| Case number | CAC-ADREU-005324 |
|---|---|
| Time of filing | 2009-01-05 11:39:15 |
| Domain names | neteller.eu |
Case administrator
| Name | Tereza Bartošková |
|---|
Complainant
| Organization / Name | NEOVIA Financial Plc, Neteller (UK) Limited |
|---|
Respondent
| Organization / Name | GR, Θεοφύλακτος Καρτζίκος |
|---|
Άλλες νομικές διαδικασίες
Το Μέλος της Επιτροπής δεν έχει λάβει γνώση οιασδήποτε εκκρεμούσης διαδικασίας ή απόφασης ή νομικής διαδικασίας που να σχετίζεται με το επίδικο όνομα χώρου.
Ιστορικό Γεγονότων
Αυτή η Καταγγελία αφορά το αίτημα της NEOVIA Financial Plc, και της θυγατρικής της Neteller (UK) Limited (οι Καταγγέλλουσες) για μεταβίβαση του ονόματος τομέα «neteller.eu» από τον Καθού, κον Θεοφύλακτο Καρτζίκο, στις Καταγγέλουσες. Σύμφωνα με την Καταγγελία, οι Καταγγέλλουσες είναι εδώ και αρκετά χρόνια δικαιούχοι διαφόρων εμπορικών σημάτων (τα “Σήματα”) τα οποία χρησιμοποιούν ως δικαιούχοι και τα οποία σε κάθε περίπτωση περιέχουν τη λέξη NETELLER. Τα σήματα αυτά αποτελούν είτε Κοινοτικά Σήματα είτε σήματα τα οποία έχουν αποδεδειγμένα εγγραφεί σε διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο, σε χρόνο που προηγείται της καταχώρησης αίτησης για εγγραφή του επίδικου ονόματος από τον Καθ’ ου η Αίτηση. Ο Καθ’ ου η Αίτηση, ο οποίος είναι φυσικό πρόσωπο δεν υπέβαλε εμπρόθεσμα απάντηση στην Καταγγελία.
A. Καταγγέλλων
Οι Καταγγέλλουσες υποβάλλουν αίτημα σύμφωνα με τους Κανόνες ΕΕΔ ισχυριζόμενες ότι ικανοποιείται η παράγραφος B11(d)(1)(iii) των Κανόνων ΕΕΔ και το Άρθρο 21(1)(b) και (3) του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004 και ως εκ τούτου αξιώνουν τη μεταβίβαση του ονόματος τομέα «neteller.eu» από τον Καθ’ ού η Αίτηση σε αυτές.
Όσον αφορά την εφαρμογή της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ, οι Καταγγέλλουσες υποστηρίζουν ότι ο Κα θ ’ ου η Αίτηση είναι κάτοχος εγγραφής του εν λόγω ονόματος «neteller.eu» με τέτοιο τρόπο ώστε:
(i) Το όνομα τομέα είναι ταυτόσημο ή παρόμοιο σε βαθμό που προκαλεί σύγχυση με ονόματα για τα οποία έχουν αναγνωριστεί δικαιώματα προς όφελος των Καταγγελλόντων. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν καταχωρημένα Κοινοτικά Σήματα όπως το NETELLER E.U., NETELLER.COM E.U., καθώς και διάφορα εμπορικά σήματα NETELLER.COM E.U. και το NETELLER.COM που είναι καταχωρημένα σε διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Τϊβάν, Νότια Κορέα, Καναδάς και Σιγκαπούρη). Οι Καταγγέλλουσες καταθέτουν επίσης διάφορα αποδεικτικά στοιχεία για τα προυπάρχοντα δικαιώματα τους τα οποία καταχωρήθηκαν σε χρόνο που προηγείται από την εγγραφή του ονόματος τομέα από τον Καθ’ ου η Αίτηση. Αναφέρουν τέλος ότι είναι δικαιούχοι πολυάριθμων ονομάτων χώρου που περιέχουν την λέξη NETELLER, συμπεριλαμβανομένων των <neteller.com>, <netellergroup.com> και άλλων.
(ii) Το όνομα τομέα καταχωρίστηκε από τον Καθ ’ου η Αίτηση χωρίς δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα.
(iii) Το όνομα τομέα καταχωρίστηκε ή χρησιμοποιείται κακή τη πίστη.
Οι Καταγγέλλουσες αναφέρουν σχετικά ότι οι Καταγγέλουσες ανέπτυξαν σημαντική αξιοπιστία και καλή φήμη όσον αφορά τα Εμπορικά Σήματα σε όλο τον κόσμο από την έναρξη της χρήσης των Εμπορικών Σημάτων ήδη από το Δεκέμβριο του 2000 και κατέθεσαν αίτηση Κοινοτικού Σήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήδη από τον Ιανουάριο του 2004.
Οι Καταγγέλλουσες προβάλλουν εκτενείς ισχυρισμούς, επιχειρήματα και λεπτομέρειες όσον αφορά την εγγραφή του ονόματος «neteller.eu» κακή τη πίστη από τον Καθ’ ου η Αίτηση, όπως μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η ιστοσελίδα του Καθ’ ου η Αίτηση οδηγούσε σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με σκοπό να προσελκύσει χρήστες του Διαδικτύου στον διαδικτυακό του χώρο για εμπορικό όφελος και το σκοπό δημιουργίας σύγχυσης στους επισκέπτες όσον αφορά την προέλευση των διαφημιζόμενων υπηρεσιών και τον υπαινιγμό ύπαρξης σχέσης ανάμεσα στις Καταγγέλλουσες και στην ιστοσελίδα και υπηρεσίες του Καθ’ ου η αίτηση.
Άλλα αποδεικτικά στοιχεία αφορούν την προσπάθεια εκ μέρους των Καταγγελλόντων για απόδειξη ότι ο Καθού στοχεύει στην επαναλαμβανόμενη καταχώρηση ονομάτων χώρου που αντιστοιχούν σε ευρέως γνωστά ή διάσημα σήματα των οποίων δικαιούχοι είναι τρίτοι. Επίσης, οι Καταγγέλλουσες αναφέρουν ότι ο Καθ’ ου η Αίτηση είναι ειδικευμένος και εξοικειωμένος με τις στρατηγικές και τις τακτικές που χρησιμοποιούνται από κυβερνο-καταπατητές (cybersquatters) οι οποίοι αναφέρουν έναν αληθοφανή λόγο ο οποίος είναι σύμφωνος με το έννομο συμφέρον με σκοπό να αποφύγουν ευρήματα κακής πίστης.
Όσον αφορά την εφαρμογή του Άρθρου 21(1) του Κανονισμού 874/2004 οι Καταγγέλλουσες ισχυρίζονται ότι το επίδικο όνομα καταχωρίσθηκε από τον Καθ’ ου χωρίς αυτός να έχει δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα και ότι καταχωρίσθηκε ή χρησιμοποιείται από αυτόν με κακή πίστη. Οι Καταγγέλουσες υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι τα εκτενή αποδεικτικά στοιχεία που προβάλλουν φανερώνουν κακή πίστη και κατά την καταχώρηση και κατά την χρήση.
Σημειώνεται ότι οι Καταγγέλλουσες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η Επιτροπή δεν είναι αναγκαίο να εξετάζει την κακή πίστη εάν τα στοιχεία αποδεικνύουν την έλλειψη δικαιωμάτων ή έννομων συμφερόντων.
Όσον αφορά την εφαρμογή της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ, οι Καταγγέλλουσες υποστηρίζουν ότι ο Κα θ ’ ου η Αίτηση είναι κάτοχος εγγραφής του εν λόγω ονόματος «neteller.eu» με τέτοιο τρόπο ώστε:
(i) Το όνομα τομέα είναι ταυτόσημο ή παρόμοιο σε βαθμό που προκαλεί σύγχυση με ονόματα για τα οποία έχουν αναγνωριστεί δικαιώματα προς όφελος των Καταγγελλόντων. Τα δικαιώματα αυτά αφορούν καταχωρημένα Κοινοτικά Σήματα όπως το NETELLER E.U., NETELLER.COM E.U., καθώς και διάφορα εμπορικά σήματα NETELLER.COM E.U. και το NETELLER.COM που είναι καταχωρημένα σε διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο (Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Τϊβάν, Νότια Κορέα, Καναδάς και Σιγκαπούρη). Οι Καταγγέλλουσες καταθέτουν επίσης διάφορα αποδεικτικά στοιχεία για τα προυπάρχοντα δικαιώματα τους τα οποία καταχωρήθηκαν σε χρόνο που προηγείται από την εγγραφή του ονόματος τομέα από τον Καθ’ ου η Αίτηση. Αναφέρουν τέλος ότι είναι δικαιούχοι πολυάριθμων ονομάτων χώρου που περιέχουν την λέξη NETELLER, συμπεριλαμβανομένων των <neteller.com>, <netellergroup.com> και άλλων.
(ii) Το όνομα τομέα καταχωρίστηκε από τον Καθ ’ου η Αίτηση χωρίς δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα.
(iii) Το όνομα τομέα καταχωρίστηκε ή χρησιμοποιείται κακή τη πίστη.
Οι Καταγγέλλουσες αναφέρουν σχετικά ότι οι Καταγγέλουσες ανέπτυξαν σημαντική αξιοπιστία και καλή φήμη όσον αφορά τα Εμπορικά Σήματα σε όλο τον κόσμο από την έναρξη της χρήσης των Εμπορικών Σημάτων ήδη από το Δεκέμβριο του 2000 και κατέθεσαν αίτηση Κοινοτικού Σήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήδη από τον Ιανουάριο του 2004.
Οι Καταγγέλλουσες προβάλλουν εκτενείς ισχυρισμούς, επιχειρήματα και λεπτομέρειες όσον αφορά την εγγραφή του ονόματος «neteller.eu» κακή τη πίστη από τον Καθ’ ου η Αίτηση, όπως μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η ιστοσελίδα του Καθ’ ου η Αίτηση οδηγούσε σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με σκοπό να προσελκύσει χρήστες του Διαδικτύου στον διαδικτυακό του χώρο για εμπορικό όφελος και το σκοπό δημιουργίας σύγχυσης στους επισκέπτες όσον αφορά την προέλευση των διαφημιζόμενων υπηρεσιών και τον υπαινιγμό ύπαρξης σχέσης ανάμεσα στις Καταγγέλλουσες και στην ιστοσελίδα και υπηρεσίες του Καθ’ ου η αίτηση.
Άλλα αποδεικτικά στοιχεία αφορούν την προσπάθεια εκ μέρους των Καταγγελλόντων για απόδειξη ότι ο Καθού στοχεύει στην επαναλαμβανόμενη καταχώρηση ονομάτων χώρου που αντιστοιχούν σε ευρέως γνωστά ή διάσημα σήματα των οποίων δικαιούχοι είναι τρίτοι. Επίσης, οι Καταγγέλλουσες αναφέρουν ότι ο Καθ’ ου η Αίτηση είναι ειδικευμένος και εξοικειωμένος με τις στρατηγικές και τις τακτικές που χρησιμοποιούνται από κυβερνο-καταπατητές (cybersquatters) οι οποίοι αναφέρουν έναν αληθοφανή λόγο ο οποίος είναι σύμφωνος με το έννομο συμφέρον με σκοπό να αποφύγουν ευρήματα κακής πίστης.
Όσον αφορά την εφαρμογή του Άρθρου 21(1) του Κανονισμού 874/2004 οι Καταγγέλλουσες ισχυρίζονται ότι το επίδικο όνομα καταχωρίσθηκε από τον Καθ’ ου χωρίς αυτός να έχει δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα και ότι καταχωρίσθηκε ή χρησιμοποιείται από αυτόν με κακή πίστη. Οι Καταγγέλουσες υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι τα εκτενή αποδεικτικά στοιχεία που προβάλλουν φανερώνουν κακή πίστη και κατά την καταχώρηση και κατά την χρήση.
Σημειώνεται ότι οι Καταγγέλλουσες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η Επιτροπή δεν είναι αναγκαίο να εξετάζει την κακή πίστη εάν τα στοιχεία αποδεικνύουν την έλλειψη δικαιωμάτων ή έννομων συμφερόντων.
B. Καθ’ ου η Αίτηση
Ο Καθ’ ου η Αίτηση δεν υπέβαλε απάντηση στην Καταγγελία εμπρόθεσμα.
Συζήτηση και Πορίσματα
Οι Καταγγέλλουσες αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η Επιτροπή δεν είναι αναγκαίο να εξετάσει την κακή πίστη εάν τα στοιχεία αποδεικνύουν την έλλειψη δικαιωμάτων ή έννομων συμφερόντων.
Σχετικά με το σημείο αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει ότι όσον αφορά την εφαρμογή της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ, η Επιτροπή καλείται να αναλύσει κατά πόσον πληρείται το σημείο (i) το οποίο είναι υποχρεωτικό να υπάρχει και κατόπιν να αναλύσει κατά πόσον υπάρχουν είοτε το σημείο (ii) είτε το σημείο (iii) και όχι αναγκαστικά και τα δύο μαζί. Με άλλα λόγια, η Επιτροπή συμφωνεί ότι δεν είναι ανάγκη να αναλύσει και τα δύο αυτά σημεία.
Είναι φανερό ότι πληρείται το σημείο (i) της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ καθότι αποδεδειγμένα οι Καταγγέλλουσες κατάθεσαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη δικαιωμάτων προς ώφελος των Καταγγελλουσών τα οποία προϋπήρχαν της καταχώρησης του επίδικου ονόματος από τον Καθ’ ου η Αίτηση. Τα στοιχεία αυτά αποτελούνται από τα διάφορα έγγραφα που καταχωρήθηκαν για να υποστηρίξουν την Καταγγελία, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:
(α) Αντίγραφα των Κοινοτικών Εμπορικών Σημάτων της Neteller όπως παραθέτονται στην βάση δεδομένων του OHIM. Η εν λόγω βάση δεδομένων δείχνει τα εξής στοιχεία:
NETELLER E.U. / CTM: Reg. 003602752
Ημερομηνία Κατάθεσης: 8 Ιανουαρίου 2004
Ημερομηνία Καταχώρησης: 13 Μαΐου 2005
NETELLER.COM E.U. / CTM: Reg. 004262416
Ημερομηνία Κατάθεσης: 28 Ιανουαρίου 2005
Ημερομηνία Καταχώρησης: 31 Ιανουαρίου 2006
NETELLER (όπως στο πρωτότυπο) E.U. / CTM: Reg. 004262391
Ημερομηνία Κατάθεσης: 28 Ιανουαρίου 2005
Ημερομηνία Καταχώρησης: 31 Ιανουαρίου 2006
NETELLER (όπως στο πρωτότυπο) E.U. /CTM: Reg. 004261971
Ημερομηνία Κατάθεσης: 28 Ιανουαρίου 2005
Ημερομηνία Καταχώρησης: 31 Ιανουαρίου 2006
(β) Αντίγραφα των καταχωρήσεων WHOIS όσον αφορά τα ονόματα «neteller.com» και «netellergroup.com» - Η καταχώρηση στο WHOIS για το «neteller.com» αποδεδειγμένα δημιουργήθηκε στις 07-Ιαν-2000 και η καταχώρηση για το «netellergroup.com» δημιουργήθηκε στις 08-Ιαν-2007.
Δεδομένων των πιο πάνω, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ύπαρξη αναγνωρισμένων και θεσπισμένων δικαιωμάτων προς όφελος των Καταγγελλόντων βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. Ως αποτέλεσμα των προϋπαρχώντων δικαιωμάτων, το όνομα που ενέγραψε ο Καθ’ ου η Αίτηση ήταν ταυτόσημο με τα ονόματα που είχαν ήδη εγγράψει οι καταγγέλλουσες εταιρείες από το 2000 μέχρι το 2007 και προκαλούσε σύγχυση με τα ονόματα αυτά όταν οι χρήστες της ιστοσελίδας του Καθ’ ου επισκέπτονταν την ιστοσελίδα του ή άλλες ιστοσελίδες στις οποίες διαφημιζόταν κατά διαστήματα ότι το επίδικο όνομα διατείθετο προς πώληση.
Όσον αφορά το δεύτερο σημείο (ii) της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ που η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει ότι ικανοποιείται, η Επιτροπή έχει επαρκώς ικανοποιηθεί ότι ο Καθ’ ου δεν έχει προτάξει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να υποδεικνύει οποιοδήποτε δικαίωμα για καταχώρηση του επίδικου ονόματος.
Το σημείο (ii) της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ είναι κατά την άποψη της Επιτροπής συνδεδεμένο στην περίπτωση αυτή με το σημείο (i) της ίδιας παραγράφου καθότι μόνο οι Καταγγέλλουσες είχαν αποδεδειγμένο έννομο συμφέρον και δικαίωμα εγγραφής του επίδικου ονόματος. Ο Καθ’ου απέτυχε να αποδείξει ότι είχε οποιοδήποτε δικαίωμα για το όνομα αυτό.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν χρειάζεται να εξετάσει το σημείο (iii) της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ καθότι πληρούνται τα δύο τουλάχιστον συστατικά στοιχεία της εν λόγω παραγράφου.
Όσον αφορά την εφαρμογή του Άρθρου 21(1) Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004, η Επιτροπή ικανοποιείται ότι πληρούνται οι πρόνοιες της παραγράφου (α) του εν λόγω Άρθρου, ήτοι ότι το επίδικο όνομα καταχωρίσθηκε από τον κάτοχό του ο οποίος δεν έχει δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα. Η Επιτροπή φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα βασιζόμενη στην ανάλυση που έχει γίνει πιο πάνω και συγκεκριμένα όσον αφορά την αδυναμία του Καθ’ ου η Αίτηση να προβάλει οποιοδήποτε στοιχείο που να στηρίζει οποιοδήποτε πιθανό έννομο συμφέρον ή δικαίωμα.
Σε αντίθεση οι Καταγγέλλουσες έχουν πίσει την Επιτροπή με τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν επισυνάψει στην Καταγγελία τους ότι μόνο αυτές δυνατόν να κατέχουν τα δικαιώματα αυτά. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν χρειάζεται να αναλύσει το θέμα της καταχώρισης ή χρήσης του επίδικου ονόματος κακή τη πίστει δεδομένης της φύσης του Άρθρου 21(1) η οποία δίνει την ευχέρεια επιλογής μεταξύ των δύο συστατικών στοιχείων.
Η Επιτροπή αποφασίζει υπέρ των Καταγγελώντων και διατάζει τη μεταβίβαση του ονόματος τομέα «neteller.eu» από τον Καθ’ ού η Αίτηση στη NEOVIA Financial Plc
Σχετικά με το σημείο αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει ότι όσον αφορά την εφαρμογή της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ, η Επιτροπή καλείται να αναλύσει κατά πόσον πληρείται το σημείο (i) το οποίο είναι υποχρεωτικό να υπάρχει και κατόπιν να αναλύσει κατά πόσον υπάρχουν είοτε το σημείο (ii) είτε το σημείο (iii) και όχι αναγκαστικά και τα δύο μαζί. Με άλλα λόγια, η Επιτροπή συμφωνεί ότι δεν είναι ανάγκη να αναλύσει και τα δύο αυτά σημεία.
Είναι φανερό ότι πληρείται το σημείο (i) της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ καθότι αποδεδειγμένα οι Καταγγέλλουσες κατάθεσαν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη δικαιωμάτων προς ώφελος των Καταγγελλουσών τα οποία προϋπήρχαν της καταχώρησης του επίδικου ονόματος από τον Καθ’ ου η Αίτηση. Τα στοιχεία αυτά αποτελούνται από τα διάφορα έγγραφα που καταχωρήθηκαν για να υποστηρίξουν την Καταγγελία, τα σημαντικότερα εκ των οποίων είναι τα εξής:
(α) Αντίγραφα των Κοινοτικών Εμπορικών Σημάτων της Neteller όπως παραθέτονται στην βάση δεδομένων του OHIM. Η εν λόγω βάση δεδομένων δείχνει τα εξής στοιχεία:
NETELLER E.U. / CTM: Reg. 003602752
Ημερομηνία Κατάθεσης: 8 Ιανουαρίου 2004
Ημερομηνία Καταχώρησης: 13 Μαΐου 2005
NETELLER.COM E.U. / CTM: Reg. 004262416
Ημερομηνία Κατάθεσης: 28 Ιανουαρίου 2005
Ημερομηνία Καταχώρησης: 31 Ιανουαρίου 2006
NETELLER (όπως στο πρωτότυπο) E.U. / CTM: Reg. 004262391
Ημερομηνία Κατάθεσης: 28 Ιανουαρίου 2005
Ημερομηνία Καταχώρησης: 31 Ιανουαρίου 2006
NETELLER (όπως στο πρωτότυπο) E.U. /CTM: Reg. 004261971
Ημερομηνία Κατάθεσης: 28 Ιανουαρίου 2005
Ημερομηνία Καταχώρησης: 31 Ιανουαρίου 2006
(β) Αντίγραφα των καταχωρήσεων WHOIS όσον αφορά τα ονόματα «neteller.com» και «netellergroup.com» - Η καταχώρηση στο WHOIS για το «neteller.com» αποδεδειγμένα δημιουργήθηκε στις 07-Ιαν-2000 και η καταχώρηση για το «netellergroup.com» δημιουργήθηκε στις 08-Ιαν-2007.
Δεδομένων των πιο πάνω, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, σύμφωνα με την Επιτροπή, η ύπαρξη αναγνωρισμένων και θεσπισμένων δικαιωμάτων προς όφελος των Καταγγελλόντων βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. Ως αποτέλεσμα των προϋπαρχώντων δικαιωμάτων, το όνομα που ενέγραψε ο Καθ’ ου η Αίτηση ήταν ταυτόσημο με τα ονόματα που είχαν ήδη εγγράψει οι καταγγέλλουσες εταιρείες από το 2000 μέχρι το 2007 και προκαλούσε σύγχυση με τα ονόματα αυτά όταν οι χρήστες της ιστοσελίδας του Καθ’ ου επισκέπτονταν την ιστοσελίδα του ή άλλες ιστοσελίδες στις οποίες διαφημιζόταν κατά διαστήματα ότι το επίδικο όνομα διατείθετο προς πώληση.
Όσον αφορά το δεύτερο σημείο (ii) της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ που η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει ότι ικανοποιείται, η Επιτροπή έχει επαρκώς ικανοποιηθεί ότι ο Καθ’ ου δεν έχει προτάξει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να υποδεικνύει οποιοδήποτε δικαίωμα για καταχώρηση του επίδικου ονόματος.
Το σημείο (ii) της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ είναι κατά την άποψη της Επιτροπής συνδεδεμένο στην περίπτωση αυτή με το σημείο (i) της ίδιας παραγράφου καθότι μόνο οι Καταγγέλλουσες είχαν αποδεδειγμένο έννομο συμφέρον και δικαίωμα εγγραφής του επίδικου ονόματος. Ο Καθ’ου απέτυχε να αποδείξει ότι είχε οποιοδήποτε δικαίωμα για το όνομα αυτό.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν χρειάζεται να εξετάσει το σημείο (iii) της παραγράφου B11(d)(1) των Κανόνων ΕΕΔ καθότι πληρούνται τα δύο τουλάχιστον συστατικά στοιχεία της εν λόγω παραγράφου.
Όσον αφορά την εφαρμογή του Άρθρου 21(1) Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004, η Επιτροπή ικανοποιείται ότι πληρούνται οι πρόνοιες της παραγράφου (α) του εν λόγω Άρθρου, ήτοι ότι το επίδικο όνομα καταχωρίσθηκε από τον κάτοχό του ο οποίος δεν έχει δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα. Η Επιτροπή φτάνει σε αυτό το συμπέρασμα βασιζόμενη στην ανάλυση που έχει γίνει πιο πάνω και συγκεκριμένα όσον αφορά την αδυναμία του Καθ’ ου η Αίτηση να προβάλει οποιοδήποτε στοιχείο που να στηρίζει οποιοδήποτε πιθανό έννομο συμφέρον ή δικαίωμα.
Σε αντίθεση οι Καταγγέλλουσες έχουν πίσει την Επιτροπή με τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν επισυνάψει στην Καταγγελία τους ότι μόνο αυτές δυνατόν να κατέχουν τα δικαιώματα αυτά. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν χρειάζεται να αναλύσει το θέμα της καταχώρισης ή χρήσης του επίδικου ονόματος κακή τη πίστει δεδομένης της φύσης του Άρθρου 21(1) η οποία δίνει την ευχέρεια επιλογής μεταξύ των δύο συστατικών στοιχείων.
Η Επιτροπή αποφασίζει υπέρ των Καταγγελώντων και διατάζει τη μεταβίβαση του ονόματος τομέα «neteller.eu» από τον Καθ’ ού η Αίτηση στη NEOVIA Financial Plc
ΑΠΟΦΑΣΗ
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, η Επιτροπή διατάζει, σύμφωνα με τις Παραγράφους B12 (β) και (γ) των Κανόνων, τη μεταβίβαση του ονόματος τομέα NETELLER στο όνομα της NEOVIA Financial Plc.
Μέλη Επιτροπής
| Name | Olga Georgiades |
|---|
Ημερομηνία Έκδοσης της Απόφασης της Επιτροπής
2009-05-17