Case number | CAC-ADREU-004592 |
---|---|
Time of filing | 2007-07-10 13:57:16 |
Domain names | berlinhyp.eu |
Case administrator
Name | Josef Herian |
---|
Complainant
Organization / Name | Berlin-Hannoversche Hypothekenbank AG |
---|
Respondent
Organization / Name | Marnix Brands |
---|
Vul de gegevens in over andere gerechtelijke procedures, die volgens de informatie van her ADR Panel lopen of waarin beslist is en die betrekking hebben op de betwiste domeinnaam
Volgens opgave van Klager lopen er geen andere procedures
Feitelijke situatie
Klager is een bank gevestigd te Berlijn. Verweerder heeft de domeinnaam <berlinhyp.eu> verkregen op 9 april 2006, d.w.z. in de eerste periode van de zogenaamde Landrush.
Alhoewel Verweerder gevestigd is te London, is de taal van de Registratie-overeenkomst de Nederlandse taal en wordt deze ADR-procedure derhalve ook in de Nederlandse taal gevoerd. Verweerder heeft geen verweer ingediend.
Alhoewel Verweerder gevestigd is te London, is de taal van de Registratie-overeenkomst de Nederlandse taal en wordt deze ADR-procedure derhalve ook in de Nederlandse taal gevoerd. Verweerder heeft geen verweer ingediend.
A. Klager
Klager is houdster van de Gemeenschapsmerk “Berlin Hyp”, registernummer 000365619 van het bureau voor harmonisatie binnen de interne markt (‘BHIM’). Een uitdraai uit de elektronische databank van het BHIM was bijgevoegd. De benaming “Berlin HYP” is volgens Klager bovendien beschermd als handelsbenaming volgens de Duitse merkenwet. Volgens § 5 lid 1 van de Duitse merkenwet worden ondernemingskenmerken en werktitels als handelsnamen beschermd. Ondernemingskenmerken zijn aanduidingen die binnen het handelsverkeer worden gebruikt als firma- of als bijzondere benaming van een bedrijf of een onderneming. Zogenaamde firmawoorden zijn als handelskenmerken beschermd wanneer zij een duidelijke onderscheidingskracht vertonen en naar hun aard in vergelijking tot de overige firmabestanddelen geschikt zijn om zich binnen het handelsverkeer als trefwoordverwijzing naar de onderneming te handhaven.
Volgens Klager is de Domeinnaam <berlinhyp.eu> identiek aan en in ieder geval in hoge mate gelijkend op het woordbestanddeel “Berlin Hyp”van het woord/ beeldmerk “Berlin Hyp” en het bedrijfstrefwoord “Berlin Hyp” van Klager die daarvoor in Duitsland bescherming geniet. Klager stelt dat de Domeinnaam <berlinhyp.eu> door Verweerder werd geregistreerd zonder rechten en zonder legitieme belangen ten aanzien van de benaming “berlinhyp”. De domeinnaam wordt tot op heden bovendien niet gebruikt door Verweerder.
Volgens Klager is de Domeinnaam <berlinhyp.eu> identiek aan en in ieder geval in hoge mate gelijkend op het woordbestanddeel “Berlin Hyp”van het woord/ beeldmerk “Berlin Hyp” en het bedrijfstrefwoord “Berlin Hyp” van Klager die daarvoor in Duitsland bescherming geniet. Klager stelt dat de Domeinnaam <berlinhyp.eu> door Verweerder werd geregistreerd zonder rechten en zonder legitieme belangen ten aanzien van de benaming “berlinhyp”. De domeinnaam wordt tot op heden bovendien niet gebruikt door Verweerder.
B. Verweerder
Verweerder heeft geen verweer gevoerd.
Behandeling en vaststelling
Het Panel is van mening dat de door Klager genoemde feiten en argumenten, welke niet door Verweerder zijn bestreden aangezien geen verweer is gevoerd, een typerend voorbeeld zijn van “Domain Name Grabbing”. De Domeinnaam < berlinhyp.eu> is identiek aan het Gemeenschapsmerk van Klager en het door Klager gevoerde trefwoord voor haar handelsnaam. De Domeinnaam is door Verweerder geregistreerd zonder recht of gerechtvaardigd belang bij de naam, terwijl de Domeinnaam door Verweerder niet wordt gebruikt. Bovendien heeft Verweerder de Domeinnaam te kwader trouw geregistreerd. Immers, de Domeinnaam is door Verweerder geregistreerd teneinde Klager als houder van een Gemeenschapsmerk te verhinderen deze naam in een overeenkomstige domeinnaam weer te geven, terwijl Verweerder reeds eerder betrokken was in een ADR-procedure aangaande speculatieve en onrechtmatige registratie van een domeinnaam (zie beslissing van het Panel in zaak nr. 04320 inzake <nuernbergmesse.eu>). Het Panel besluit dan ook dat de Domeinnaam <berlinhyp.eu> aan Klager dient te worden overgedragen aangezien Klager voldoet aan de algemene criteria om voor de Domeinnaam in aanmerking te komen.
Beslissing
Op grond van alle hiervoor genoemde redenen beveelt het Panel in overeenstemming met artikel 22 lid 1 van Verordening nr. 874/2004 van de Commissie en artikel B12(b) en (c) van de Voorschriften ADR dat de Domeinnaam <berlinhyp.eu> aan Klager dient te worden overgedragen en dat het Register deze uitspraak binnen 30 kalenderdagen vanaf de bekendmaking van de beslissing aan Klager en Verweerder zal uitvoeren, tenzij Verweerder een gerechtelijke procedure begint in een wederzijdse jurisdictie zoals bedoeld in artikel B12 (a) van de Voorschriften ADR en artikel 22 lid 13 van Verordening nr. 874/2004 van de Commissie.
PANELISTS
Name | Dinant Oosterbaan |
---|
Datum Arbitrage-beslissing
2007-10-11