petr Junák, fyzická osoba.
Sporné doménové jméno <junak.eu> bylo registrováno dne 28. prosince 2021 u registrátora společnosti INTERNET CZ, a.s. Držitelem sporného doménového jména byl SP [anonymizace 4.3.2025 na žádost fyzické osoby].
Sporné doménové jméno bylo převedeno u registrátora společnosti WEDOS Internet, a.s. na současného držitele dne 20. prosince 2022 (05:25:23).
Současným držitelem sporného doménového jména je "Junák - český skaut, z. s.", sídlem Senovážné náměstí 977/24, Praha 1, PSČ 11000 od 28. prosince 2021 do 28. prosince 2023.
Sporné doménové jméno je blokováno po dobu tohoto ADR řízení. Datum expirace dne 28. prosince 2023 proto neplatí.
Žalující strana se dovolávala .eu Pravidel, § B1(b)(10)(i) s tím, že 1) doménové jméno obsahuje rodinné jméno, které je chráněno vnitrostátním právem, 2) doménové jméno musí být totožné se jménem nebo zavádějícím způsobem podobné rodinnému jménu a 3) držitel zaregistroval doménové jméno, aniž by měl na toto jméno právo nebo oprávněný zájem, nebo držitel zaregistroval nebo užíval doménové jméno ve zlé víře. Jako důvody návrhu žalující strana uvedla, že
1.-2. rodné příjmení "Junák" je zcela shodné se zněním sporného doménového jména <junak.eu>,
3. sporné doménové jméno <junak.eu> není už dlouhou dobu nijak užíváno a byla s největší pravděpodobností zakoupeno za účelem přeprodeje, což potvrzuje i nadsazená cena 50 tisíc korun (českých), kterou uvedla při předchozí osobní komunikaci Žalovaná strana.
Žalující strana dále uvedla, že v době podání návrhu dne 19. prosince 2022 bylo sporné doménové jméno <junak.eu> registrováno na jméno fyzické osoby MC [anonymizace 4.3.2025 na žádost fyzické osoby] s e-mailovou adresou MC@gmail.com [anonymizace 4.3.2025 na žádost fyzické osoby].
Dne 21. prosince 2022 však byl však název registrovaného (držitele sporného doménového jména) změněn na "Junák - český skaut, z. s.", bez vědomí této právnické osoby, jak vyplývá z e-mailové komunikace předložené Žalující stranou a označenou jako - Komunikace s Junák - český skaut, z. s. Tuto skutečnost potvrzují i informace dostupné z Whois historie, například na stránkách https://whois-history.whoisxmlapi.com, kde je uvedeno, že doména byla přepsána na aktuálního majitele dne 21. prosince 2022 a následně byly údaje ještě třikrát změněny. Žalující strana konstatovala, že z registrace jsou dostupné pouze poslední tři (3) záznamy změn, že však celá WHOIS historie sporného doménového jména <junak.eu> tvrzení Žalující strany potvrzuje.
Žalující strana uvedla skutkový stav, který vyplývá z emailové korespondence s MC [anonymizace 4.3.2025 na žádost fyzické osoby], že
Petr Junák zahájil řízení ADR o sporné doménové jméno, protože se "původní majitel se dopouštěl cybersquattingu a doménu vykoupil ve chvíli, kdy za ní před nějakou dobou otec (ing. Tomáš Junák) zapomněl jeden rok zaplatit."
ŽALUJÍCÍ STRANA
se dovolávala obsahu e-mailu Žalované strany ze dne 5 ledna 2023 (10:01:08), zaslaného žalující straně, že "situaci (...) prověřili a vychází (...) z toho následující, že "1) doména junak.eu skutečně návštěvníka odvádí na naše stránky a 2) v databázi jsme uvedeni jako vlastník, ale zároveň, 1) o adresu jsme se jako organizace nikdy nezajímali a o její existenci jsme dosud nevěděli, 2) nejsme jejími vlastníky a jako vlastník jsme do databáze byli uvedeni bez našeho vědomí,
3) na naši správnou e-mailovou adresu, uvedenou bez našeho vědomí na https://whois.eurid.eu/, nám teď ani v minulosti nedorazila informace, že byla naším jménem registrována, 4) doménu nemáme ve správě. nemáme tedy doménu v držení, ani nad ní nemáme žádnou moc, ani o ni nemáme zájem. vašemu úsilí přejeme úspěch."
žalující strana se dovolávala art. 4 (4) nařízení evropského parlamentu a rady (eu) 2019/517 z 19. března 2019, že podle art. 11 může být doménové jméno odebráno a případně přiděleno jiné straně, pokud je totožné se jménem, k němuž se vztahuje právo stanovené právem unie nebo vnitrostátním právem, nebo je takovému jménu zavádějícím způsobem podobné.
Ve své odpovědi v tomto řízení Žalovaná strana potvrdila svoji e-mailovou komunikaci ze dne 5. ledna 2023, zaslanou Žalující straně Petr Junák na emailovou adresu: "junakpetr@gmail.com", takže ohledně sporného doménového jména <junak.eu>, platí následující.
V rámci aktuálního ověření u sporného doménového jména <junak.eu> bylo zjištěno, jak je již shora uvedeno, že "1) doména junak.eu aktuálně skutečně návštěvníka odvádí na oficiální stránky skaut.cz naší organizace a 2) v databázi WHOIS je uvedena jako vlastník této domény, když zároveň 1) o adresu se jako organizace nikdy nezajímala a o její existenci dosud nevěděla, 2) není jejími skutečnými vlastníky a jako vlastník byla do databáze uvedena bez svého vědomí a bez svého souhlasu, 3) na svoji správnou e-mailovou adresu, uvedenou bez svého vědomí na https://whois.eurid.eu/, teď a ani v minulosti nedorazila informace, že by sporná doména byla jejím jménem registrována, 4) doménu nemá ve správě a nikdy s ní reálně nenakládala." Žalovaná strana tak "nemá doménu <junak.eu> v držení, nikdy tuto doménu nevlastnila a neplatila za její registraci, ani nad ní nemá žádnou moc a ani o ni nemá zájem".
Žalovaná strana k tvrzení Žalující strany potvrdila tvrzeni "pana Petra Junáka" v tomto řízení a "jeho informace uvedené (nyní) na "webu ADR.eu", že v minulosti "doména <junak.eu> byla registrována a vlastněna osobou [anonymizace 6.3.2025 na žádost fyzické osoby], se kterou jako organizace Junák - český skaut, z. s. nemá nic společného a nikdy s ní nebyla v kontaktu". Podle Žalované strany je tak spor o doménu <junak.eu> veden se špatným subjektem a o doménu <junak.eu> (ač odpovídá názvu její organizace Junák - český skaut) nikdy v minulosti neměla zájem, ani ji nikdy nepořídila a nemá o ni zájem ani do budoucna. Proto Žalovaná strana nevidí důvod, proč by mělo být řízení vedeno proti ní jako organizaci, není skutečným vlastníkem této domény a nemá nad ní žádnou reálnou kontrolu, byla na ni zjevně před několika dny převedena někým, s kým nemá nic společného a bylo to provedeno bez (jejího) vědomí a bez (jejího) souhlasu.
Žalovaná strana uvedla, že pokud bude "doména junak.eu převedena na pana Petra Junáka, nebo kohokoliv jiného, ať se tak klidně kdykoliv stane", že "organizace o vlastnictví této domény junak.eu nikdy nestála a nemá v úmyslu ji vlastnit a využívat, stejně tak neměla ji nikdy v úmyslu komukoliv přeprodávat, protože ji reálně nevlastní".
Zahájit řízení ADR může podáním žalobního návrhu jakákoli fyzická osoba, v souladu s Procesními pravidly ADR .eu, vůči držiteli sporného doménového jména, ohledně jehož sporného doménového jména je žalobní návrh podáván.
Žalující strana je fyzická osoba Petr Junák, syn Ing. Tomáše Junáka, který byl podle tvrzení Žalující strany majitelem sporného doménového jména, ale pro opomenutí zaplacení ročního poplatku se stalo sporné doménové jméno <junák.eu> volným.
Senát ADR považoval v tomto řízení aktivní věcnou legitimaci Žalující strany k podání žalobního návrhu za danou.
Pravomoc Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky je založena na ustanovení para. A (1) (2) Doplňujících pravidel ADR Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky, jako Poskytovatelem služeb ADR .eu.
Pravidla alternativního řešení sporů pro .eu („Pravidla ADR“) byla vydána na základě nařízení Evropského Parlamentu a Rady (EU) 2019/517 ze dne 19. března 2019 o provádění a fungování doménového jména nejvyšší úrovně .eu a o změně a zrušení nařízení (ES) č. 733/2002 a zrušení nařízení Komise (ES) č. 874/2004 a prováděcího nařízení Komise (EU) 2020/857 ze dne 17. června 2020, kterým se stanoví zásady, které budou obsaženy ve smlouvě mezi Evropskou komisí a registrem pro doménu nejvyšší úrovně .eu v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/517, v platném znění.
Podle Art. 11 (a) Senát ADR rozhodne o žalobním návrhu na základě předložených prohlášení a dokumentů a v souladu s procesními pravidly, kdy je podle Art. 11 (b) žalobní nárok držitele doménového jména, ohledně jehož doménového jména bylo řízení o žalobním návrhu zahájeno, omezen na zrušení sporného doménového jména anebo, pokud žalující strana splňuje obecná kritéria způsobilosti pro registraci uvedená v článku 3 nařízení (EU) 2019/517, na převod sporného doménového jména na žalující stranu.
Podle Art. 11 (d) (1) Senát ADR přizná žalobní nároky, pokud žalující strana prokáže v řízení ADR, v rámci něhož je žalovanou stranou držitel registrace doménového jména .eu, ve vztahu k němuž byl podán žalobní návrh, že
(iii) Doménové jméno je totožné nebo zaměnitelné se jménem, ke kterému je právo uznáno nebo stanoveno vnitrostátním právem členského státu a/nebo právem Evropské unie a buď
(ii) Doménové jméno bylo zaregistrováno žalovanou stranou bez práv nebo oprávněného zájmu o jméno; nebo
(iii) Doménové jméno nebylo zaregistrováno nebo není používáno v dobré víře.
Žalující strana navrhla převod sporného doménového jména <junák.eu> na žalující stranu „Petr Junák.
Je zřejmé, že sporné doménové jméno je totožné s příjmením Žalující strany, zatímco Žalovaná strana, která sice nese název "Junák - český skaut, z. s." nepožívá žádných práv nebo oprávněného zájmu o sporné doménové jméno, ale současně, jak z jejího vyjádření v tomto sporu vyplynulo, nemá o držení sporného doménového jména <junák.eu> žádný zájem. Navíc Žalovaná strana se plně ztotožnila s tvrzením Žalující strany, takže toto tvrzení bylo možné považovat za nesporné a vzít ho za základ pro rozhodnutí v tomto sporu.
Z výše uvedených důvodů Senát v souladu s § B12 (b) a (c) Pravidel rozhodl o
převodu doménového jména <junak.eu. na Žalující stranu Petr Junák.
Rozhodci
Name | Vojtěch Trapl |
---|