| Case number | CAC-ADREU-005918 |
|---|---|
| Time of filing | 2011-03-15 17:08:09 |
| Domain names | tipsport.eu |
Case administrator
| Name | Tereza Bartošková |
|---|
Complainant
| Organization / Name | TIPSPORT a.s., Mgr. Martin Reisinger |
|---|
Respondent
| Organization / Name | Eva Povýšilová |
|---|
Other Legal Proceedings
Senát si není vědom toho, že by se vedla jiná právní řízení, která by probíhala či byla rozhodnuta, a která by se týkala sporného doménového jména.
Factual Background
Žalovaná strana, Eva Povýšilová, Myslivecká 2, 78351 Olomouc, si dne 7.4.2006 zaregistrovala doménové jméno “TIPSPORT.EU”.
Žalující strana, společnost TIPSPORT, a.s., se sídlem Politických vězňů 156, Beroun podala návrh, kterým se domáhá převodu doménového jména "tipsport.eu".
Žalující strana, společnost TIPSPORT, a.s., se sídlem Politických vězňů 156, Beroun podala návrh, kterým se domáhá převodu doménového jména "tipsport.eu".
A. Complainant
Žalující strana uvedla, že je českou obchodní společností zapsanou ode dne 5.4.1991 v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze a podnikající od roku 1991 na území České republiky v oblasti kurzového sázení. Žalující strana má sídlo v Evropském společenství a splňuje tak podmínky uvedené v článku 4 odst. 2 písm. b) a i) Nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 733/2002. V oblasti svého podnikání zaujímá po celou dobu svého působení první místo z hlediska obratu a její obchodní jméno je v širokém povědomí veřejnosti, neboť je prezentováno mediálně, jak v rámci reklamy, tak v oblasti publicistiky, v české televizi, rozhlase i tisku.
Žalující strana dále uvedla, že je vlastníkem české národní ochranné známky slovní "TIPSPORT", registrované Úřadem průmyslového vlastnictví pod číslem zápisu 222794.
Žalující strana dále uvedla, že žalovaná strana si zaregistrovala doménové jméno "tipsport.eu" a užila tak zvláštní označení podniku žalující strany, přičemž úmysl zneužití na straně žalované je evidentní vzhledem ke skutečnosti, že ochranná známka TIPSPORT v jakékoliv formě je všeobecně známá široké veřejnosti, a to nejen osobám pohybujícím se na trhu kurzových sázek. Žalující strana přitom tuto doménu neužívá a žalované straně ani není známo, že by žalovaná strana jakkoliv užívala slovní označení TIPSPORT k jakékoliv své činnosti, a pokud tomu tak je, tak takovým používáním dochází k porušení vnitrostátních předpisů. Dle článku 21 odst. 1 písm. a) a b) nařízení Komise ES č. 874/2004 nemá žalovaná strana žádné právo k slovnímu označení TIPSPORT a doménové jméno "tipsport.eu" tak použila pouze ve snaze zabránit straně žalující v registraci a užívání domény "tipsport.eu" a tedy ze spekulativních důvodů.
Žalující strana uvedla, že má právo k doménovému jménu, a to jednak z titulu shodné obchodní firmy společnosti a dále z titulu vlastnictví ochranné známky slovní TIPSPORT a strana žalovaná zaregistrovala doménové jméno TIPSPORT bez práva k tomuto slovnímu výrazu a bez oprávněného zájmu. Žalující strana navíc před podáním tohoto návrhu požádala stranu žalovanou o převod domény nejvyššího stupně tipsport.eu, a to dopisem svého právního zástupce ze dne 31.1.2011, a upozornila na následné vymáhání převodu domény prostřednictvím žalobního návrhu. Tento dopis byl straně žalující odeslán na adresu uvedenou v údajích o majiteli domény, ale na tento dopis strana žalovaná nereagovala.
S ohledem na výše uvedené žalovaná strana navrhla, aby bylo rozhodnuto o převodu doménového jména tipsport.eu na žalující stranu, a to do 30 dnů od oznámení nálezu stranám.
Žalující strana dále uvedla, že je vlastníkem české národní ochranné známky slovní "TIPSPORT", registrované Úřadem průmyslového vlastnictví pod číslem zápisu 222794.
Žalující strana dále uvedla, že žalovaná strana si zaregistrovala doménové jméno "tipsport.eu" a užila tak zvláštní označení podniku žalující strany, přičemž úmysl zneužití na straně žalované je evidentní vzhledem ke skutečnosti, že ochranná známka TIPSPORT v jakékoliv formě je všeobecně známá široké veřejnosti, a to nejen osobám pohybujícím se na trhu kurzových sázek. Žalující strana přitom tuto doménu neužívá a žalované straně ani není známo, že by žalovaná strana jakkoliv užívala slovní označení TIPSPORT k jakékoliv své činnosti, a pokud tomu tak je, tak takovým používáním dochází k porušení vnitrostátních předpisů. Dle článku 21 odst. 1 písm. a) a b) nařízení Komise ES č. 874/2004 nemá žalovaná strana žádné právo k slovnímu označení TIPSPORT a doménové jméno "tipsport.eu" tak použila pouze ve snaze zabránit straně žalující v registraci a užívání domény "tipsport.eu" a tedy ze spekulativních důvodů.
Žalující strana uvedla, že má právo k doménovému jménu, a to jednak z titulu shodné obchodní firmy společnosti a dále z titulu vlastnictví ochranné známky slovní TIPSPORT a strana žalovaná zaregistrovala doménové jméno TIPSPORT bez práva k tomuto slovnímu výrazu a bez oprávněného zájmu. Žalující strana navíc před podáním tohoto návrhu požádala stranu žalovanou o převod domény nejvyššího stupně tipsport.eu, a to dopisem svého právního zástupce ze dne 31.1.2011, a upozornila na následné vymáhání převodu domény prostřednictvím žalobního návrhu. Tento dopis byl straně žalující odeslán na adresu uvedenou v údajích o majiteli domény, ale na tento dopis strana žalovaná nereagovala.
S ohledem na výše uvedené žalovaná strana navrhla, aby bylo rozhodnuto o převodu doménového jména tipsport.eu na žalující stranu, a to do 30 dnů od oznámení nálezu stranám.
B. Respondent
Žalovaná strana nevyužila svého práva se k žalobnímu návrhu vyjádřit, přesto, že k tomu byla ze strany Rozhodčího soudu opakovaně vyzvána.
Discussion and Findings
Žalovaná strana zaregistrovala doménové jméno TIPSPORT.EU dne 7. 4.2006. Žalující strana podala dne 11.3.2011 žalobní návrh na převod registrace doménového jména TIPSPORT.EU.
Podle čl. B11(d)(1) Pravidel, a v souladu s čl. 21 Nařízení (ES) č. 874/2004, v řízeních, kde žalovaná strana je držitelem registrace doménového jména .eu v souvislosti s nímž byl podán žalobní návrh, vydá senát rozhodnutí přiznávající žalobní nároky požadované podle Pravidel v případě, že žalující strana doloží, že:
(i) doménové jméno je identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo Členského státu a/nebo Komunitární právo uznává nebo zakotvuje právo; a buď
(ii) doménové jméno bylo žalovanou stranou zaregistrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu na doménovém jménu; nebo
(iii) doménové jméno nebylo zaregistrováno nebo není užíváno v dobré víře.
1. Práva žalující strany k označení, které tvoří doméno jméno
Senát se zabýval právem žalující strany k označení, které tvoří doménové jméno.
Žalující strana prokázala, že je českou obchodní společností podnikající od roku 1991 v oblasti kurzového sázení pod označením TIPSPORT, tedy označením shodným se sporným doménovým jménem. TIPSPORT a.s. je obchodní firmou žalující strany.
Označení firmy žalující strany je všeobecně známé i díky dlouhodobé podpoře této značky v médiích a prostřednictvím reklamy zadávané žalující stranou.
Žalující strana dále prokázala, že je držitelem slovní ochranné známky “TIPSPORT” registrované Úřadem průmyslového vlastnictví pod číslem 222794.
Senát dospěl k závěru, že sporné doménové jméno je identické s označením, k němuž vnitrostátní právo členského státu uznává nebo zakotvuje právo.
2. Právo nebo oprávněný zájem žalované strany k doménovému jménu.
Senát se zabýval otázkou, zda bylo doménové jméno registrováno žalovanou stranou bez existence práva nebo oprávněného zájmu k doménovému jménu.
Žalovaná strana se ve sporu nevyjádřila přesto, že k tomu byla opakovaně vyzývána. Žalovaná strana nijak neprokázala, oprávněný zájem k užívání doménového jména TIPSPORT.EU ve smyslu čl. 21 odst. 2, Nařízení komise (ES) č. 874/2004.
Senát proto dospěl k závěru, že žalovaná strana nemá právo ani oprávněný zájem na doménovém jménu TIPSPORT.EU.
3. Nedostatek dobré víry žalované strany
Vzhledem k tomu, že žalující strana prokázala, že předmětné doménové jméno je identické s označením, k němuž jí Komunitární právo zakotvuje oprávnění a že předmětné doménové jméno bylo žalovanou stranou zaregistrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu na doménovém jménu, není dále potřebné zkoumat nedostatek dobré víry v souvislosti s registrací doménového jména.
4. Způsobilost žalující strany k zápisu.
Žalující strana je právnickou osobou zřízenou podle českého práva, se sídlem ve České republice, splňuje obecná kritéria způsobilosti dle čl. 22 odst. 11 Nařízení a čl. 4 odst. 2 (b) nařízení ES 733/2002 a je tedy způsobilá k tomu, aby na ni bylo doménové jméno převedeno.
5. Převod doménového jména
S ohledem na veškeré výše uvedené skutečnosti senát rozhodl o převodu doménového jména TIPSPORT.EU na žalující stranu.
Podle čl. B11(d)(1) Pravidel, a v souladu s čl. 21 Nařízení (ES) č. 874/2004, v řízeních, kde žalovaná strana je držitelem registrace doménového jména .eu v souvislosti s nímž byl podán žalobní návrh, vydá senát rozhodnutí přiznávající žalobní nároky požadované podle Pravidel v případě, že žalující strana doloží, že:
(i) doménové jméno je identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo Členského státu a/nebo Komunitární právo uznává nebo zakotvuje právo; a buď
(ii) doménové jméno bylo žalovanou stranou zaregistrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu na doménovém jménu; nebo
(iii) doménové jméno nebylo zaregistrováno nebo není užíváno v dobré víře.
1. Práva žalující strany k označení, které tvoří doméno jméno
Senát se zabýval právem žalující strany k označení, které tvoří doménové jméno.
Žalující strana prokázala, že je českou obchodní společností podnikající od roku 1991 v oblasti kurzového sázení pod označením TIPSPORT, tedy označením shodným se sporným doménovým jménem. TIPSPORT a.s. je obchodní firmou žalující strany.
Označení firmy žalující strany je všeobecně známé i díky dlouhodobé podpoře této značky v médiích a prostřednictvím reklamy zadávané žalující stranou.
Žalující strana dále prokázala, že je držitelem slovní ochranné známky “TIPSPORT” registrované Úřadem průmyslového vlastnictví pod číslem 222794.
Senát dospěl k závěru, že sporné doménové jméno je identické s označením, k němuž vnitrostátní právo členského státu uznává nebo zakotvuje právo.
2. Právo nebo oprávněný zájem žalované strany k doménovému jménu.
Senát se zabýval otázkou, zda bylo doménové jméno registrováno žalovanou stranou bez existence práva nebo oprávněného zájmu k doménovému jménu.
Žalovaná strana se ve sporu nevyjádřila přesto, že k tomu byla opakovaně vyzývána. Žalovaná strana nijak neprokázala, oprávněný zájem k užívání doménového jména TIPSPORT.EU ve smyslu čl. 21 odst. 2, Nařízení komise (ES) č. 874/2004.
Senát proto dospěl k závěru, že žalovaná strana nemá právo ani oprávněný zájem na doménovém jménu TIPSPORT.EU.
3. Nedostatek dobré víry žalované strany
Vzhledem k tomu, že žalující strana prokázala, že předmětné doménové jméno je identické s označením, k němuž jí Komunitární právo zakotvuje oprávnění a že předmětné doménové jméno bylo žalovanou stranou zaregistrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu na doménovém jménu, není dále potřebné zkoumat nedostatek dobré víry v souvislosti s registrací doménového jména.
4. Způsobilost žalující strany k zápisu.
Žalující strana je právnickou osobou zřízenou podle českého práva, se sídlem ve České republice, splňuje obecná kritéria způsobilosti dle čl. 22 odst. 11 Nařízení a čl. 4 odst. 2 (b) nařízení ES 733/2002 a je tedy způsobilá k tomu, aby na ni bylo doménové jméno převedeno.
5. Převod doménového jména
S ohledem na veškeré výše uvedené skutečnosti senát rozhodl o převodu doménového jména TIPSPORT.EU na žalující stranu.
For all the reasons stated above, the Complaint is
Z výše uvedených důvodů Senát v souladu s § B12 (b) a (c) Pravidel rozhodl o
převodu doménového jména TIPSPORT na Žalující stranu
převodu doménového jména TIPSPORT na Žalující stranu
PANELISTS
| Name | Premysl Libal |
|---|
Date of Panel Decision
2011-06-08