| Case number | CAC-ADREU-004370 |
|---|---|
| Time of filing | 2007-03-21 11:26:11 |
| Domain names | panathinaikosfc.eu |
Case administrator
| Name | Josef Herian |
|---|
Complainant
| Organization / Name | PANATHINAIKOS FC |
|---|
Respondent
| Organization / Name | A TSOUVALAS |
|---|
Ιστορικό Γεγονότων
Η καταγγέλουσα εταιρία «Παναθηναικος Αθλητικός Ομιλος Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία» με το δ.τ. «Π.Α.Ο Π.Α.Ε.» (εφεξής καλούμενη «Καταγγέλουσα») καταγγέλει την καταχώρηση του ονόματος χώρου panathinaikosfc.eu που καταχωρήθηκε στις 7 Απριλίου 2006 από τον κ. Α.Τσουβαλά. και αιτείται την μεταβίβασή του σε αυτήν. Η καταγγελία φέρει χρόνο καταχώρησης 21.3.2007 και η επίσημη έναρξη της Διαδικασίας ΕΕΔ είναι η 30.3.2007.
Ο κ. Τσουβαλάς (εφεξής καλούμενος «Καταγγελόμενος» ) στις 2.4.2007 εμπροθέσμως ήτοι εντός 30 εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση την Ειδοποίησης περί έναρξης της διαδικασίας ΕΕΔ απέστειλε την Απάντησή του σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στoυς Κανόνες ΕΕΔ παράγραφος Β3 και στους Συμπληρωματικούς Κανόνες ΕΕΔ. Ωστόσο ο Καταγγελόμενος ειδοποιήθηκε στις 30.5.2007 ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας δεν έχει λάβει ένα αντίγραφο σε έντυπη μορφή της Απάντησης και κλήθηκε εντός 7(επτά) ημερών από την λήξη της ειδοποίησης αυτής να του το αποστείλει. Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας διαβεβαίωσε στις 28.6.2007 ότι έλαβε το έντυπο αντίγραφο της Απάντησης στις 5.6.2007.
Εν συνεχεία στις 27.6.2007 το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας προχώρησε στο διορισμό της υπογράφουσας ως Μέλος Μονομελούς Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.
Ο κ. Τσουβαλάς (εφεξής καλούμενος «Καταγγελόμενος» ) στις 2.4.2007 εμπροθέσμως ήτοι εντός 30 εργασίμων ημερών από την κοινοποίηση την Ειδοποίησης περί έναρξης της διαδικασίας ΕΕΔ απέστειλε την Απάντησή του σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στoυς Κανόνες ΕΕΔ παράγραφος Β3 και στους Συμπληρωματικούς Κανόνες ΕΕΔ. Ωστόσο ο Καταγγελόμενος ειδοποιήθηκε στις 30.5.2007 ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας δεν έχει λάβει ένα αντίγραφο σε έντυπη μορφή της Απάντησης και κλήθηκε εντός 7(επτά) ημερών από την λήξη της ειδοποίησης αυτής να του το αποστείλει. Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας διαβεβαίωσε στις 28.6.2007 ότι έλαβε το έντυπο αντίγραφο της Απάντησης στις 5.6.2007.
Εν συνεχεία στις 27.6.2007 το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας προχώρησε στο διορισμό της υπογράφουσας ως Μέλος Μονομελούς Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών.
A. Καταγγέλλων
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Καταγγέλουσας:
2. Η εταιρία με την επωνυμία « Παναθηναικός Αθλητικός Ομιλος Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία» και τον δ.τ. «Π.Α.Ο. Π.Α.Ε.» υφίσταται με την επωνυμία «Παναθηναικός Αθλητικός Ομιλος»(ΠΑΟ από το 1924) και έχει συνδεθεί με την επωνυμία αυτή στην συνείδηση κάθε μέσου κοινού ανθρώπου φιλάθλου ή μη. Εν προκειμένω η Kαταγγέλουσα επισυνάπτει το καταστατικό της από το οποίο προκύπτει, μεταξύ άλλων, η επωνυμία της και η διάρκεια ισχύος της
3. Στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας η Καταγγέλουσα καταχώρησε την 9.6.2006 το όνομα τομέα panathinaikosfc.gr στο εθνικό επίπεδο .gr.,
4. Tο σήμα το οποίο περιέχει ή αποτελείται από τη λέξη «panathinaikosfc” έχει κατοχυρωθεί από την εταιρεία «ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΕΙΔΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΩΝ Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ F.C. 1908» και μεταβιβάσθηκε στις 6.3.2007 στην εταιρεία «Green Team Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ρουχισμού και Δώρων» στην οποία η Καταγγέλουσα έχει αναθέσει την διανομή και εμπορική εκμετάλλευση των προιόντων που φέρουν ως σήμα τμήμα της επωνυμίας της. Το σήμα δε αυτό ισχύει από 19 Οκτωβρίου 1995 και για μια δεκαετία από 19 Ιουλίου 2005,
5. Η Καταγγέλουσα ζητεί την ανάκληση του ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu και την μεταβίβαση αυτού στην ίδια για την προβολή της δυνάμει των προγενεστέρων δικαιωμάτων στην επωνυμία το διακριτικό τίτλο και το όνομα τομέα στο επίπεδο .gr ,
6. Το όνομα τομέα δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον καταγγελόμενο με κανέναν τρόπο μέχρι την υποβολή της καταγγελίας ,
7. Η χρήση του ονόματος χώρου panathinaikosfc.eu δημιουργεί την εντύπωση στους επισκέπτες του ότι το περιεχόμενο απηχεί τις επίσημες απόψεις της ΠΑΕ ,
8. Η κατοχύρωση του ονόματος panathinaikosfc.eu από τον Καταγγελόμενο δεν εδράζεται σε προγενέστερο δικαίωμα του και επιπλέον ο Καταγγελόμενος δεν έχει έννομο συμφέρον για την κατοχύρωση και χρήση του,
9. Ο Καταγγελόμενος προέβη στην καταχώρηση του ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu προκειμένου να παρακωλύσει την χρήση του ονόματος τομέα από τον νόμιμο δικαιούχο με απώτερο σκοπό τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους από ενδεχόμενη μεταβίβαση –πώλησή του στη Καταγγέλουσα.
2. Η εταιρία με την επωνυμία « Παναθηναικός Αθλητικός Ομιλος Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία» και τον δ.τ. «Π.Α.Ο. Π.Α.Ε.» υφίσταται με την επωνυμία «Παναθηναικός Αθλητικός Ομιλος»(ΠΑΟ από το 1924) και έχει συνδεθεί με την επωνυμία αυτή στην συνείδηση κάθε μέσου κοινού ανθρώπου φιλάθλου ή μη. Εν προκειμένω η Kαταγγέλουσα επισυνάπτει το καταστατικό της από το οποίο προκύπτει, μεταξύ άλλων, η επωνυμία της και η διάρκεια ισχύος της
3. Στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας η Καταγγέλουσα καταχώρησε την 9.6.2006 το όνομα τομέα panathinaikosfc.gr στο εθνικό επίπεδο .gr.,
4. Tο σήμα το οποίο περιέχει ή αποτελείται από τη λέξη «panathinaikosfc” έχει κατοχυρωθεί από την εταιρεία «ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΕΙΔΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΩΝ Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ F.C. 1908» και μεταβιβάσθηκε στις 6.3.2007 στην εταιρεία «Green Team Ανώνυμος Εμπορική Εταιρεία Ειδών Ρουχισμού και Δώρων» στην οποία η Καταγγέλουσα έχει αναθέσει την διανομή και εμπορική εκμετάλλευση των προιόντων που φέρουν ως σήμα τμήμα της επωνυμίας της. Το σήμα δε αυτό ισχύει από 19 Οκτωβρίου 1995 και για μια δεκαετία από 19 Ιουλίου 2005,
5. Η Καταγγέλουσα ζητεί την ανάκληση του ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu και την μεταβίβαση αυτού στην ίδια για την προβολή της δυνάμει των προγενεστέρων δικαιωμάτων στην επωνυμία το διακριτικό τίτλο και το όνομα τομέα στο επίπεδο .gr ,
6. Το όνομα τομέα δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον καταγγελόμενο με κανέναν τρόπο μέχρι την υποβολή της καταγγελίας ,
7. Η χρήση του ονόματος χώρου panathinaikosfc.eu δημιουργεί την εντύπωση στους επισκέπτες του ότι το περιεχόμενο απηχεί τις επίσημες απόψεις της ΠΑΕ ,
8. Η κατοχύρωση του ονόματος panathinaikosfc.eu από τον Καταγγελόμενο δεν εδράζεται σε προγενέστερο δικαίωμα του και επιπλέον ο Καταγγελόμενος δεν έχει έννομο συμφέρον για την κατοχύρωση και χρήση του,
9. Ο Καταγγελόμενος προέβη στην καταχώρηση του ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu προκειμένου να παρακωλύσει την χρήση του ονόματος τομέα από τον νόμιμο δικαιούχο με απώτερο σκοπό τον προσπορισμό περιουσιακού οφέλους από ενδεχόμενη μεταβίβαση –πώλησή του στη Καταγγέλουσα.
B. Καθ’ ου η Αίτηση
1. Ο Καταγγελόμενος κατοχύρωσε το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu για προσωπικούς λόγους και όχι για μεταπώληση,
2. Το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu είναι σε επεξεργασία και θα απευθύνεται σε οπαδούς του Παναθηναικού,
3. Η Καταγγέλουσα κατοχύρωσε το όνομα χώρου panathinaikosfc.gr στις 9.6.2006 ήτοι 2 μήνες περίπου μετά την καταχώρηση του ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu,
4. Η διαδικασία που κίνησε η Καταγέλουσα δεν έχει βάσεις.
2. Το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu είναι σε επεξεργασία και θα απευθύνεται σε οπαδούς του Παναθηναικού,
3. Η Καταγγέλουσα κατοχύρωσε το όνομα χώρου panathinaikosfc.gr στις 9.6.2006 ήτοι 2 μήνες περίπου μετά την καταχώρηση του ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu,
4. Η διαδικασία που κίνησε η Καταγέλουσα δεν έχει βάσεις.
Συζήτηση και Πορίσματα
Σύμφωνα με το άρθρο 20 του υπ’ αριθμ. 874/2004 Κανονισμού (ΕΚ) (εφεξής καλούμενος «Κανονισμός») «…Η ανάκληση ονόματος τομέα και, κατά περίπτωση, η μεταγενέστερη μεταβίβασή του, δύναται να πραγματοποιείται σύμφωνα με απόφαση που εκδίδει οργανισμός εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών». Το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας ως αρμόδιος οργανισμός εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για τα ονόματα τομέα από τις 12.4.2005 και ειδικότερα το Μέλος της Επιτροπής που εκείνο διόρισε κρίνει τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με το αρ. 22 του Κανονισμού αναφορικά με την διαδικασία εναλλακτικής επίλυσης διαφορών «…5. Οι καταγγελίες και οι απαντήσεις σε αυτές πρέπει να υποβάλλονται στον πάροχο υπηρεσιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, ο οποίος επιλέγεται από τον καταγγέλλοντα από τον κατάλογο που αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1. Η υποβολή τελείται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και σύμφωνα με τις δημοσιευμένες συμπληρωματικές διαδικασίες του παρόχου υπηρεσιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών….8. Εντός τριάντα εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της καταγγελίας, ο καθ' ού διαβιβάζει απάντηση στον πάροχο υπηρεσιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών…10. Η παράλειψη οιουδήποτε μέρους εμπλέκεται στη διαδικασία εναλλακτικής επίλυσης διαφορών να απαντήσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών ή να εμφανιστεί για ακρόαση ενώπιον της επιτροπής δύναται να εκληφθεί ως λόγος αποδοχής των καταγγελιών του αντιδίκου. Σύμφωνα με το αρ. 3 (α) και 3.(δ) των Κανόνων Επίλυσης Διαφορών «….εντός 30 εργασίμων ημερών από τη ημερομηνία παράδοσης της καταγγελίας ο καθ’ου υποβάλλει απάντηση στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας. Εάν το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας διαπιστώσει ότι η Απάντηση δεν συμμορφώνεται διοικητικά με τους Διαδικαστικούς Κανονισμούς ειδοποιεί αμέσως τον καθ’ ου η Αίτηση για την φύση των παραλείψεων ο οποίος θα πρέπει να υποβάλλει τροποποιημένη την Απάντηση εντός 7 ημερών ..»
2. Σύμφωνα με το αρ. 22 του Κανονισμού αναφορικά με την διαδικασία εναλλακτικής επίλυσης διαφορών
« …11. Σε περίπτωση διαδικασίας κατά κατόχου ονόματος τομέα, η επιτροπή εναλλακτικής επίλυσης διαφορών αποφασίζει την ανάκληση του ονόματος τομέα, εάν θεωρήσει ότι η καταχώριση είναι κερδοσκοπική ή καταχρηστική, όπως ορίζεται στο άρθρο 21. Το όνομα τομέα μεταβιβάζεται στον καταγγέλλοντα, εάν έχει υποβάλει αίτηση για το εν λόγω όνομα τομέα και πληροί τα γενικά κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 733/2002….»
3. Σύμφωνα με το αρ. 4 παρα. 2 στοιχειό β) του Κανονισμού 733/2002 (ΕΚ) “Tο μητρώο καταχωρεί καταχωρεί τα ονόματα τομέα στον .eu TLD μέσω οιουδήποτε διαπιστευμένου Καταχωρητή .eu κατόπιν αιτήσεως από:
i. οιαδήποτε επιχείρηση η οποία έχει την καταστατική της έδρα την κεντρική διοίκηση ή την κύρια εγκατάσταση της εντός Κοινότητας ή
ii) οιονδήποτε οργανισμό ο οποίος είναι εγκατεστημένος εντός της Κοινότητας με την επιφύλαξη της εφαρμογής του εθνικού δικαίου ή
iii) οιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που είναι κάτοικος της Κοινότητας “
4. Σύμφωνα με το αρ. Β. 11 παρ. δ.1. των Κανόνων ΕΕΔ “η Επιτροπή εκδίδει απόφαση χορηγώντας τις θεραπείες που ζητούνται σύμφωνα με τους διαδικαστικούς Κανονισμούς σε περίπτωση που ο Καταγγέλλων αποδεικνύει :
(α) το όνομα τομέα είναι ταυτόσημο ή παρόμοιο σε βαθμό που να προκαλεί σύγχυση με όνομα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα βάσει της εθνικής νομοθεσίας Κράτους Μέλους ή/και της Κοινοτικής Νομοθεσίας και είτε
(β) το όνομα τομέα καταχωρίστηκε από τον καθ’ου η Αίτηση χωρίς δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα ή
(γ) το όνομα τομέα καταχωρείται ή χρησιμοποιείται κακή τη πίστη “.
5. Σύμφωνα με το άρθρο 21 του υπ’ αριθμ. 874/2004 Κανονισμού (ΕΚ) (εφεξής καλούμενου «Κανονισμού») αναφορικά με τις κερδοσκοπικές και καταχρηστικές καταχωρίσεις «1. Ένα καταχωρημένο όνομα τομέα ανακαλείται, με την κατάλληλη εξωδικαστική ή δικαστική διαδικασία, όταν το εν λόγω όνομα είναι ταυτόσημο ή παρόμοιο σε βαθμό που να προκαλεί σύγχυση με όνομα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα βάσει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως τα δικαιώματα που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1, ήτοι, μεταξύ άλλων, προηγούμενα δικαιώματα που έχουν αναγνωριστεί ή θεσπιστεί από το εθνικό ή και το κοινοτικό δίκαιο όπως τα κατατεθέντα εθνικά εμπορικά σήματα και στο μέτρο που προστατεύονται από το εθνικό δίκαιο των κρατών μελών στα οποία κατέχονται τα μη κατατεθέντα εμπορικά σήματα , εμπορικές επωνυμίες, εταιρικές επωνυμίες .
και όταν το εν λόγω όνομα τομέα:
α) καταχωρίσθηκε από τον κάτοχό του ο οποίος δεν έχει δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα• ή
β) καταχωρίσθηκε ή χρησιμοποιείται με κακή πίστη.
Ειδικότερα:
i.. Το έννομο συμφέρον, υπό την έννοια της παραγράφου 1 στοιχείο α) του αρ. 21 μπορεί να αποδειχθεί όταν:
α) πριν από οιαδήποτε κοινοποίηση της διαδικασίας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, ο κάτοχος του ονόματος τομέα χρησιμοποίησε το όνομα τομέα ή ένα όνομα αντίστοιχο του ονόματος τομέα, σε συνδυασμό με προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών, ή ήταν αποδεδειγμένα έτοιμος να το πράξει•
β) ο κάτοχος ονόματος τομέα είναι εταιρεία, οργανισμός ή φυσικό πρόσωπο που έχει γίνει ευρέως γνωστός με το όνομα τομέα, ακόμη και ελλείψει δικαιώματος αναγνωρισμένου ή θεσπισμένου δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας•
γ) ο κάτοχος ονόματος τομέα πραγματοποιεί νόμιμη και μη εμπορική ή δίκαιη χρήση του ονόματος τομέα, χωρίς πρόθεση να παραπλανήσει τους καταναλωτές ή να βλάψει τη φήμη του ονόματος για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας.
ii. Η κακή πίστη, υπό την έννοια της παραγράφου 1 στοιχείο β) του αρ. 21, είναι δυνατόν να αποδειχθεί όταν:
α) οι περιστάσεις καταδεικνύουν ότι το όνομα τομέα καταχωρίστηκε ή αποκτήθηκε πρωτίστως με σκοπό την πώληση, την εκμίσθωση ή τη μεταβίβαση άλλως πως του ονόματος τομέα σε κάτοχο ονόματος για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, ή σε δημόσιο φορέα• ή
β) το όνομα τομέα έχει καταχωριστεί προκειμένου να αποτραπεί ο κάτοχος του εν λόγω ονόματος για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, ή ο δημόσιος φορέας, να μετατρέψει το εν λόγω όνομα σε αντίστοιχο όνομα τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι:
i) η συγκεκριμένη συμπεριφορά του καταχωρίζοντος είναι δυνατόν να αποδειχθεί, ή
ii) το όνομα τομέα δεν χρησιμοποιήθηκε με τον ανάλογο τρόπο για δύο τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία καταχώρισης, ή
iii) σε περιπτώσεις όπου, κατά τη στιγμή έναρξης της διαδικασίας ΕΕΕΔ, ο κάτοχος ονόματος τομέα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, ή ο κάτοχος ονόματος τομέα δημοσίου φορέα έχει δηλώσει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το όνομα τομέα δεόντως, αλλά παραλείπει να το πράξει στο διάστημα των έξι μηνών που έπονται μετά από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ΕΕΕΔ•
γ) το όνομα τομέα καταχωρίσθηκε πρωτίστως με σκοπό την παρενόχληση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων ανταγωνιστή• ή
δ) το όνομα τομέα χρησιμοποιήθηκε σκοπίμως με σκοπό το εμπορικό κέρδος για να προσελκύσει χρήστες του διαδικτύου, στον ιστότοπο ή σε άλλη θέση σε απευθείας σύνδεση του κατόχου του ονόματος τομέα, δημιουργώντας πιθανότητα σύγχυσης με όνομα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, ή με όνομα δημοσίου φορέα, πιθανότητα σύγχυσης η οποία αφορά την πηγή, τη χορηγία, την υπαγωγή ή την έγκριση του ιστοτόπου ή της θέσης ή ενός προϊόντος ή υπηρεσίας που προσφέρονται επί του ιστοτόπου ή της θέσης του κατόχου ονόματος τομέα• ή
ε) το όνομα τομέα που έχει καταχωριστεί είναι όνομα προσώπου για το οποίο δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του κατόχου του ονόματος τομέα και του ονόματος τομέα που έχει καταχωριστεί.
4. Δεν είναι δυνατή η επίκληση των διατάξεων των παραγράφων 1, 2 και 3 για να παρακωλυθεί η προβολή αξιώσεων δυνάμει του εθνικού δικαίου.».
6. Στο σημείο αυτό διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με τα ανωτέρω η κερδοσκοπική και καταχρηστική καταχώρηση ονόματος χώρου στα πλαίσια του Κανονισμού προυποθέτει ότι 1. συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προυποθέσεις: α. προσβάλλεται προηγούμενο δικαίωμα που αναφέρεται στο αρ. 10 παρ. 1 αυτού και β. ο κάτοχος του ονόματος χώρου δεν έχει δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί αυτού ή
2. συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προυποθέσεις: α. προσβάλλεται προηγούμενο δικαίωμα που αναφέρεται στο αρ. 10 παρ. 1 αυτού και β. το εν λόγω όνομα χώρου καταχωρίσθηκε ή χρησιμοποιείται με κακή πίστη.( Βλ. σχετ. αποφ. υπ’ αριθμ. 04410 (4711), 02496( ALTERIAN) , 04319(AIRFRANCAIRLINES), 03725 (ALPHA).
Επίσης σύμφωνα με το αρ. Β. 11 παρ. δ.1. των Κανόνων ΕΕΔ το βάρος απόδειξης αναφορικά με το αν συντρέχουν οι προυποθέσεις κερδοσκοπικής ή καταχρηστικής καταχώρησης ονόματος τομέα με κατάληξη .eu φέρει ο Καταγγέλλων .
7. Η Απάντηση του Καταγγελόμενου στην από 21.3.2007 καταγγελία του Καταγγέλοντα υποβλήθηκε εμπροθέσμως ήτοι εντός 30 εργασίμων ημερών από τη κοινοποίηση της Ειδοποίησης περί έναρξης της διαδικασίας . Περαιτέρω επειδή η Απάντηση του Καταγγελόμενου δεν συμμορφωνόταν διοικητικά με τους Διαδικαστικούς Κανόνες Επίλυσης Διαφορών το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας ειδοποίησε τον Καταγγελόμενο στις 30.5.2007 ότι δεν έχει λάβει ένα Αντίγραφο σε έντυπη μορφή και εκείνος το απέστειλε εμπροθέσμως στις 5.6.2007 ήτοι εντός επτά από την λήψη της ειδοποίησης αυτής . Κατόπιν των ανωτέρω η Επιτροπή διευκρινίζει ότι λαμβάνει υπόψιν τους ισχυρισμούς του Καταγγελόμενου που υποβλήθηκαν εμπροθέσμως σύμφωνα με το αρ. 22 του υπ’ αριθμ. 874/2004 Κανονισμού (ΕΚ) και το αρ. 3 (α) και 3.(δ) των Κανόνων Επίλυσης Διαφορών
8. Σχετικά με το αν το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu είναι ταυτόσημο ή παρόμοιο σε βαθμό που να προκαλεί σύγχυση με όνομα του Καταγγέλοντα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα βάσει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως τα δικαιώματα που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 του Κανονισμού σύμφωνα με το αρ. 21 παρ. 1 του Κανονισμού και το αρ. Β. 11 παρ. δ.1. των Κανόνων ΕΕΔ επισημαίνουμε τα εξής :
- Η Καταγγέλλουσα ως εταιρία με την επωνυμία «Παναθηναικός Αθλητικός Ομιλος Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία» και τον δ.τ. «Π.Α.Ο Π.Α.Ε.» σύμφωνα με το αρ. 4 του Καταστατικού της υφίσταται από την 30.7.1979 (ΦΕΚ/ΤΑ ΕΠΕ 2718/30.7.1979) και η διάρκεια αυτής λήγει την 30.6.2079 . Στα πλαίσια του ελληνικού δικαίου η Καταγγέλλουσα όπως αποδεικνύεται από το καταστατικό της έχει απόλυτο δικαίωμα σε άυλο αγαθό ήτοι στην ικανότητα της επωνυμίας να την διακρίνει σε σχέση με την δραστηριότητά της (ΑΚ 58). Σύμφωνα δε με την αρχή της αποκλειστικότητας που διέπει τον σχηματισμό της εμπορικής επωνυμίας η επωνυμία πρέπει να έχει διακριτική ικανότητα ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος σύγχυσης αναφορικά με τον φορέα της επωνυμίας (αρ. 32&2 ΣχΕμπΚ ) . Η λέξη που προσδίδει διακριτική δύναμη στην επωνυμία της Καταγγέλουσας είναι εμφανές ότι είναι η λέξη “ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ» και όχι οι λέξεις « Αθλητικός Ομιλος Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία» που δεν την ταυτοποιούν και δεν την διακρίνουν από άλλους Αθλητικούς Ομίλους –Ποδοσφαιρικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Η λέξη «ΠΑΝΑΘΗΝΑΝΙΚΟΣ» προκαλεί την ίδια ηχητική εντύπωση με την αγγλική αναγραφή αυτού που είναι «PANATHINAIKOS». Ο Καταγγελόμενος προχώρησε στην καταχώρηση του ονόματος χώρου panathinaikosfc.eu . Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κατάληξη «fc» του επίδικου ονόματος χώρου αντιστοιχεί στις λέξεις Football Club που χρησιμοποιείται συχνά ως κατάληξη επωνυμιών όπως ενδεικτικά αναφέρεται το όνομα χώρου aekfc.eu είναι εμφανές ότι η διακριτική δύναμη του ονόματος χώρου panathinaikosfc συνίσταται στην χρήση της λέξης “panathinaikos” και μόνον που ταυτίζεται ηχητικά με την λέξη “Παναθηναικος”. Λαμβάνοντας δε υπόψιν ότι ο Καταγγελόμενος καταχώρησε το όνομα χώρου “panathinaikosfc.eu” προκειμένου να απευθυνθεί σε οπαδούς του Παναθηναικού, κοινό στο οποίο απευθύνεται και η Καταγγέλουσα είναι εμφανές ότι προκαλείται σύγχυση στο κοινό αναφορικά με την ταυτότητα του Φορέα προσβάλλοντας τοιουτoτρόπως το δικαίωμα της Καταγγέλουσας επί της επωνυμίας αυτής βάσει του ελληνικού δικαίου που περιλαμβάνεται μεταξύ των δικαιωμάτων που αναφέρονται στο αρ. 10 &1 του Κανονισμού.
- Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Καταγγέλουσας περί προσβολής προηγουμένων δικαιωμάτων στο σήμα «panathinaikosfc» λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι η Καταγγέλουσα δεν απέδειξε την συσχέτισή της με τον δικαιούχο του σήματος ήτοι την εταιρία « ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΕΙΔΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΩΝ Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Α.Ε.» η Επιτροπή δεν θα προχωρήσει στην εξέταση των δικαιωμάτων της Καταγγέλουσας επί του σήματος «panathinaikosfc».
-Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Καταγγέλουσας περί προσβολής προηγούμενων δικαιωμάτων στο όνομα χώρου panathinaikosfc.gr λαμβάνοντας υπόψιν ότι το όνομα χώρου αυτό καταχωρήθηκε μεταγενέστερα της καταχώρησης του επίδικου ονόματος χώρου ήτοι καταχωρήθηκε στις 9.6.2006 ενώ το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu καταχωρήθηκε στις 7.4.2006 η Επιτροπή δεν θα προχωρήσει στην εξέταση των δικαιωμάτων της Καταγγέλουσας επί του ονόματος χώρου panathinaikosfc.gr.
9. Σχετικά με τα δικαιώματα ή το έννομο συμφέρον του Καταγγελόμενου επί του ονόματος τομέα• στα πλαίσια του αρ. 21 &1 στοιχ. α. επισημαίνουμε τα εξής:
i) αναφορικά με το αν πριν από την κοινοποίηση της διαδικασίας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, ο Καταγγελόμενος χρησιμοποίησε το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu ή ένα όνομα αντίστοιχο του ονόματος τομέα, σε συνδυασμό με προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών, ή ήταν αποδεδειγμένα έτοιμος να το πράξει επισημαίνουμε ότι δεν αποδείχτηκε από την Καταγγέλουσα στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής ότι ο Καταγγελόμενος δεν θα το έπραττε,
ii)αναφορικά με το αν ο Καταγγελόμενος είναι εταιρεία, οργανισμός ή φυσικό πρόσωπο που έχει γίνει ευρέως γνωστός με το όνομα τομέα, ακόμη και ελλείψει δικαιώματος αναγνωρισμένου ή θεσπισμένου δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας•επισημαίνουμε ότι στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής δεν αποδείχτηκε από την Καταγγέλουσα ότι ο Καταγγελόμενος δεν έχει γίνει ευρέως γνωστός στο κοινό με το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu,
iii)αναφορικά με το αν ο Καταγγελόμενος πραγματοποιεί νόμιμη και μη εμπορική ή δίκαιη χρήση του ονόματος τομέα, χωρίς πρόθεση να παραπλανήσει τους καταναλωτές ή να βλάψει τη φήμη του ονόματος για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας επισημαίνουμε ότι στα πλαίσια της διαδικασίας ΕΕΔ δεν αποδείχτηκε από την Καταγγέλουσα ότι ο Καταγγελόμενος πραγματοποιεί μη εμπορική χρήση του ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu .
10. Σχετικά με το αν το όνομα χώρου “panathinaikosfc.eu” καταχωρίσθηκε ή χρησιμοποιείται με κακή πίστη από τον Καταγγελόμενο στα πλαίσια του αρ. 21 &1 στοιχ. β επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
i. αναφορικά με το αν οι περιστάσεις καταδεικνύουν ότι το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu καταχωρίστηκε ή αποκτήθηκε πρωτίστως με σκοπό την πώληση, την εκμίσθωση ή τη μεταβίβαση άλλως πως του ονόματος τομέα στην Καταγγέλουσα σε κάτοχο ονόματος για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, ή σε δημόσιο φορέα• επισημαίνουμε ότι δεν αποδείχτηκε στα πλαίσια της διαδικασίας ότι ο Καταγγελόμενος το καταχώρησε με σκοπό την μεταπώληση αυτού στην Καταγγέλουσα,
ii) αναφορικά με το αν το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu έχει καταχωριστεί προκειμένου να αποτραπεί η καταγγέλουσα ως δικαιούχος του ονόματος panathinaikosfc.eu για το οποίο έχει αναγνωριστεί δικαίωμα εμπορικής επωνυμίας επί αυτού, να μετατρέψει το εν λόγω όνομα σε αντίστοιχο όνομα τομέα, επισημαίνουμε ότι
- η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Καταγγελόμενου δεν αποδείχθηκε ούτε,
- αποδείχτηκε ότι το όνομα τομέα panthinaikosfc.eu δεν χρησιμοποιήθηκε με τον ανάλογο τρόπο για δύο τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία καταχώρισης, ούτε
- αποδείχτηκε ότι , κατά τη στιγμή έναρξης της διαδικασίας ΕΕΕΔ, ο Καταγγελόμενος του ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu επί του οποίου έχει δικαιώματα εμπορικής επωνυμίας η Καταγγέλουσα έχει δηλώσει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το όνομα τομέα δεόντως, αλλά παραλείπει να το πράξει στο διάστημα των έξι μηνών που έπονται μετά από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ΕΕΕΔ,•
iii) αναφορικά με το αν το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu καταχωρίσθηκε πρωτίστως με σκοπό την παρενόχληση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων ανταγωνιστή•επισημαίνουμε ότι δεν αποδείχτηκε κάτι τέτοιο στα πλαίσια της διαδικασίας ΕΕΕΔ ,
iv)ωστόσο αναφορικά με το αν το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu χρησιμοποιήθηκε σκοπίμως από τον Καταγγελόμενο με σκοπό το εμπορικό κέρδος για να προσελκύσει χρήστες του διαδικτύου, στον ιστότοπο ή σε άλλη θέση σε απευθείας σύνδεση του κατόχου του ονόματος τομέα, δημιουργώντας πιθανότητα σύγχυσης με την εμπορική επωνυμία της Καταγγέλουσας που είναι ευρέως γνωστή στο κοινό λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Καταγγελόμενος καταχώρησε το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu με σκοπό να απευθυνθεί σε οπαδούς του Παναθηναικού είναι εμφανές ότι ο Καταγγελόμενος χρησιμοποίησε την ευρέως γνωστή επωνυμία του Παναθηναικού προκειμένου να προσελκύσει οπαδούς του δημιουργώντας τοιουτοτρόπως μια ιστοσελίδα με υψηλή επισκεψιμότητα και κατά συνέπεια και εμπορευσιμότητα προκαλώντας σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό. Eπομένως στην προκειμένη περίπτωση συντρέχει η προυπόθεση του αρ. 21 παρ. 3.δ. του Κανονισμού.
v) αναφορικά με το αν το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu που έχει καταχωριστεί είναι όνομα προσώπου για το οποίο δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του κατόχου του ονόματος τομέα και του ονόματος τομέα που έχει καταχωριστεί επισημαίνουμε ότι δεν αποδείχτηκε στα πλαίσια της διαδικασίας ΕΕΕΔ ότι συντρέχει η περίπτωση αυτή.
Συμπέρασμα
Εν προκειμένω σύμφωνα με τα ανωτέρω αποδείχτηκε ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προυποθέσεις: α. προσβάλλεται το προηγούμενο δικαίωμα επί της επωνυμίας της Καταγγέλουσας σύμφωνα με το αρ. 10 παρ. 1 του Κανονισμού και β το εν λόγω όνομα χώρου καταχωρίσθηκε ή χρησιμοποιείται με κακή πίστη σύμφωνα με το αρ. 21 παρ. 3.δ. του Κανονισμού. Κατόπιν τούτου είναι εμφανές ότι η καταχώρηση του ονόματος χώρου panathinaikosfc.eu είναι κερδοσκοπική και καταχρηστική σύμφωνα με το αρ. 21 παρ. 1 του Κανονισμού , το αρ. .Β. 11 παρ. δ.1. των Κανόνων ΕΕΔ και αρ. 22 παρ. 11 του Κανονισμού.
Περαιτέρω λαμβάνοντας υπόψιν i.το γεγονός ότι η Καταγγέλουσα αποτελεί εταιρία που σύμφωνα με το αρ. 3 του Κανονισμού εδρεύει στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής και επομένως πληρεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται στο αρ. 4 παρα. 2 στοιχείο β) του Κανονισμού 733/2002 (ΕΚ) μεταξύ των οποίων είναι μια επιχείρηση να έχει την καταστατική της έδρα την κεντρική διοίκηση ή την κύρια εγκατάσταση της εντός Κοινότητας, και ii) το γεγονός ότι σύμφωνα με το αρ. 21.του Κανονισμού Το όνομα τομέα μεταβιβάζεται στον καταγγέλλοντα, εάν έχει υποβάλει αίτηση για το εν λόγω όνομα τομέα και πληροί τα γενικά κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 733/2002….»
Tο Μέλος της Επιτροπής κρίνει ότι το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Καταγγέλουσας και να της μεταβιβασθεί το όνομα χώρου panathinaikofc.eu
1. Σύμφωνα με το αρ. 22 του Κανονισμού αναφορικά με την διαδικασία εναλλακτικής επίλυσης διαφορών «…5. Οι καταγγελίες και οι απαντήσεις σε αυτές πρέπει να υποβάλλονται στον πάροχο υπηρεσιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, ο οποίος επιλέγεται από τον καταγγέλλοντα από τον κατάλογο που αναφέρεται στο άρθρο 23 παράγραφος 1. Η υποβολή τελείται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και σύμφωνα με τις δημοσιευμένες συμπληρωματικές διαδικασίες του παρόχου υπηρεσιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών….8. Εντός τριάντα εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της καταγγελίας, ο καθ' ού διαβιβάζει απάντηση στον πάροχο υπηρεσιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών…10. Η παράλειψη οιουδήποτε μέρους εμπλέκεται στη διαδικασία εναλλακτικής επίλυσης διαφορών να απαντήσει εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών ή να εμφανιστεί για ακρόαση ενώπιον της επιτροπής δύναται να εκληφθεί ως λόγος αποδοχής των καταγγελιών του αντιδίκου. Σύμφωνα με το αρ. 3 (α) και 3.(δ) των Κανόνων Επίλυσης Διαφορών «….εντός 30 εργασίμων ημερών από τη ημερομηνία παράδοσης της καταγγελίας ο καθ’ου υποβάλλει απάντηση στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας. Εάν το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας διαπιστώσει ότι η Απάντηση δεν συμμορφώνεται διοικητικά με τους Διαδικαστικούς Κανονισμούς ειδοποιεί αμέσως τον καθ’ ου η Αίτηση για την φύση των παραλείψεων ο οποίος θα πρέπει να υποβάλλει τροποποιημένη την Απάντηση εντός 7 ημερών ..»
2. Σύμφωνα με το αρ. 22 του Κανονισμού αναφορικά με την διαδικασία εναλλακτικής επίλυσης διαφορών
« …11. Σε περίπτωση διαδικασίας κατά κατόχου ονόματος τομέα, η επιτροπή εναλλακτικής επίλυσης διαφορών αποφασίζει την ανάκληση του ονόματος τομέα, εάν θεωρήσει ότι η καταχώριση είναι κερδοσκοπική ή καταχρηστική, όπως ορίζεται στο άρθρο 21. Το όνομα τομέα μεταβιβάζεται στον καταγγέλλοντα, εάν έχει υποβάλει αίτηση για το εν λόγω όνομα τομέα και πληροί τα γενικά κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 733/2002….»
3. Σύμφωνα με το αρ. 4 παρα. 2 στοιχειό β) του Κανονισμού 733/2002 (ΕΚ) “Tο μητρώο καταχωρεί καταχωρεί τα ονόματα τομέα στον .eu TLD μέσω οιουδήποτε διαπιστευμένου Καταχωρητή .eu κατόπιν αιτήσεως από:
i. οιαδήποτε επιχείρηση η οποία έχει την καταστατική της έδρα την κεντρική διοίκηση ή την κύρια εγκατάσταση της εντός Κοινότητας ή
ii) οιονδήποτε οργανισμό ο οποίος είναι εγκατεστημένος εντός της Κοινότητας με την επιφύλαξη της εφαρμογής του εθνικού δικαίου ή
iii) οιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που είναι κάτοικος της Κοινότητας “
4. Σύμφωνα με το αρ. Β. 11 παρ. δ.1. των Κανόνων ΕΕΔ “η Επιτροπή εκδίδει απόφαση χορηγώντας τις θεραπείες που ζητούνται σύμφωνα με τους διαδικαστικούς Κανονισμούς σε περίπτωση που ο Καταγγέλλων αποδεικνύει :
(α) το όνομα τομέα είναι ταυτόσημο ή παρόμοιο σε βαθμό που να προκαλεί σύγχυση με όνομα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα βάσει της εθνικής νομοθεσίας Κράτους Μέλους ή/και της Κοινοτικής Νομοθεσίας και είτε
(β) το όνομα τομέα καταχωρίστηκε από τον καθ’ου η Αίτηση χωρίς δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα ή
(γ) το όνομα τομέα καταχωρείται ή χρησιμοποιείται κακή τη πίστη “.
5. Σύμφωνα με το άρθρο 21 του υπ’ αριθμ. 874/2004 Κανονισμού (ΕΚ) (εφεξής καλούμενου «Κανονισμού») αναφορικά με τις κερδοσκοπικές και καταχρηστικές καταχωρίσεις «1. Ένα καταχωρημένο όνομα τομέα ανακαλείται, με την κατάλληλη εξωδικαστική ή δικαστική διαδικασία, όταν το εν λόγω όνομα είναι ταυτόσημο ή παρόμοιο σε βαθμό που να προκαλεί σύγχυση με όνομα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα βάσει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως τα δικαιώματα που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1, ήτοι, μεταξύ άλλων, προηγούμενα δικαιώματα που έχουν αναγνωριστεί ή θεσπιστεί από το εθνικό ή και το κοινοτικό δίκαιο όπως τα κατατεθέντα εθνικά εμπορικά σήματα και στο μέτρο που προστατεύονται από το εθνικό δίκαιο των κρατών μελών στα οποία κατέχονται τα μη κατατεθέντα εμπορικά σήματα , εμπορικές επωνυμίες, εταιρικές επωνυμίες .
και όταν το εν λόγω όνομα τομέα:
α) καταχωρίσθηκε από τον κάτοχό του ο οποίος δεν έχει δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα• ή
β) καταχωρίσθηκε ή χρησιμοποιείται με κακή πίστη.
Ειδικότερα:
i.. Το έννομο συμφέρον, υπό την έννοια της παραγράφου 1 στοιχείο α) του αρ. 21 μπορεί να αποδειχθεί όταν:
α) πριν από οιαδήποτε κοινοποίηση της διαδικασίας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, ο κάτοχος του ονόματος τομέα χρησιμοποίησε το όνομα τομέα ή ένα όνομα αντίστοιχο του ονόματος τομέα, σε συνδυασμό με προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών, ή ήταν αποδεδειγμένα έτοιμος να το πράξει•
β) ο κάτοχος ονόματος τομέα είναι εταιρεία, οργανισμός ή φυσικό πρόσωπο που έχει γίνει ευρέως γνωστός με το όνομα τομέα, ακόμη και ελλείψει δικαιώματος αναγνωρισμένου ή θεσπισμένου δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας•
γ) ο κάτοχος ονόματος τομέα πραγματοποιεί νόμιμη και μη εμπορική ή δίκαιη χρήση του ονόματος τομέα, χωρίς πρόθεση να παραπλανήσει τους καταναλωτές ή να βλάψει τη φήμη του ονόματος για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας.
ii. Η κακή πίστη, υπό την έννοια της παραγράφου 1 στοιχείο β) του αρ. 21, είναι δυνατόν να αποδειχθεί όταν:
α) οι περιστάσεις καταδεικνύουν ότι το όνομα τομέα καταχωρίστηκε ή αποκτήθηκε πρωτίστως με σκοπό την πώληση, την εκμίσθωση ή τη μεταβίβαση άλλως πως του ονόματος τομέα σε κάτοχο ονόματος για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, ή σε δημόσιο φορέα• ή
β) το όνομα τομέα έχει καταχωριστεί προκειμένου να αποτραπεί ο κάτοχος του εν λόγω ονόματος για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, ή ο δημόσιος φορέας, να μετατρέψει το εν λόγω όνομα σε αντίστοιχο όνομα τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι:
i) η συγκεκριμένη συμπεριφορά του καταχωρίζοντος είναι δυνατόν να αποδειχθεί, ή
ii) το όνομα τομέα δεν χρησιμοποιήθηκε με τον ανάλογο τρόπο για δύο τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία καταχώρισης, ή
iii) σε περιπτώσεις όπου, κατά τη στιγμή έναρξης της διαδικασίας ΕΕΕΔ, ο κάτοχος ονόματος τομέα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, ή ο κάτοχος ονόματος τομέα δημοσίου φορέα έχει δηλώσει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το όνομα τομέα δεόντως, αλλά παραλείπει να το πράξει στο διάστημα των έξι μηνών που έπονται μετά από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ΕΕΕΔ•
γ) το όνομα τομέα καταχωρίσθηκε πρωτίστως με σκοπό την παρενόχληση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων ανταγωνιστή• ή
δ) το όνομα τομέα χρησιμοποιήθηκε σκοπίμως με σκοπό το εμπορικό κέρδος για να προσελκύσει χρήστες του διαδικτύου, στον ιστότοπο ή σε άλλη θέση σε απευθείας σύνδεση του κατόχου του ονόματος τομέα, δημιουργώντας πιθανότητα σύγχυσης με όνομα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, ή με όνομα δημοσίου φορέα, πιθανότητα σύγχυσης η οποία αφορά την πηγή, τη χορηγία, την υπαγωγή ή την έγκριση του ιστοτόπου ή της θέσης ή ενός προϊόντος ή υπηρεσίας που προσφέρονται επί του ιστοτόπου ή της θέσης του κατόχου ονόματος τομέα• ή
ε) το όνομα τομέα που έχει καταχωριστεί είναι όνομα προσώπου για το οποίο δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του κατόχου του ονόματος τομέα και του ονόματος τομέα που έχει καταχωριστεί.
4. Δεν είναι δυνατή η επίκληση των διατάξεων των παραγράφων 1, 2 και 3 για να παρακωλυθεί η προβολή αξιώσεων δυνάμει του εθνικού δικαίου.».
6. Στο σημείο αυτό διευκρινίζουμε ότι σύμφωνα με τα ανωτέρω η κερδοσκοπική και καταχρηστική καταχώρηση ονόματος χώρου στα πλαίσια του Κανονισμού προυποθέτει ότι 1. συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προυποθέσεις: α. προσβάλλεται προηγούμενο δικαίωμα που αναφέρεται στο αρ. 10 παρ. 1 αυτού και β. ο κάτοχος του ονόματος χώρου δεν έχει δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί αυτού ή
2. συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προυποθέσεις: α. προσβάλλεται προηγούμενο δικαίωμα που αναφέρεται στο αρ. 10 παρ. 1 αυτού και β. το εν λόγω όνομα χώρου καταχωρίσθηκε ή χρησιμοποιείται με κακή πίστη.( Βλ. σχετ. αποφ. υπ’ αριθμ. 04410 (4711), 02496( ALTERIAN) , 04319(AIRFRANCAIRLINES), 03725 (ALPHA).
Επίσης σύμφωνα με το αρ. Β. 11 παρ. δ.1. των Κανόνων ΕΕΔ το βάρος απόδειξης αναφορικά με το αν συντρέχουν οι προυποθέσεις κερδοσκοπικής ή καταχρηστικής καταχώρησης ονόματος τομέα με κατάληξη .eu φέρει ο Καταγγέλλων .
7. Η Απάντηση του Καταγγελόμενου στην από 21.3.2007 καταγγελία του Καταγγέλοντα υποβλήθηκε εμπροθέσμως ήτοι εντός 30 εργασίμων ημερών από τη κοινοποίηση της Ειδοποίησης περί έναρξης της διαδικασίας . Περαιτέρω επειδή η Απάντηση του Καταγγελόμενου δεν συμμορφωνόταν διοικητικά με τους Διαδικαστικούς Κανόνες Επίλυσης Διαφορών το Διαιτητικό Δικαστήριο της Τσεχίας ειδοποίησε τον Καταγγελόμενο στις 30.5.2007 ότι δεν έχει λάβει ένα Αντίγραφο σε έντυπη μορφή και εκείνος το απέστειλε εμπροθέσμως στις 5.6.2007 ήτοι εντός επτά από την λήψη της ειδοποίησης αυτής . Κατόπιν των ανωτέρω η Επιτροπή διευκρινίζει ότι λαμβάνει υπόψιν τους ισχυρισμούς του Καταγγελόμενου που υποβλήθηκαν εμπροθέσμως σύμφωνα με το αρ. 22 του υπ’ αριθμ. 874/2004 Κανονισμού (ΕΚ) και το αρ. 3 (α) και 3.(δ) των Κανόνων Επίλυσης Διαφορών
8. Σχετικά με το αν το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu είναι ταυτόσημο ή παρόμοιο σε βαθμό που να προκαλεί σύγχυση με όνομα του Καταγγέλοντα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα βάσει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως τα δικαιώματα που αναφέρονται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 του Κανονισμού σύμφωνα με το αρ. 21 παρ. 1 του Κανονισμού και το αρ. Β. 11 παρ. δ.1. των Κανόνων ΕΕΔ επισημαίνουμε τα εξής :
- Η Καταγγέλλουσα ως εταιρία με την επωνυμία «Παναθηναικός Αθλητικός Ομιλος Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία» και τον δ.τ. «Π.Α.Ο Π.Α.Ε.» σύμφωνα με το αρ. 4 του Καταστατικού της υφίσταται από την 30.7.1979 (ΦΕΚ/ΤΑ ΕΠΕ 2718/30.7.1979) και η διάρκεια αυτής λήγει την 30.6.2079 . Στα πλαίσια του ελληνικού δικαίου η Καταγγέλλουσα όπως αποδεικνύεται από το καταστατικό της έχει απόλυτο δικαίωμα σε άυλο αγαθό ήτοι στην ικανότητα της επωνυμίας να την διακρίνει σε σχέση με την δραστηριότητά της (ΑΚ 58). Σύμφωνα δε με την αρχή της αποκλειστικότητας που διέπει τον σχηματισμό της εμπορικής επωνυμίας η επωνυμία πρέπει να έχει διακριτική ικανότητα ώστε να μην δημιουργείται κίνδυνος σύγχυσης αναφορικά με τον φορέα της επωνυμίας (αρ. 32&2 ΣχΕμπΚ ) . Η λέξη που προσδίδει διακριτική δύναμη στην επωνυμία της Καταγγέλουσας είναι εμφανές ότι είναι η λέξη “ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ» και όχι οι λέξεις « Αθλητικός Ομιλος Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία» που δεν την ταυτοποιούν και δεν την διακρίνουν από άλλους Αθλητικούς Ομίλους –Ποδοσφαιρικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Η λέξη «ΠΑΝΑΘΗΝΑΝΙΚΟΣ» προκαλεί την ίδια ηχητική εντύπωση με την αγγλική αναγραφή αυτού που είναι «PANATHINAIKOS». Ο Καταγγελόμενος προχώρησε στην καταχώρηση του ονόματος χώρου panathinaikosfc.eu . Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κατάληξη «fc» του επίδικου ονόματος χώρου αντιστοιχεί στις λέξεις Football Club που χρησιμοποιείται συχνά ως κατάληξη επωνυμιών όπως ενδεικτικά αναφέρεται το όνομα χώρου aekfc.eu είναι εμφανές ότι η διακριτική δύναμη του ονόματος χώρου panathinaikosfc συνίσταται στην χρήση της λέξης “panathinaikos” και μόνον που ταυτίζεται ηχητικά με την λέξη “Παναθηναικος”. Λαμβάνοντας δε υπόψιν ότι ο Καταγγελόμενος καταχώρησε το όνομα χώρου “panathinaikosfc.eu” προκειμένου να απευθυνθεί σε οπαδούς του Παναθηναικού, κοινό στο οποίο απευθύνεται και η Καταγγέλουσα είναι εμφανές ότι προκαλείται σύγχυση στο κοινό αναφορικά με την ταυτότητα του Φορέα προσβάλλοντας τοιουτoτρόπως το δικαίωμα της Καταγγέλουσας επί της επωνυμίας αυτής βάσει του ελληνικού δικαίου που περιλαμβάνεται μεταξύ των δικαιωμάτων που αναφέρονται στο αρ. 10 &1 του Κανονισμού.
- Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Καταγγέλουσας περί προσβολής προηγουμένων δικαιωμάτων στο σήμα «panathinaikosfc» λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι η Καταγγέλουσα δεν απέδειξε την συσχέτισή της με τον δικαιούχο του σήματος ήτοι την εταιρία « ΤΡΙΦΥΛΛΙ ΕΙΔΗ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΩΝ Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Α.Ε.» η Επιτροπή δεν θα προχωρήσει στην εξέταση των δικαιωμάτων της Καταγγέλουσας επί του σήματος «panathinaikosfc».
-Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Καταγγέλουσας περί προσβολής προηγούμενων δικαιωμάτων στο όνομα χώρου panathinaikosfc.gr λαμβάνοντας υπόψιν ότι το όνομα χώρου αυτό καταχωρήθηκε μεταγενέστερα της καταχώρησης του επίδικου ονόματος χώρου ήτοι καταχωρήθηκε στις 9.6.2006 ενώ το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu καταχωρήθηκε στις 7.4.2006 η Επιτροπή δεν θα προχωρήσει στην εξέταση των δικαιωμάτων της Καταγγέλουσας επί του ονόματος χώρου panathinaikosfc.gr.
9. Σχετικά με τα δικαιώματα ή το έννομο συμφέρον του Καταγγελόμενου επί του ονόματος τομέα• στα πλαίσια του αρ. 21 &1 στοιχ. α. επισημαίνουμε τα εξής:
i) αναφορικά με το αν πριν από την κοινοποίηση της διαδικασίας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, ο Καταγγελόμενος χρησιμοποίησε το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu ή ένα όνομα αντίστοιχο του ονόματος τομέα, σε συνδυασμό με προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών, ή ήταν αποδεδειγμένα έτοιμος να το πράξει επισημαίνουμε ότι δεν αποδείχτηκε από την Καταγγέλουσα στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής ότι ο Καταγγελόμενος δεν θα το έπραττε,
ii)αναφορικά με το αν ο Καταγγελόμενος είναι εταιρεία, οργανισμός ή φυσικό πρόσωπο που έχει γίνει ευρέως γνωστός με το όνομα τομέα, ακόμη και ελλείψει δικαιώματος αναγνωρισμένου ή θεσπισμένου δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας•επισημαίνουμε ότι στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής δεν αποδείχτηκε από την Καταγγέλουσα ότι ο Καταγγελόμενος δεν έχει γίνει ευρέως γνωστός στο κοινό με το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu,
iii)αναφορικά με το αν ο Καταγγελόμενος πραγματοποιεί νόμιμη και μη εμπορική ή δίκαιη χρήση του ονόματος τομέα, χωρίς πρόθεση να παραπλανήσει τους καταναλωτές ή να βλάψει τη φήμη του ονόματος για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας επισημαίνουμε ότι στα πλαίσια της διαδικασίας ΕΕΔ δεν αποδείχτηκε από την Καταγγέλουσα ότι ο Καταγγελόμενος πραγματοποιεί μη εμπορική χρήση του ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu .
10. Σχετικά με το αν το όνομα χώρου “panathinaikosfc.eu” καταχωρίσθηκε ή χρησιμοποιείται με κακή πίστη από τον Καταγγελόμενο στα πλαίσια του αρ. 21 &1 στοιχ. β επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
i. αναφορικά με το αν οι περιστάσεις καταδεικνύουν ότι το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu καταχωρίστηκε ή αποκτήθηκε πρωτίστως με σκοπό την πώληση, την εκμίσθωση ή τη μεταβίβαση άλλως πως του ονόματος τομέα στην Καταγγέλουσα σε κάτοχο ονόματος για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα δυνάμει της εθνικής ή και της κοινοτικής νομοθεσίας, ή σε δημόσιο φορέα• επισημαίνουμε ότι δεν αποδείχτηκε στα πλαίσια της διαδικασίας ότι ο Καταγγελόμενος το καταχώρησε με σκοπό την μεταπώληση αυτού στην Καταγγέλουσα,
ii) αναφορικά με το αν το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu έχει καταχωριστεί προκειμένου να αποτραπεί η καταγγέλουσα ως δικαιούχος του ονόματος panathinaikosfc.eu για το οποίο έχει αναγνωριστεί δικαίωμα εμπορικής επωνυμίας επί αυτού, να μετατρέψει το εν λόγω όνομα σε αντίστοιχο όνομα τομέα, επισημαίνουμε ότι
- η συγκεκριμένη συμπεριφορά του Καταγγελόμενου δεν αποδείχθηκε ούτε,
- αποδείχτηκε ότι το όνομα τομέα panthinaikosfc.eu δεν χρησιμοποιήθηκε με τον ανάλογο τρόπο για δύο τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία καταχώρισης, ούτε
- αποδείχτηκε ότι , κατά τη στιγμή έναρξης της διαδικασίας ΕΕΕΔ, ο Καταγγελόμενος του ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu επί του οποίου έχει δικαιώματα εμπορικής επωνυμίας η Καταγγέλουσα έχει δηλώσει την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει το όνομα τομέα δεόντως, αλλά παραλείπει να το πράξει στο διάστημα των έξι μηνών που έπονται μετά από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ΕΕΕΔ,•
iii) αναφορικά με το αν το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu καταχωρίσθηκε πρωτίστως με σκοπό την παρενόχληση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων ανταγωνιστή•επισημαίνουμε ότι δεν αποδείχτηκε κάτι τέτοιο στα πλαίσια της διαδικασίας ΕΕΕΔ ,
iv)ωστόσο αναφορικά με το αν το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu χρησιμοποιήθηκε σκοπίμως από τον Καταγγελόμενο με σκοπό το εμπορικό κέρδος για να προσελκύσει χρήστες του διαδικτύου, στον ιστότοπο ή σε άλλη θέση σε απευθείας σύνδεση του κατόχου του ονόματος τομέα, δημιουργώντας πιθανότητα σύγχυσης με την εμπορική επωνυμία της Καταγγέλουσας που είναι ευρέως γνωστή στο κοινό λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο Καταγγελόμενος καταχώρησε το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu με σκοπό να απευθυνθεί σε οπαδούς του Παναθηναικού είναι εμφανές ότι ο Καταγγελόμενος χρησιμοποίησε την ευρέως γνωστή επωνυμία του Παναθηναικού προκειμένου να προσελκύσει οπαδούς του δημιουργώντας τοιουτοτρόπως μια ιστοσελίδα με υψηλή επισκεψιμότητα και κατά συνέπεια και εμπορευσιμότητα προκαλώντας σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό. Eπομένως στην προκειμένη περίπτωση συντρέχει η προυπόθεση του αρ. 21 παρ. 3.δ. του Κανονισμού.
v) αναφορικά με το αν το όνομα τομέα panathinaikosfc.eu που έχει καταχωριστεί είναι όνομα προσώπου για το οποίο δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του κατόχου του ονόματος τομέα και του ονόματος τομέα που έχει καταχωριστεί επισημαίνουμε ότι δεν αποδείχτηκε στα πλαίσια της διαδικασίας ΕΕΕΔ ότι συντρέχει η περίπτωση αυτή.
Συμπέρασμα
Εν προκειμένω σύμφωνα με τα ανωτέρω αποδείχτηκε ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προυποθέσεις: α. προσβάλλεται το προηγούμενο δικαίωμα επί της επωνυμίας της Καταγγέλουσας σύμφωνα με το αρ. 10 παρ. 1 του Κανονισμού και β το εν λόγω όνομα χώρου καταχωρίσθηκε ή χρησιμοποιείται με κακή πίστη σύμφωνα με το αρ. 21 παρ. 3.δ. του Κανονισμού. Κατόπιν τούτου είναι εμφανές ότι η καταχώρηση του ονόματος χώρου panathinaikosfc.eu είναι κερδοσκοπική και καταχρηστική σύμφωνα με το αρ. 21 παρ. 1 του Κανονισμού , το αρ. .Β. 11 παρ. δ.1. των Κανόνων ΕΕΔ και αρ. 22 παρ. 11 του Κανονισμού.
Περαιτέρω λαμβάνοντας υπόψιν i.το γεγονός ότι η Καταγγέλουσα αποτελεί εταιρία που σύμφωνα με το αρ. 3 του Κανονισμού εδρεύει στο Δήμο Αμαρουσίου Αττικής και επομένως πληρεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας που αναφέρονται στο αρ. 4 παρα. 2 στοιχείο β) του Κανονισμού 733/2002 (ΕΚ) μεταξύ των οποίων είναι μια επιχείρηση να έχει την καταστατική της έδρα την κεντρική διοίκηση ή την κύρια εγκατάσταση της εντός Κοινότητας, και ii) το γεγονός ότι σύμφωνα με το αρ. 21.του Κανονισμού Το όνομα τομέα μεταβιβάζεται στον καταγγέλλοντα, εάν έχει υποβάλει αίτηση για το εν λόγω όνομα τομέα και πληροί τα γενικά κριτήρια επιλεξιμότητας που ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 733/2002….»
Tο Μέλος της Επιτροπής κρίνει ότι το όνομα χώρου panathinaikosfc.eu πρέπει να γίνει δεκτό το αίτημα της Καταγγέλουσας και να της μεταβιβασθεί το όνομα χώρου panathinaikofc.eu
ΑΠΟΦΑΣΗ
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους η Επιτροπή διατάζει σύμφωνα με τις Παραγράφους Β12(β) των Κανόνων την μεταβίβαση του επίδικου ονόματος τομέα panathinaikosfc.eu στο όνομα της Καταγγέλουσας.
Μέλη Επιτροπής
| Name | Alexandra Kaponi |
|---|
Ημερομηνία Έκδοσης της Απόφασης της Επιτροπής
2007-07-25