| Case number | CAC-ADREU-003705 |
|---|---|
| Time of filing | 2006-11-07 11:54:32 |
| Domain names | challenge-partners.eu |
Case administrator
| Name | Tomáš Paulík |
|---|
Complainant
| Organization / Name | Challenge Partners, Monsieur Santiago - de Murga, - |
|---|
Respondent
| Organization / Name | SunBeam spol., s.r.o., Yvan - Caspar |
|---|
Faktická situácia
Žalobca je spoločnosť registrovaná v Belgicku, ktorá je držiteľom ochrannej známky Challenge Partners v Beneluxe a vo Francúzsku. Žalobca je taktiež držiteľom doménových mien challenge-partners.be a challenge-partners.com.
Dňa 22. augusta 2006, tj. po skončení postupného obdobia registrácie (Sunrise Period), si žalovaný – právnická osoba SunBeam, s.r.o. zaregistrovala doménové meno „challenge-partners.eu“, a preto žalobca proti uvedenej právnickej osobe podal žalobu.
Dňa 22. augusta 2006, tj. po skončení postupného obdobia registrácie (Sunrise Period), si žalovaný – právnická osoba SunBeam, s.r.o. zaregistrovala doménové meno „challenge-partners.eu“, a preto žalobca proti uvedenej právnickej osobe podal žalobu.
A. Žalobca
Oblasť činnosti žalobcu spočíva v technickej pomoci pri organizovaní konferencií: prenájom a predaj materiálu k simultánnym prekladom, zabezpečovanie tlmočníkov, prenájom a predaj audiovizuálneho materiálu a informatiky, organizovanie konferencií, vybavenie sál, preklady, technické zabezpečovanie, atď.
Základom činnosti žalobcu je zabezpečenie služieb zákazníkom v celej Európe aj v mimoeurópskych krajinách.
Žalovaný má rovnaký predmet činnosti ako skupina Challenge Partners.
20. februára 2006 sa generálny riaditeľ Challenge Partners, pán Santiago de Murga, osobne stretol s pánom Ivanom Casparom v Bratislave (Slovenská republika) v rámci predaja systému prekladateľského a audiovizuálneho materiálu. V tom čase pán Caspar pracoval pre spoločnosť ProMoPro s.r.o. so sídlom v Bratislave.
Spoločnosť ProMoPro je - rovnako ako žalobca – členom Congress Rental Network (Bosch CRN - www.congressrental.info). Táto sieť spojuje po celom svete skupinu nezávislých spoločností, ktoré sa uplatňujú v oblasti kongresov (materiály k simultánnym prekladom a audiovozuálny materiál). Z tohto dôvodu Challenge Partners požiadal o miestnu pomoc pri ich predaji.
Pán Caspar ponúkol spoločnosti Challenge Partners niekoľkokrát možnosť analyzovať budúcu možnú spoluprácu v krajinách Východu (investície, vybavenie sál, predaj, prenájom, poskytovanie služieb) so svojou spoločnosťou. Dokonca navrhol 13.7.2006, aby bola vytvorená filiálka Challenge Partners v Slovenskej republike. Challenge Partners však nikdy nebral tieto ponuky do úvahy a trval len na predaji, pre ktorý sa obrátil na skupinu ProMoPro.
Dňa 31.októbra 2006 sa prostredníctvom jedného zo svojich dodávateľov Challenge Partners dozvedel o existencii osoby, ktorá používa názov domény challenge-partners.eu a challenge-partners.sk.
Žalobca získal informáciu, že pán Caspar bol prepustený a už nie je zamestnancom ProMoPro s.r.o.
Žalobca ďalej zistil, že pán Caspar spolupracuje, alebo nadviazal kontakty, okrem iných spoločností aj so spoločnosťami SunBeam spol. s r.o. a Congress Center. Naviac vysvitlo, že spoločnosť SunBeam, s.r.o. zmenila svoj názov 21.septembra 2006 na Challenge Partners s.r.o., pričom spoločnosti, kde má pán Caspar nejaký vplyv možno vyhľadať na internete na týchto adresách: www.caspar.sk, www.congresscenter.sk, www.promopro.sk, www.challenge-partners.sk a www.challenge-partners.eu.
Žalobca je vzhľadom na vyššie opísaný sled udalostí, ako aj vzhľadom na fakt, že je držiteľom ochranných známok a doménových mien presvedčený, že registrácia a užívanie názvu domény „challenge-partners.eu“ boli žalovaným urobené so zlým úmyslom.
Toto meno domény je názvom, ktorý je chránený ochrannou známkou žalujúcej strany a žalovaným bol zaregistrovaný predovšetkým s cieľom narušovať profesionálnu činnosť konkurenta, zasievať pochybnosti, mýliť a odvádzať zákazníkov a dodávateľov. Potvrdzuje to aj fakt, že v dobe zaregistrovania, t.j. 22. augusta 2006, žalovaný sa nenazýval „Challenge Partners“. Žalovaný potom zmenil názov svojej spoločnosti z pôvodného názvu „SunBeam“ na „Chalenge Partners“ napriek tomu, že veľmi dobre vedel o existencii belgickej spoločnosti, s ktorou sa chcel pôvodne spojiť. To dostatočne dokazuje zlé úmysly žalovaného.
Žalobca požaduje okamžité zastavenie používania jedného, alebo viacerých názvov domény challenge-partners.eu (a .sk) a domáha sa práva prevzatia názvu domény do svojho vlastníctva.
Vyhradzuje si rovnako právo požadovať úhrady za straty a všetky výdavky za spôsobené škody.
Základom činnosti žalobcu je zabezpečenie služieb zákazníkom v celej Európe aj v mimoeurópskych krajinách.
Žalovaný má rovnaký predmet činnosti ako skupina Challenge Partners.
20. februára 2006 sa generálny riaditeľ Challenge Partners, pán Santiago de Murga, osobne stretol s pánom Ivanom Casparom v Bratislave (Slovenská republika) v rámci predaja systému prekladateľského a audiovizuálneho materiálu. V tom čase pán Caspar pracoval pre spoločnosť ProMoPro s.r.o. so sídlom v Bratislave.
Spoločnosť ProMoPro je - rovnako ako žalobca – členom Congress Rental Network (Bosch CRN - www.congressrental.info). Táto sieť spojuje po celom svete skupinu nezávislých spoločností, ktoré sa uplatňujú v oblasti kongresov (materiály k simultánnym prekladom a audiovozuálny materiál). Z tohto dôvodu Challenge Partners požiadal o miestnu pomoc pri ich predaji.
Pán Caspar ponúkol spoločnosti Challenge Partners niekoľkokrát možnosť analyzovať budúcu možnú spoluprácu v krajinách Východu (investície, vybavenie sál, predaj, prenájom, poskytovanie služieb) so svojou spoločnosťou. Dokonca navrhol 13.7.2006, aby bola vytvorená filiálka Challenge Partners v Slovenskej republike. Challenge Partners však nikdy nebral tieto ponuky do úvahy a trval len na predaji, pre ktorý sa obrátil na skupinu ProMoPro.
Dňa 31.októbra 2006 sa prostredníctvom jedného zo svojich dodávateľov Challenge Partners dozvedel o existencii osoby, ktorá používa názov domény challenge-partners.eu a challenge-partners.sk.
Žalobca získal informáciu, že pán Caspar bol prepustený a už nie je zamestnancom ProMoPro s.r.o.
Žalobca ďalej zistil, že pán Caspar spolupracuje, alebo nadviazal kontakty, okrem iných spoločností aj so spoločnosťami SunBeam spol. s r.o. a Congress Center. Naviac vysvitlo, že spoločnosť SunBeam, s.r.o. zmenila svoj názov 21.septembra 2006 na Challenge Partners s.r.o., pričom spoločnosti, kde má pán Caspar nejaký vplyv možno vyhľadať na internete na týchto adresách: www.caspar.sk, www.congresscenter.sk, www.promopro.sk, www.challenge-partners.sk a www.challenge-partners.eu.
Žalobca je vzhľadom na vyššie opísaný sled udalostí, ako aj vzhľadom na fakt, že je držiteľom ochranných známok a doménových mien presvedčený, že registrácia a užívanie názvu domény „challenge-partners.eu“ boli žalovaným urobené so zlým úmyslom.
Toto meno domény je názvom, ktorý je chránený ochrannou známkou žalujúcej strany a žalovaným bol zaregistrovaný predovšetkým s cieľom narušovať profesionálnu činnosť konkurenta, zasievať pochybnosti, mýliť a odvádzať zákazníkov a dodávateľov. Potvrdzuje to aj fakt, že v dobe zaregistrovania, t.j. 22. augusta 2006, žalovaný sa nenazýval „Challenge Partners“. Žalovaný potom zmenil názov svojej spoločnosti z pôvodného názvu „SunBeam“ na „Chalenge Partners“ napriek tomu, že veľmi dobre vedel o existencii belgickej spoločnosti, s ktorou sa chcel pôvodne spojiť. To dostatočne dokazuje zlé úmysly žalovaného.
Žalobca požaduje okamžité zastavenie používania jedného, alebo viacerých názvov domény challenge-partners.eu (a .sk) a domáha sa práva prevzatia názvu domény do svojho vlastníctva.
Vyhradzuje si rovnako právo požadovať úhrady za straty a všetky výdavky za spôsobené škody.
B. Žalovaný
Žalovaný v lehote predpísanej Pravidlami riešenia sporov týkajúcich sa domén .eu (Pravidlami ADR), t.j. do 6.marca 2007 nedoručil žalobnú odpoveď. Žalobná odpoveď bola doručená súdu až dňa 10.apríla 2007. Žalovaný v nej uvádza, že Nariadenie komisie ES č.874/2004 ohľadom konania pre Centrom ADR pre riešenie sporov týkajúcich sa domén .eu pri Rozhodcovskom súde pri Hospodárskej komore Českej republiky a Agrárnej komore Českej republiky (Rozhodcovský súd ČR) podľa pravidiel ADR nie je pre žalovaného záväzné, nakoľko sa mu dobrovoľne nepodriadil.
Žalobca ďalej tvrdí, že registráciu doménového mena vykonal až po skončení po skončení postupného obdobia registrácie (Sunrise Period) a preto platí zásada kto skôr príde, ten skôr registruje. K tvrdeniam žalobcu o zlých úmysloch pri registrácii doménového mena sa žalovaný nevyjadril. Žalovaný považuje žalobu za bezpredmetnú.
Žalobca ďalej tvrdí, že registráciu doménového mena vykonal až po skončení po skončení postupného obdobia registrácie (Sunrise Period) a preto platí zásada kto skôr príde, ten skôr registruje. K tvrdeniam žalobcu o zlých úmysloch pri registrácii doménového mena sa žalovaný nevyjadril. Žalovaný považuje žalobu za bezpredmetnú.
Rozprava a závery
1.Predtým, než sa senát začal zaoberať meritom tohto prípadu, konštatuje, že právomoc senátu Centra ADR Rozhodcovského súdu ČR pre rozhodovanie v tejto veci je daná Nariadením komisie ES 874/2004, a to konkrétne Článkom 22(2), ako aj Článkom 24. predmetného Nariadenia. Ďalej senát konštatuje, že z dostupnej dokumentácie má za preukázané, že žalovaný bol o začatí konania ADR písomne upovedomený, a to dokonca dvakrát. Prvý raz v súlade s čl.A2(b) Pravidiel ADR na adresu držiteľa registrovaného názvu domény (t.j. SunBeam s.r.o.)s tým, že žaloba bola poštou vrátená späť ako nedoručená a táto zásielka bola považovaná za doručenú 12 dňom odo dňa podania na pošte v súlade s čl.A2(e)(3) Pravidiel ADR. Nad rámec Pravidiel ADR Rozhodcovský súd ČR opätovne zaslal žalobu žalovanému na jeho nové obchodné meno Challenge Partners s.r.o.(toto však nie je registrované Správcom), pričom žaloba bola žalovanému doručená dňa 1. marca 2007 a tento mal možnosť oboznámiť sa so žalobou ako aj celou dokumentáciou v tomto predmetnom spore. Žalovaný v lehote stanovenej pravidlami ADR, t.j. do 6. marca 2007 žalobnú odpoveď nezaslal ani v súlade s Pravidlami ADR nepožiadal o predĺženie lehoty.
2.Senát sa ďalej zaoberal otázkou, ako sa vysporiadať s neskoro doručenou žalobnou odpoveďou. Senát vyhodnotil neskoro zaslanú žalobnú odpoveď tak, že nespĺňa požiadavky na žalobnú odpoveď, ako to určujú Pravidlá ADR v čl.B3(a),(b). Z týchto dôvodov sa senát rozhodol postupovať pri rozhodovaní v tejto veci v zmysle ustanovenia Článku 22(10) Nariadenia komisie ES č.874/2004 a zároveň podľa ods.B10(a)Pravidiel ADR. Pri posudzovaní žaloby senát prihliadol na argumenty žalobcu a uznal ich za relevantné, pričom uznal, že žalovaný zaregistroval a používa doménové meno so zlým úmyslom v zmysle Článku 21 (1)(b) a 21(3)(b)(i)Nariadenia komisie ES 874/2004 ako aj podľa čl. B11(d)(1)(iii) a B11(f)(2)(i) Pravidiel ADR.
3.Žalobca sa domáha okamžitého zastavenia užívania domény challenge-partners.sk žalovaným a domáha sa práva prevzatia názvu domény do svojho vlastníctva. Senát nemá právomoc takýto nárok priznať. Senát je viazaný rozsahom Nariadenia ES 874/2004, podľa ktorého je oprávnený rozhodovať len v konaniach proti držiteľovi doménového mena .eu.
4.Žalobca si vyhradzuje právo na požadovať úhrady za straty a všetky výdavky za spôsobené škody. Senát nemá právomoc takýto nárok priznať. Senát je viazaný rozsahom článku 22 (11) Nariadenia komisie ES 874/2004, podľa ktorého je v konaniach proti držiteľovi doménového mena oprávnený rozhodnúť len o zrušení doménového mena, ak je registrácia špekulatívna alebo zneužívajúca v zmysle článku 21 tohto Nariadenia, alebo o prevode tohto mena na žalujúcu stranu.
2.Senát sa ďalej zaoberal otázkou, ako sa vysporiadať s neskoro doručenou žalobnou odpoveďou. Senát vyhodnotil neskoro zaslanú žalobnú odpoveď tak, že nespĺňa požiadavky na žalobnú odpoveď, ako to určujú Pravidlá ADR v čl.B3(a),(b). Z týchto dôvodov sa senát rozhodol postupovať pri rozhodovaní v tejto veci v zmysle ustanovenia Článku 22(10) Nariadenia komisie ES č.874/2004 a zároveň podľa ods.B10(a)Pravidiel ADR. Pri posudzovaní žaloby senát prihliadol na argumenty žalobcu a uznal ich za relevantné, pričom uznal, že žalovaný zaregistroval a používa doménové meno so zlým úmyslom v zmysle Článku 21 (1)(b) a 21(3)(b)(i)Nariadenia komisie ES 874/2004 ako aj podľa čl. B11(d)(1)(iii) a B11(f)(2)(i) Pravidiel ADR.
3.Žalobca sa domáha okamžitého zastavenia užívania domény challenge-partners.sk žalovaným a domáha sa práva prevzatia názvu domény do svojho vlastníctva. Senát nemá právomoc takýto nárok priznať. Senát je viazaný rozsahom Nariadenia ES 874/2004, podľa ktorého je oprávnený rozhodovať len v konaniach proti držiteľovi doménového mena .eu.
4.Žalobca si vyhradzuje právo na požadovať úhrady za straty a všetky výdavky za spôsobené škody. Senát nemá právomoc takýto nárok priznať. Senát je viazaný rozsahom článku 22 (11) Nariadenia komisie ES 874/2004, podľa ktorého je v konaniach proti držiteľovi doménového mena oprávnený rozhodnúť len o zrušení doménového mena, ak je registrácia špekulatívna alebo zneužívajúca v zmysle článku 21 tohto Nariadenia, alebo o prevode tohto mena na žalujúcu stranu.
Rozhodnutie
Vzhľadom na uvedené dôvody a v súlade s ods. B12 (b) a (c) Pravidiel senát rozhodol
prevode názvu domény CHALLENGE-PARTNERS na žalobcu
prevode názvu domény CHALLENGE-PARTNERS na žalobcu
Rozhodcovia
| Name | Tomáš Borec |
|---|
Dátum nálezu
2007-04-16