Case number | CAC-ADREU-004147 |
---|---|
Time of filing | 2007-01-09 13:10:49 |
Domain names | globetgames.eu |
Case administrator
Name | Tereza Bartošková |
---|
Complainant
Organization / Name | Globet-International Sports Betting Limited, N/A |
---|
Respondent
Organization / Name | Claes Persson |
---|
Ange information om ytterligare rättsliga ärenden som Panelen är medvetna om som pågår eller har avslutats och är relaterade till det omtvistade domännamnet
Panelen känner icke till ytterligare rättsliga ärenden rörande det omtvistade domännamnet.
Faktisk bakgrund
Klaganden ansökte om tvistlösning rörande domännamnet <globetgames.eu> den 9 januari år 2007. Klagomålet inlämnades på engelska. Det Tjeckiska Tvistlösningsinstitutet upplyste Klaganden den 15 januari år 2007 om att Klagomålet skall inlämnas på samma språk som Svarandens registreringskontrakt för det omtvistade domännamnet, vilket i detta fall är svenska.
Klaganden begärde och beviljades en förlängning av tidsfristen till den 25 januari år 2007 för att inlämna en översättning av Klagomålet. Det Tjeckiska Tvistlösningsinstitutet bekräftade den 26 januari år 2007 att Klaganden uppfyllt samtliga formella krav för inlämnande av Klagomålet. Svaranden inkom med Svaromål i ärendet den 7 mars år 2007.
Det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> registrerades av Svaranden den 18 april år 2006.
Klaganden begärde och beviljades en förlängning av tidsfristen till den 25 januari år 2007 för att inlämna en översättning av Klagomålet. Det Tjeckiska Tvistlösningsinstitutet bekräftade den 26 januari år 2007 att Klaganden uppfyllt samtliga formella krav för inlämnande av Klagomålet. Svaranden inkom med Svaromål i ärendet den 7 mars år 2007.
Det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> registrerades av Svaranden den 18 april år 2006.
A. Klagande
Klaganden är sedan den 11 april år 1996 ägare till det i Storbritannien registrerade varumärket GLOBET. Varumärket har registreringsnummer 2068509 och är registrerat för spelverksamheter i klass 41. Kopia på registreringsbevis för varumärket har bifogats Klagomålet.
Vidare hävdar Klaganden att denne har en rätt till namnet GLOBETGAMES i enlighet med engelsk rätt rörande passing off.
Klagandens tjänst för online-spel benämns ”Globetgames” och Klaganden använder ett flertal domännamn innehållande varumärket varav <globetgames.co.uk>, <globet-games.com> och <globet.co.uk> är några. Klaganden har ca 91 500 medlemmar som nyttjar Klagandens speltjänster på internet och Klaganden har investerat 417 8834,73 euro i spelverksamheten som är kopplad till varumärket.
Klaganden hävdar att det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> är förväxlingsbart med Klagandens registrerade varumärke GLOBET. Klagandens varumärke är distinkt och även om det omtvistade domännamnet innehåller ordet ”games” som suffix är det sannolikt att både Klagandens kunder samt andra internetanvändare kan tro att domännamnet innehas och/eller drivs av Klaganden eller en organisation som har ekonomiskt samband med Klaganden.
Det är sannolikt att Klaganden genom Svarandens registrering av det omtvistade domännamnet förlorar affärsmöjligheter och lider ekonomisk skada om existerande och potentiella kunder besöker Svarandens webbplats och felaktigt får intrycket att Klagandens hemsida har stängts ned. Det finns risk för att besökare aldrig kommer tillbaka till Klagandens hemsida.
Mellan den 10 maj och den 2 juni år 2006 pågick en e-post korrespondens mellan Klaganden och Svaranden, i vilken framgår att Svaranden har för avsikt att sälja det omtvistade domännamnet till högstbjudande. Det står klart att Svaranden registrerat domännamnet för att sälja, hyra ut eller på annat sätt överföra det till innehavaren av ett namn vars rätt erkänns av nationell lag och/eller EG-lag. Kopior av e-post korrespondensen mellan parterna har bifogats Klagomålet. Vidare hävdar Klaganden att Svaranden saknar legitimt intresse till domännamnet.
Klaganden anhåller att Panelen fattar beslut att det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> skall överföras till Klaganden.
Vidare hävdar Klaganden att denne har en rätt till namnet GLOBETGAMES i enlighet med engelsk rätt rörande passing off.
Klagandens tjänst för online-spel benämns ”Globetgames” och Klaganden använder ett flertal domännamn innehållande varumärket varav <globetgames.co.uk>, <globet-games.com> och <globet.co.uk> är några. Klaganden har ca 91 500 medlemmar som nyttjar Klagandens speltjänster på internet och Klaganden har investerat 417 8834,73 euro i spelverksamheten som är kopplad till varumärket.
Klaganden hävdar att det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> är förväxlingsbart med Klagandens registrerade varumärke GLOBET. Klagandens varumärke är distinkt och även om det omtvistade domännamnet innehåller ordet ”games” som suffix är det sannolikt att både Klagandens kunder samt andra internetanvändare kan tro att domännamnet innehas och/eller drivs av Klaganden eller en organisation som har ekonomiskt samband med Klaganden.
Det är sannolikt att Klaganden genom Svarandens registrering av det omtvistade domännamnet förlorar affärsmöjligheter och lider ekonomisk skada om existerande och potentiella kunder besöker Svarandens webbplats och felaktigt får intrycket att Klagandens hemsida har stängts ned. Det finns risk för att besökare aldrig kommer tillbaka till Klagandens hemsida.
Mellan den 10 maj och den 2 juni år 2006 pågick en e-post korrespondens mellan Klaganden och Svaranden, i vilken framgår att Svaranden har för avsikt att sälja det omtvistade domännamnet till högstbjudande. Det står klart att Svaranden registrerat domännamnet för att sälja, hyra ut eller på annat sätt överföra det till innehavaren av ett namn vars rätt erkänns av nationell lag och/eller EG-lag. Kopior av e-post korrespondensen mellan parterna har bifogats Klagomålet. Vidare hävdar Klaganden att Svaranden saknar legitimt intresse till domännamnet.
Klaganden anhåller att Panelen fattar beslut att det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> skall överföras till Klaganden.
B. Svarande
Svaranden hävdar att denne icke agerat felaktigt genom att registrera det omtvistade domännamnet under Landrush perioden eftersom namnet var ledigt och tillgängligt för alla. Klaganden hade möjlighet att själv registrera domännamnet under Sunrise perioderna men misslyckades.
Svaranden anser att den bifogade e-post korrespondensen endast visar att Svaranden kunde tänka sig att sälja det omtvistade domännamnet men icke att det registrerats enbart för att säljas. Svaranden hävdar att denne redan i januari år 2006 förhandlade med tekniska leverantörer för att starta en nordisk spelverksamhet på internet och detta var anledningen till att domännamnet registrerades. Denna nordiska speltjänst skulle eventuellt kallas Global Betting Games. Dock har Svaranden icke längre för avsikt att starta någon spelverksamhet relaterad till det omtvistade domännamnet. Vidare anser Svaranden att eftersom denne icke använder domännamnet är detta icke heller till skada för Klaganden på något sätt. Svaranden hävdar att denne icke har till syfte att använda domännamnet på något sätt i ond tro eller för olaglig verksamhet.
Svaranden anser att den bifogade e-post korrespondensen endast visar att Svaranden kunde tänka sig att sälja det omtvistade domännamnet men icke att det registrerats enbart för att säljas. Svaranden hävdar att denne redan i januari år 2006 förhandlade med tekniska leverantörer för att starta en nordisk spelverksamhet på internet och detta var anledningen till att domännamnet registrerades. Denna nordiska speltjänst skulle eventuellt kallas Global Betting Games. Dock har Svaranden icke längre för avsikt att starta någon spelverksamhet relaterad till det omtvistade domännamnet. Vidare anser Svaranden att eftersom denne icke använder domännamnet är detta icke heller till skada för Klaganden på något sätt. Svaranden hävdar att denne icke har till syfte att använda domännamnet på något sätt i ond tro eller för olaglig verksamhet.
Diskussion och Slutsatser
Klaganden äger sedan år 1996 det i Storbritannien registrerade varumärket GLOBET för spelverksamhet. Vid likhetsbedömningen är det stadgad internationell praxis att bortse från toppdomänen, i detta fall ”.eu”.
Det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> är icke identiskt med Klagandens registrerade varumärke men det innehåller varumärket GLOBET i sin helhet samt har ett generiskt tillägg av ordet ”games” som betyder spel. Generiska tillägg har ofta ingen eller en mycket begränsad betydelse vid likhetsbedömningen när domännamnet inleds med ett känt varumärke. Tillägget av ordet ”games” i domännamnet <globetgames.eu> förstärker kopplingen till Klaganden eftersom ordet ”games” direkt associeras med Klagandens huvudsakliga verksamhet och tjänsteutbud. Vidare är Klagandens varumärke GLOBET registrerat för just spel.
Det är således Panelens uppfattning att det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> är förväxlingsbart med Klagandens registrerade varumärke GLOBET som utgör en erkänd och etablerad rättighet i enlighet med nationell lagstiftning.
Från den bifogade e-post korrespondensen mellan parterna framgår det att Svaranden uppgett att domännamnet kan vara till salu förutsatt att Svaranden erhåller ett seriöst erbjudande. Klaganden har erbjudit sig att köpa domännamnet för 750 euro. Svaranden har uppgett att domännamnet utgör ”en mycket attraktiv domän” och att denne erhållit högre erbjudande från andra intresserade köpare och att Klagandens erbjudande icke alls motsvarar det pris som Svaranden skulle vara villig att överlåta domännamnet för. Klaganden har höjt erbjudandet till 1000 euro men Svaranden har icke heller accepterat detta erbjudande. Enligt uppgift från Klaganden har Svaranden begärt USD 2 500 för att överlåta domännamnet men ingen bevisning i det bifogade materialet styrker att Svaranden begärt denna summa.
Svaranden har uppgett att denne innan registreringen av det omtvistade domännamnet undersökt möjligheterna att starta en nordisk nätbaserad speltjänst med hjälp av en licens från ett brittiskt spelbolag och att detta var anledningen till att domännamnet registrerades. Svaranden har uppgett att den nordiska speltjänsten eventuellt skulle lanseras under namnet ”Global Betting Games”.
Enbart det faktum att domännamnet vid tillfället var ledigt ger inte någon automatisk rätt eller berättigat intresse till <globetgames.eu> särskilt som Svaranden hade för avsikt att starta en nätbaserad speltjänst och således borde ha insett att domännamnet innehöll en etablerad konkurrents registrerade varumärke.
Från det bifogade materialet står det klart att Svaranden icke är innehavare av någon känneteckensrätt eller annan rättighet som reflekterar eller motsvarar det omtvistade domännamnet, vilket är förväxlingsbart med Klagandens registrerade varumärke. Vidare har Svaranden uttryckligen uppgett att denne icke använder det omtvistade domännamnet för någon verksamhet alls och icke heller har för avsikt att starta någon spelverksamhet relaterad till domännamnet. Således finns det inget i materialet som indikerar eller antyder att domännamnet skulle vara allmänt känt för Svaranden även om denne inte förvärvat någon ensamrätt till den benämning som utgör namnet.
Med hänvisning till det ovan nämnda drar Panelen slutsatsen att det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> registrerats av Svaranden utan rätt eller berättigat intresse och eftersom kriterierna för överlåtelse till Klaganden således är uppfyllda saknas det anledning för Panelen att ta ställning till huruvida domännamnet registrerats eller använts i ond tro.
Det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> är icke identiskt med Klagandens registrerade varumärke men det innehåller varumärket GLOBET i sin helhet samt har ett generiskt tillägg av ordet ”games” som betyder spel. Generiska tillägg har ofta ingen eller en mycket begränsad betydelse vid likhetsbedömningen när domännamnet inleds med ett känt varumärke. Tillägget av ordet ”games” i domännamnet <globetgames.eu> förstärker kopplingen till Klaganden eftersom ordet ”games” direkt associeras med Klagandens huvudsakliga verksamhet och tjänsteutbud. Vidare är Klagandens varumärke GLOBET registrerat för just spel.
Det är således Panelens uppfattning att det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> är förväxlingsbart med Klagandens registrerade varumärke GLOBET som utgör en erkänd och etablerad rättighet i enlighet med nationell lagstiftning.
Från den bifogade e-post korrespondensen mellan parterna framgår det att Svaranden uppgett att domännamnet kan vara till salu förutsatt att Svaranden erhåller ett seriöst erbjudande. Klaganden har erbjudit sig att köpa domännamnet för 750 euro. Svaranden har uppgett att domännamnet utgör ”en mycket attraktiv domän” och att denne erhållit högre erbjudande från andra intresserade köpare och att Klagandens erbjudande icke alls motsvarar det pris som Svaranden skulle vara villig att överlåta domännamnet för. Klaganden har höjt erbjudandet till 1000 euro men Svaranden har icke heller accepterat detta erbjudande. Enligt uppgift från Klaganden har Svaranden begärt USD 2 500 för att överlåta domännamnet men ingen bevisning i det bifogade materialet styrker att Svaranden begärt denna summa.
Svaranden har uppgett att denne innan registreringen av det omtvistade domännamnet undersökt möjligheterna att starta en nordisk nätbaserad speltjänst med hjälp av en licens från ett brittiskt spelbolag och att detta var anledningen till att domännamnet registrerades. Svaranden har uppgett att den nordiska speltjänsten eventuellt skulle lanseras under namnet ”Global Betting Games”.
Enbart det faktum att domännamnet vid tillfället var ledigt ger inte någon automatisk rätt eller berättigat intresse till <globetgames.eu> särskilt som Svaranden hade för avsikt att starta en nätbaserad speltjänst och således borde ha insett att domännamnet innehöll en etablerad konkurrents registrerade varumärke.
Från det bifogade materialet står det klart att Svaranden icke är innehavare av någon känneteckensrätt eller annan rättighet som reflekterar eller motsvarar det omtvistade domännamnet, vilket är förväxlingsbart med Klagandens registrerade varumärke. Vidare har Svaranden uttryckligen uppgett att denne icke använder det omtvistade domännamnet för någon verksamhet alls och icke heller har för avsikt att starta någon spelverksamhet relaterad till domännamnet. Således finns det inget i materialet som indikerar eller antyder att domännamnet skulle vara allmänt känt för Svaranden även om denne inte förvärvat någon ensamrätt till den benämning som utgör namnet.
Med hänvisning till det ovan nämnda drar Panelen slutsatsen att det omtvistade domännamnet <globetgames.eu> registrerats av Svaranden utan rätt eller berättigat intresse och eftersom kriterierna för överlåtelse till Klaganden således är uppfyllda saknas det anledning för Panelen att ta ställning till huruvida domännamnet registrerats eller använts i ond tro.
Beslut
Av ovan nämnda skäl, i enlighet med paragraferna B12(b) och (c) i Reglerna beslutar Panelen att domännamnet <globetgames.eu> skall överföras till Klaganden.
PANELISTS
Name | Johan Carl Sjöbeck |
---|
Datum för Panelbeslut
2007-04-10