| Case number | CAC-ADREU-008826 |
|---|---|
| Time of filing | 2026-04-21 09:47:59 |
| Domain names | jett.eu |
Case administrator
| Organization | Iveta Špiclová (Czech Arbitration Court) (Case admin) |
|---|
Complainant
| Organization | COMPEX, spol. s r.o. |
|---|
Respondent
| Organization | COMPEX-SLOVAKIA, spol. s r.o. |
|---|
Senát nemá informácie o žiadnom prebiehajúcom súdnom alebo rozhodcovskom konaní týkajúcom sa predmetného názvu domény.
Názov domény jett.eu bol zaregistrovaný na žalovaného dňa 20. Júla 2010.
Žalovaný, spoločnosť COMPEX-SLOVAKIA, spol. s r.o., bol podľa výpisu z obchodného registra dňa 27. Júla 2016 vymazaný z obchodného registra a ku dňu podania žaloby už neexistuje ako právny subjekt. Registrácia predmetnej domény na žalovaného tak pretrváva výlučne formálne, zatiaľ čo samotný registrovaný subjekt zanikol.
Žalobca je výrobcom lekárskych a kozmetických prístrojov uvádzaných na trh pod obchodným označením JETT, pričom vybrané výrobky majú príslušné regulačné schválenia (o. i. Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv).
Žalobca a žalovaný v minulosti spolupracovali na užívaní predmetnej domény. Doména bola síce zaregistrovaná na žalovaného ako formálneho držiteľa, avšak fakticky ju dlhodobo užíva žalobca.
Žalobca sa domáha prevodu predmetného názvu domény na žalobcu.
- Žalobca uvádza, že je obchodnou spoločnosťou so sídlom na území Českej republiky.
- Žalobca je výrobcom zdravotníckych a kozmetických prístrojov, ktoré uvádza na trh pod obchodnou značkou JETT, pričom niektoré z výrobkov majú regulačné schválenia (napr. Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv). Obchodné označenie JETT teda žalobca dlhodobo a reálne používa v rámci svojej podnikateľskej činnosti.
- Hoci je doména formálne registrovaná na žalovaného, jej faktickým užívateľom je žalobca. Žalobca preukazuje, že:
- webové sídlo na doméne <jett.eu> prezentuje výlučne výrobky žalobcu pod jeho ochrannou známkou JETT;
- kontaktné a identifikačné údaje uvedené na webovom sídle patria žalobcovi;
- registračné poplatky registrátorovi uhrádza žalobca, čo dokladá faktúrou registrátora za predlženie platnosti domény.
- Žalovaný, spoločnosť COMPEX-SLOVAKIA, bol dňa Júla 2016 vymazaný z obchodného registra a ku dňu podania žaloby už neexistuje ako právny subjekt. Neexistujúca spoločnosť z povahy veci nemôže ponúkať tovary ani služby, nemôže byť pod menom domény bežne známa, ani meno domény legitímne užívať.
- Vzhľadom na uvedené sa žalobca domáha prevodu registrácie doménového mena <jett.eu> na žalobcu.
Žalovaný v lehote stanovenej Pravidlami ADR nepodal vyjadrenie k žalobe a nepredložil žiadne dôkazy na preukázanie svojich práv alebo oprávneného záujmu na predmetnom názve domény.
- Na základe vyhodnotenia všetkých predložených vyhlásení a dôkazov dospel senát k nasledujúcim záverom.
- Podľa článku 4 ods. 4 nariadenia (EÚ) 2019/517 a čl. B11(d)(1) Pravidiel ADR môže byť prevod alebo zrušenie sporného doménového mena .eu nariadený, ak navrhovateľ dokáže, že:
- (i) meno domény je totožné alebo zameniteľne podobné s menom, na ktoré jestvuje právo uznané alebo zakotvené vo vnútroštátnom práve členského štátu EÚ a/alebo v práve EÚ; a zároveň buď
- (ii) odporca zaregistroval meno domény bez práv alebo oprávneného záujmu na mene domény; alebo
- (iii) meno domény bolo zaregistrované alebo sa používa v zlom úmysle.
Žalobca sa v tomto konaní domáha prevodu z dôvodov uvedených v bodoch (i) a (ii).
Spôsobilosť žalobcu podľa článku 3 nariadenia (EÚ) 2019/517
- Senát v súlade s ustálenou rozhodovacou praxou predovšetkým posúdil, či žalobca spĺňa všeobecné kritériá spôsobilosti podľa článku 3 nariadenia (EÚ) 2019/517, keďže prevod sporného doménového mena možno nariadiť len v prospech spôsobilej osoby.
- Žalobca, spoločnosť COMPEX, spol. s r.o., IČO 12164739, so sídlom Palackého třída 924/105, Královo Pole, 612 00 Brno, Česká republika, je podľa údajov z verejných registrov podnikom so sídlom na území členského štátu Európskej únie. Podľa článku 3 nariadenia (EÚ) 2019/517 je takýto podnik spôsobilým držiteľom doménového mena .eu. Uvedené kritérium je premietnuté aj v pravidlách registra EURid. Žalobca je teda spôsobilý byť po prípadnom prevode držiteľom predmetného názvu domény.
Totožnosť alebo zameniteľná podobnosť
- Na základe vlastného preskúmania senátu bolo zistené a senát považuje za preukázané, že žalobca je vlastníkom ochranných známok Európskej únie č. 005666193 a č. 017866585, ktoré obsahujú slovný prvok „JETT". Ochranné známky Európskej únie predstavujú právo uznané v práve Európskej únie v zmysle čl. B11(d)(1)(i) Pravidiel ADR.
Ochranná známka EÚ č. 005666193 – „JETT“, prihlásená 6. 2. 2007, zapísaná 2. 5. 2008 pre tovary a služby v triedach 7, 9, 10, 11, 16, 21, 35
Ochranná známka EÚ č. 017866585 – „JETT“, prihlásená 1. 3. 2018, zaregistrovaná 9. 8. 2018 pre tovary a služby v triedach 10, 35
Známky obsahujú slovný prvok „JETT". Ochranné známky Európskej únie predstavujú právo uznané v práve Európskej únie v zmysle čl. B11(d)(1)(i) Pravidiel ADR.
- Predmetný názov domény <jett.eu> sa v relevantnej (druhej úrovni) časti skladá výlučne zo slovného prvku „jett", ktorý je totožný s dominantným, slovným prvkom ochranných známok žalobcu. Podľa ustálenej rozhodovacej praxe vo veciach ADR domén .eu sa pri posudzovaní totožnosti a zameniteľnej podobnosti na doménovú koncovku neprihliada, keďže ide o technický prvok bez rozlišovacej spôsobilosti.
- Senát preto dospel k záveru, že predmetný názov domény je totožný s menom, na ktoré jestvuje právo žalobcu uznané v práve Európskej únie. Podmienka podľa čl. B11(d)(1)(i) Pravidiel ADR je splnená.
Absencia práv alebo oprávneného záujmu žalovaného
- Podľa čl. B11(e) Pravidiel ADR môže právo alebo oprávnený záujem odporcu na mene domény dokazovať najmä zistenie, že:
- (1) odporca používal meno domény alebo meno zodpovedajúce menu domény v súvislosti s ponukou tovaru alebo služieb, alebo sa preukázateľne pripravoval tak urobiť pred akýmkoľvek oznámením o alternatívnom riešení sporu;
- (2) odporca, ktorým je podnik, organizácia alebo fyzická osoba, bol bežne známy podľa mena domény, aj keď chýbal nárok uznaný alebo zakotvený vo vnútroštátnom práve členského štátu EÚ a/alebo práve EÚ;
- (3) odporca legitímne a nekomerčne alebo primeraným spôsobom používa meno domény bez úmyslu zavádzať spotrebiteľov alebo poškodzovať dobré meno mena, na ktoré jestvuje nárok žalobcu.
- Žalovaný v tomto konaní nepodal vyjadrenie a nepredložil žiadne dôkazy na preukázanie svojich práv alebo oprávneného záujmu na predmetnom názve domény.
- Senát osobitne poukazuje na rozhodujúcu skutočnosť, že žalovaný, spoločnosť COMPEX-SLOVAKIA, bol dňa 27. Júla 2016 vymazaný z obchodného registra a ku dňu podania žaloby už neexistuje ako právny subjekt. Neexistujúci subjekt z povahy veci nemôže naplniť žiadnu z okolností, ktoré by podľa čl. B11(e) Pravidiel ADR mohli preukazovať jeho právo alebo oprávnený záujem na mene domény – nemôže používať meno domény v súvislosti s ponukou tovaru alebo služieb, nemôže byť pod menom domény bežne známy, ani ho nemôže legitímne a primeraným spôsobom používať. Táto skutočnosť sama osebe vylučuje existenciu akéhokoľvek práva alebo oprávneného záujmu žalovaného na predmetnom názve domény. Zánikom žalovaného zároveň odpadli aj predpoklady jeho spôsobilosti držať doménové meno .eu podľa článku 3 nariadenia (EÚ) 2019/517.
- Z dôkazov predložených žalobcom navyše vyplýva, že akékoľvek relevantné užívanie predmetnej domény smerovalo výlučne k osobe žalobcu:
- (a) obsah webového sídla umiestneného na doméne jett.eu sa výlučne vzťahuje k výrobkom, ochrannej známke a kontaktným údajom žalobcu, nie žalovaného;
- (b) výrobky prezentované pod označením JETT na predmetnej doméne sú výrobkami žalobcu, ktorý je zároveň vlastníkom zodpovedajúcich ochranných známok;
- (c) poplatky spojené s registráciou a predlžovaním platnosti domény uhrádza registrátorovi žalobca, a nie žalovaný, čo je doložené faktúrou registrátora.
- Zo žiadneho z predložených dôkazov ani zo samotného obsahu verejne dostupných zdrojov nevyplýva, že by žalovaný – v čase, keď ešte existoval – sám používal meno domény <jett.eu> alebo jemu zodpovedajúce označenie „JETT" v súvislosti s ponukou vlastných tovarov alebo služieb, alebo že by sa na také použitie preukázateľne pripravoval pred oznámením o alternatívnom riešení sporu. Rovnako nebolo preukázané, že by žalovaný bol pod označením „JETT" bežne známy, ani že by doménu používal legitímne a nekomerčne primeraným spôsobom.
- Skutočnosť, že žalovaný je formálnym držiteľom registrácie, sama osebe nezakladá právo ani oprávnený záujem v zmysle čl. B11(e) Pravidiel ADR. Podľa ustálenej rozhodovacej praxe je pre preukázanie oprávneného záujmu potrebné aktívne, relevantné a preukázateľné konanie odporcu smerujúce k využitiu domény vlastným spôsobom, ktoré v tomto prípade zistené nebolo – a vzhľadom na zánik žalovaného ani zistené byť nemohlo.
- Existencia predchádzajúcej spolupráce medzi stranami na uvedenom závere nič nemení. Z predložených dôkazov je naopak zrejmé, že akékoľvek relevantné užívanie predmetnej domény (obsahové, obchodné aj ekonomické) smeruje výlučne k osobe žalobcu, nie žalovaného.
- Senát preto dospel k záveru, že žalovaný zaregistroval meno domény bez práv alebo oprávneného záujmu na mene domény v zmysle čl. B11(d)(1)(ii) Pravidiel ADR, pričom jeho zánikom ku dňu 27. Júla 2016 akékoľvek prípadné právo či oprávnený záujem definitívne zanikli. Podmienka podľa čl. B11(d)(1)(ii) Pravidiel ADR je splnená.
Záver
- Vzhľadom na vyššie uvedené má senát za preukázané, že:
- (a) názov domény jett.eu je totožný s menom, na ktoré jestvuje právo žalobcu uznané v práve Európskej únie B11(d)(1)(i);
- (b) žalovaný zaregistroval meno domény bez práv alebo oprávneného záujmu na mene domény, pričom žalovaný bol navyše dňa 27. Júla 2016 vymazaný z obchodného registra a ku dňu podania žaloby neexistuje ako právny subjekt, čím definitívne odpadli všetky predpoklady existencie akýchkoľvek jeho práv či oprávneného záujmu na mene domény čl. B11(d)(1)(ii); a
- (c) žalobca spĺňa všeobecné kritériá spôsobilosti podľa článku 3 nariadenia (EÚ) 2019/517.
- Boli teda splnené všetky náležitosti pre rozhodnutie o prevode názvu domény na žalobcu podľa čl. B11(d)(1)(i) a (ii) Pravidiel ADR.
Na základe predložených vyhlásení a dokumentov a vzhľadom na uvedené dôvody, v súlade s čl. B11(d)(1)(i) a (ii) Procesných pravidiel ADR, senát rozhodol o prevode názvu domény <JETT.EU> na žalobcu, spoločnosť COMPEX, spol. s r.o., IČO 12164739, so sídlom Palackého třída 924/105, Královo Pole, 612 00 Brno, Česká republika.
Rozhodcovia
| Name | Přemysl Líbal |
|---|