Case number | CAC-ADREU-004985 |
---|---|
Time of filing | 2008-04-22 10:31:26 |
Domain names | aspex.eu |
Case administrator
Name | Tereza Bartošková |
---|
Complainant
Organization / Name | SD Diensten, Mevrouw An Verschooten, Company Lawyer |
---|
Respondent
Organization / Name | citizen engineering services limited, Philip Nuttall |
---|
Vul de gegevens in over andere gerechtelijke procedures, die volgens de informatie van her ADR Panel lopen of waarin beslist is en die betrekking hebben op de betwiste domeinnaam
Volgens opgave van Klager lopen er geen andere procedures.
Feitelijke situatie
Klager is een softwarebedrijf dat diverse diensten aanbiedt onder de handelsnaam Aspex.
Verweerder heeft de domeinnaam <aspex.eu> verkregen op 11 april 2006, d.w.z. in de eerste periode van de zogenaamde Landrush. Alhoewel Verweerder gevestigd is te London, is de taal van de Registratieovereenkomst de Nederlandse taal en wordt deze ADR-procedure derhalve ook in de Nederlandse taal gevoerd. Verweerder heeft geen verweer ingediend.
Verweerder heeft de domeinnaam <aspex.eu> verkregen op 11 april 2006, d.w.z. in de eerste periode van de zogenaamde Landrush. Alhoewel Verweerder gevestigd is te London, is de taal van de Registratieovereenkomst de Nederlandse taal en wordt deze ADR-procedure derhalve ook in de Nederlandse taal gevoerd. Verweerder heeft geen verweer ingediend.
A. Klager
Klager is houder van het Benelux Beeldmerk ASPEX met inschrijvingsnummer 710052 voor waren en diensten in de klassen 9, 38 en 42 en van het Gemeenschapsmerk ASPEX met inschrijvingsnummer 5180344. Klager heeft tijdens de zogenaamde “sunrise period”, namelijk op 9 maart 2006, een registratieaanvraag gedaan voor de domeinnaam www.aspex.eu. Deze aanvraag werd gebaseerd op het Benelux merk van SD Diensten. Eurid heeft op 19 mei 2006 geweigerd de domeinnaam www.aspex.eu te registreren in naam van Klager. De domeinnaam www.aspex.eu werd vervolgens op 11 juli 2006, het ogenblik waarop deze domeinnaam opnieuw werd vrijgegeven, op enkele seconden na eerder geregistreerd op naam van Verweerder. Volgens Klager houdt Verweerder minstens 13 Benelux merken in portefeuille houdt (alle aangevraagd op 7 april 2006 en ingeschreven op 13 april 2006 via de procedure van spoedinschrijving). Bij sommige van deze merken blijkt dat Verweerder deze tevens als .eu domeinnaam heeft laten registreren. Al deze domeinnamen worden tot op heden niet actief gebruikt.
Klager stelt dat Verweerder geen merkrechten of handelsnaamrechten op de naam “Aspex” heeft. Bovendien heeft Verweerder de domeinnaam www.aspex.eu sinds de registratie ervan op 11 juli 2006 nog nooit gebruikt. Volgens Klager beschikt zij met de bovenstaande merkinschrijvingen onbetwistbaar over de vereiste ‘oude rechten’ zoals bedoeld in artikel 21 van de Verordening (EG) nr. 874/2004. Bovendien werd nog voor deze merkendepots de naam ASPEX reeds als handelsnaam gebruikt door Klager voor het aanbieden van haar softwarediensten. Klager exploiteerde bovendien al sinds 2 oktober 2001 haar website www.aspex.be waarop zij haar diensten aanbiedt.
Volgens Klager is de Domeinnaam <aspex.eu> identiek aan het Gemeenschapmerk en de handelsnaam “ASPEX” van SD Diensten. De domeinnaam <aspex.eu> is ook identiek aan, althans op verwarrende wijze gelijk aan het Benelux beeldmerk van Klager. Klager stelt dat de Domeinnaam <aspex.eu> door Verweerder werd geregistreerd zonder rechten en zonder gewettigde belangen. Klager voert hierbij aan dat verweerder geen enkele ouder recht kan doen gelden op de naam van ASPEX. Gelet op de oudere rechten van Klager en het ontbreken van enig gewettigd belang van Verweerder bij de registratie van de Domeinnaam www.aspex.eu dient volgens Klager deze Domeinnaam te worden overgedragen aan Klager. Klager stelt ook dat Verweerder diverse .eu domeinnamen heeft geregistreerd tijdens de “sunrise period” of meteen daarna met de bedoeling om het gebruik van deze domeinnamen door derden te verhinderen. Het betreft bijvoorbeeld de volgende domeinnamen: www.alphagenetics.eu, www.mobilesolutions.eu, www.mygalileo.eu, www.my-galileo.eu, www.myfavourites.eu, www.mysextoy.eu, www.nanodeals.eu, www.nanogenetics.eu, www.webapplication.eu. Het gaat dus om een duidelijk patroon van Verweerder om deze domeinnamen te blokkeren voor de rechthebbenden daarop, zoals in casu Klager.
Klager stelt dat Verweerder geen merkrechten of handelsnaamrechten op de naam “Aspex” heeft. Bovendien heeft Verweerder de domeinnaam www.aspex.eu sinds de registratie ervan op 11 juli 2006 nog nooit gebruikt. Volgens Klager beschikt zij met de bovenstaande merkinschrijvingen onbetwistbaar over de vereiste ‘oude rechten’ zoals bedoeld in artikel 21 van de Verordening (EG) nr. 874/2004. Bovendien werd nog voor deze merkendepots de naam ASPEX reeds als handelsnaam gebruikt door Klager voor het aanbieden van haar softwarediensten. Klager exploiteerde bovendien al sinds 2 oktober 2001 haar website www.aspex.be waarop zij haar diensten aanbiedt.
Volgens Klager is de Domeinnaam <aspex.eu> identiek aan het Gemeenschapmerk en de handelsnaam “ASPEX” van SD Diensten. De domeinnaam <aspex.eu> is ook identiek aan, althans op verwarrende wijze gelijk aan het Benelux beeldmerk van Klager. Klager stelt dat de Domeinnaam <aspex.eu> door Verweerder werd geregistreerd zonder rechten en zonder gewettigde belangen. Klager voert hierbij aan dat verweerder geen enkele ouder recht kan doen gelden op de naam van ASPEX. Gelet op de oudere rechten van Klager en het ontbreken van enig gewettigd belang van Verweerder bij de registratie van de Domeinnaam www.aspex.eu dient volgens Klager deze Domeinnaam te worden overgedragen aan Klager. Klager stelt ook dat Verweerder diverse .eu domeinnamen heeft geregistreerd tijdens de “sunrise period” of meteen daarna met de bedoeling om het gebruik van deze domeinnamen door derden te verhinderen. Het betreft bijvoorbeeld de volgende domeinnamen: www.alphagenetics.eu, www.mobilesolutions.eu, www.mygalileo.eu, www.my-galileo.eu, www.myfavourites.eu, www.mysextoy.eu, www.nanodeals.eu, www.nanogenetics.eu, www.webapplication.eu. Het gaat dus om een duidelijk patroon van Verweerder om deze domeinnamen te blokkeren voor de rechthebbenden daarop, zoals in casu Klager.
B. Verweerder
Verweerder heeft geen verweer gevoerd.
Behandeling en vaststelling
Het Panel constateert dat de door Klager genoemde feiten en argumenten door Verweerder niet zijn bestreden aangezien geen verweer is gevoerd. De Domeinnaam <aspex.eu> is identiek, althans verwarrend gelijk aan het Gemeenschapsmerk en het Beneluxmerk van Klager, alsmede aan de door Klager gevoerde handelsnaam. De Domeinnaam is door Verweerder geregistreerd zonder recht of gerechtvaardigd belang bij de naam, terwijl de Domeinnaam door Verweerder niet wordt gebruikt (art. 21.1 jo. art. 21.2.a. van Verordening nr. 872/2004). Bovendien heeft Verweerder de Domeinnaam te kwader trouw geregistreerd. Immers, de Domeinnaam is door Verweerder geregistreerd teneinde Klager als houder van een merk te verhinderen deze naam in een overeenkomstige domeinnaam weer te geven, terwijl Verweerder de Domeinnaam sinds de datum van registratie (11 juli 2006) meer dan twee jaar niet op relevante wijze heeft gebruikt (artikel 21.3.b.ii van Verordening nr. 874/2004). Het Panel laat hierbij in het midden of het door Klager genoemde patroon van blokkeren van domeinnamen voor rechthebbenden door Klager al dan niet voldoende is aangetoond. Het Panel besluit dan ook dat de Domeinnaam <aspex.eu> aan Klager dient te worden overgedragen aangezien Klager voldoet aan de algemene criteria om voor de Domeinnaam in aanmerking te komen.
Beslissing
Op grond van alle hiervoor genoemde redenen beveelt het Panel in overeenstemming met artikel 22 lid 1 van Verordening nr. 874/2004 van de Commissie en artikel B12(b) en (c) van de Voorschriften ADR dat de Domeinnaam <aspex.eu> aan Klager dient te worden overgedragen en dat het Register deze uitspraak binnen 30 kalenderdagen vanaf de bekendmaking van de beslissing aan Klager en Verweerder zal uitvoeren, tenzij Verweerder een gerechtelijke procedure begint in een wederzijdse jurisdictie zoals bedoeld in artikel B12 (a) van de Voorschriften ADR en artikel 22 lid 13 van Verordening nr. 874/2004 van de Commissie.
PANELISTS
Name | Dinant Oosterbaan |
---|
Datum Arbitrage-beslissing
2008-07-01