| Case number | CAC-ADREU-001300 | 
|---|---|
| Time of filing | 2006-05-24 12:01:56 | 
| Domain names | mechel.eu | 
Case administrator
| Name | Josef Herian | 
|---|
Complainant
| Organization / Name | MECHEL METAL SUPPLY, MR. MARC GENIAR | 
|---|
Respondent
| Organization / Name | OÜ Severstal | 
|---|
            Muud kohtumenetlused
                    
    Vahekohus ei ole teadlik muudest käimasolevatest kohtuvaidlustest või jõustunud kohtuotsustest vaidlustatud domeeninime suhtes.
        
            Faktiline situatsioon
                    
    09.05.2006.a. esitas äriühing Mechel Metal Supply elektronpostiga TV Vahekohtule hagiavalduse. Hagiavalduse esitamise ajaks luges TV Vahekohus 24.05.2006.a., kuid formaalselt algatati ADR menetlus 10.08.2006.a.
Vaidlus puudutab domeeninime MECHEL.eu, mille omanikuks on Eesti äriühing OÜ Severstal. Hagejal on hagi kohaselt prioriteediõigus domeeni MECHEL.eu registreerimiseks, kuivõrd hageja kuulub nn Mechel gruppi, mille emaühingule OAO „Stalnaja gruppa Mechel” kuulub omakorda rahvusvaheline kaubamärk MECHEL. Hageja väitel esitas ta oma prioriteediõiguse realiseerimiseks registreerija Godaddy.com vahendusel domeeni MECHEL.eu registreerimise taotluse Sunrise perioodil. 07.11.2005.a. sai hageja Godaddy.com’ilt kinnituse domeeninime registreerimise kohta. Hageja arvates rikub domeeninime registreerimine OÜ Severstal nimele hageja kaubamärgiõigusi ning .eu domeenide registreerimise reegleid.
Esialgses hagiavalduses oli kostjana märgitud Godaddy.com. Pärast TV Vahekohtu teadet hagiavalduse puudustest muutis hageja hagi selliselt, et selles oli kostjana märgitud EURid. EURid’i (edaspidi nimetatud ka Register) 14.08.2006.a. teate kohaselt registreeriti vaidlusalune domeen 07.04.2006.a., kusjuures EURid’i andmetel ei esitatud domeeninime registreerimise taotlust nn Sunrise perioodi jooksul. EURid leidis, et seetõttu ei saa EURid tulenevalt Sunrise reeglite paragrahvi 22 lõikest 2 olla käesolevas asjas kostjaks.
Kuupäeva 04.08.2006.a. kandva muudetud hagiavalduse kohaselt on hagis kostjaks märgitud Eesti äriühing OÜ Severstal. TV Vahekohus on nimetatud hagiavaldust pidanud kõikidele nõuetele vastavaks ning algatanud ADR menetluse viidatud kuupäeva kandva hagiavalduse alusel.
TV Vahekohus on 16.10.2006.a. teate kohaselt informeerinud kostjat hagiavalduse esitamisest ning edastanud hagiavalduse talle posti teel. Kostja ei ole hagiavaldusele kohtu määratud tähtaja jooksul vastanud.
        Vaidlus puudutab domeeninime MECHEL.eu, mille omanikuks on Eesti äriühing OÜ Severstal. Hagejal on hagi kohaselt prioriteediõigus domeeni MECHEL.eu registreerimiseks, kuivõrd hageja kuulub nn Mechel gruppi, mille emaühingule OAO „Stalnaja gruppa Mechel” kuulub omakorda rahvusvaheline kaubamärk MECHEL. Hageja väitel esitas ta oma prioriteediõiguse realiseerimiseks registreerija Godaddy.com vahendusel domeeni MECHEL.eu registreerimise taotluse Sunrise perioodil. 07.11.2005.a. sai hageja Godaddy.com’ilt kinnituse domeeninime registreerimise kohta. Hageja arvates rikub domeeninime registreerimine OÜ Severstal nimele hageja kaubamärgiõigusi ning .eu domeenide registreerimise reegleid.
Esialgses hagiavalduses oli kostjana märgitud Godaddy.com. Pärast TV Vahekohtu teadet hagiavalduse puudustest muutis hageja hagi selliselt, et selles oli kostjana märgitud EURid. EURid’i (edaspidi nimetatud ka Register) 14.08.2006.a. teate kohaselt registreeriti vaidlusalune domeen 07.04.2006.a., kusjuures EURid’i andmetel ei esitatud domeeninime registreerimise taotlust nn Sunrise perioodi jooksul. EURid leidis, et seetõttu ei saa EURid tulenevalt Sunrise reeglite paragrahvi 22 lõikest 2 olla käesolevas asjas kostjaks.
Kuupäeva 04.08.2006.a. kandva muudetud hagiavalduse kohaselt on hagis kostjaks märgitud Eesti äriühing OÜ Severstal. TV Vahekohus on nimetatud hagiavaldust pidanud kõikidele nõuetele vastavaks ning algatanud ADR menetluse viidatud kuupäeva kandva hagiavalduse alusel.
TV Vahekohus on 16.10.2006.a. teate kohaselt informeerinud kostjat hagiavalduse esitamisest ning edastanud hagiavalduse talle posti teel. Kostja ei ole hagiavaldusele kohtu määratud tähtaja jooksul vastanud.
            A Hageja pool
                    
    Hageja leiab, et Euroopa Komisjoni 28.04.2004.a. määruse nr. 874/2004 kohaselt oli prioriteediõiguste omanikel õigus registreerida oma domeeninimi nn Sunrise registreerimisperioodi jooksul. Hageja kuulub Mechel gruppi, millise grupi emaühing OAO „Stalnaja gruppa Mechel” on registreerinud WIPO’s kaubamärgi MECHEL. Eeltoodu kinnituseks on hageja koos hagiavaldusega esitanud koopia vastavast kaubamärgitunnistusest. Eeltoodust tulenevalt on hagejal tema arvates kooskõlas Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artikliga 10 prioriteediõigus domeeninime MECHEL.eu registreerimiseks. Prioriteediõiguse realiseerimiseks pöördus hageja registreerija Godaddy.com poole, kellega teeb juba mitu aastat edukat koostööd. 07.11.2005.a. sai hageja Godaddy.com’ilt kinnituse domeeninime registreerimise kohta. Sellegipoolest, domeeninimede registreerimisel põhimõttel first-come-first-served selgus, et domeeninimi MECHEL.eu on registreeritud Eesti äriühingu OÜ Severstal nimele. Hageja leiab, et sellega on rikutud tema õigust kaubamärgile ning .eu domeeninimede registreerimise menetluse reegleid.
        
            B Kostja pool
                    
    Kostjat on ADR menetlusest teavitatud. Kostja ei ole kasutanud oma õigust hagiavaldusele vastata ega esitanud vastavaks tähtajaks TV Vahekohtule omapoolset seisukohta hagiavalduse suhtes.
        
            Arutlus ja tuvastus
                    
    1. Kuivõrd kostja ei ole käesolevas asjas omapoolset vastust esitanud, siis analüüsib vahekohus esmalt sellise mittevastamise tagajärgi.
Vastavalt ADR Reeglite paragrahvile B10 (a) ning Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artikkel 22 lõikele 10 võib ühe poole poolt ADR menetluses määratud tähtaja jooksul hagile vastamata jätmist pidada vastaspoole nõude tunnistamiseks. Samas näevad ADR Reeglid ette, et vaidlus tuleb lahendada asjas esitatud väidete ja tõendite põhjal ning hagiavalduse rahuldamiseks peavad olema täidetud teatud eeldused (vt. paragrahvid B11 (a) ja B11 (d)). Seetõttu ei loe vahekohus kostja poolt hagiavaldusele vastamata jätmist automaatselt hagi tunnistamiseks ning peab vajalikuks analüüsida hagiavalduse väiteid ja tõendeid otsustamaks, kas hagiavaldust on võimalik objektiivselt rahuldada.
2. ADR Reeglite paragrahvi B1(a) kohaselt võib iga isik või organisatsioon algatada ADR menetluse esitades hagiavalduse: (1) domeeninime omaniku vastu seoses vaidlustatud domeeniga; või (2) Registri vastu.
Esimesel juhul peab hageja hagiavaldust põhistama, näidates eelkõige ära: (A) miks on vaidlustatud domeen identne või äravahetamiseni sarnane nimega, mille suhtes tunnustatakse õiguse olemasolu või mille suhtes eksisteerib õigus siseriikliku ja/või Ühenduse õiguse alusel; ning (B) miks on vaidlusalune domeen selle omaniku poolt registreeritud ilma domeeni suhtes vastavat õigust või õigustatud huvi omamata; või (C) miks tuleb domeeninime registreerimist või kasutamist selle omaniku poolt pidada pahauskseks.
ADR Reeglite paragrahvi B1 (b)(16) kohaselt peab hageja hagiavaldusele lisama mistahes dokumentaalsed või muud tõendid, sh. tõendid õiguste kohta, millele hageja nõudes domeeninime omaniku vastu tugineb. Seega lasub hagejal oma väidete tõendamise koormus.
Kuigi hagiavalduse esialgsetes versioonides on käesolevas asjas kostjana märgitud nii Godaddy.com kui ka Register, on 04.08.2006.a. kuupäeva kandva muudetud ja lõpliku hagiavalduse kohaselt kostjaks märgitud siiski Eesti äriühing OÜ Severstal, kelle nimele käesoleval ajal vaidlusalune domeen registreeritud on. Kuivõrd hageja poolt kõige viimasena esitatud hagiavaldus vastab ADR Reeglite formaalsetele nõuetele ning vahekohus eeldab, et hagiavaldus vastab hageja tahtele, siis kuulub käesolev vaidlus lahendamisele hagiavalduse alusel, mis kannab kuupäeva 04.08.2006.a. ning milles on kostjana märgitud OÜ Severstal.
4. Selguse huvides märgib vahekohus, et kuivõrd hagiavalduses ei ole märgitud Registri otsuse numbrit ega kuupäeva, mida hageja hagiavalduses vaidlustanud oleks, siis ei saaks vahekohus pidada hagi esitatuks Registri vastu (vt. ADR Reeglite paragrahv B1(b)(8)).
Enamgi veel, Registri 24.05.2006.a. teate kohaselt registreeriti vaidlusalune domeen 07.04.2006.a., kusjuures domeeninime registreerimise taotlust ei esitatud nn Sunrise perioodi jooksul. Sunrise periood algas teatavasti 07.12.2005.a. kl. 11.00 (CET) ning lõppes 06.04.2006.a. keskööl (CEST). Land Rush periood algas 07.04.2006.a. kl. 11.00 (CEST). Seega registreeriti vaidlusalune domeen nn Land Rush perioodi esimesel päeval.
Vahekohus nõustub Registri seisukohaga, et seetõttu ei saa käesolevas asjas kohaldada Sunrise reeglite paragrahvi 22 lg 2.
Muu hulgas märgib vahekohus, et asjas ei ole tõendatud nagu oleks hageja esitanud oma taotluse domeeni MECHEL.eu registreerimiseks prioriteediõiguse omanikuna Sunrise perioodil. Hagiavaldusele on lisatud registreerija Godaddy.com poolt hagejale 07.11.2005.a. edastatud elektronkiri, mille kohaselt on hageja nimel esitatud vastavale registrile taotlus domeeni MECHEL.eu registreerimiseks. Godaddy.com elektronkirjast ei nähtu nagu oleks vaidlusaluse domeeni registreerimise taotlus hageja nimel esitatud Sunrise perioodil õigele registrile, s.t. EURid’ile. Kuivõrd Sunrise periood algas alles 07.12.2005.a., siis ei saanuks Godaddy.com tegelikult saata hagejale 07.11.2005 (s.o. 1 kuu enne Sunrise perioodi algust) kinnitust domeeni MECHEL.eu registreerimise või registreerimistaotluse Registrile esitamise kohta.
Sunrise reeglite paragrahvi 6 lõikest 1 nähtuvalt saadab Register pärast domeeni registreerimise taotluse kättesaamist taotlejale e-posti teel kinnituse taotluse kättesaamise kohta, sh. kättesaamise aja kohta. Seega peaks hageja olema saanud Registrilt kinnituse domeeni MECHEL.eu nõuetekohase registreerimistaotluse kättesaamise kohta. Hageja ei ole käesolevas asjas sellist Registri kinnitust vahekohtule esitanud ega sellele viidanud.
Olukorras, kus Registri andmete kohaselt ei ole domeeni MECHEL.eu registreerimist Sunrise perioodil taotletud, kuid hageja väitel on ta seda siiski teinud, aga samas ei suuda hageja oma väidet nõuetekohaselt tõendada (esitamata on asjakohane Registri kinnitus hageja taotluse kättesaamise kohta), järeldab vahekohus, et hageja ei ole Sunrise perioodil esitanud Registrile nõuetekohast taotlust vaidlusaluse domeeni registreerimiseks.
Eeltoodust tulenevalt ei saa hageja tugineda prioriteediõigusele Euroopa Komisjoni 28. aprilli 2004.a. määruse nr. 874/2004 alusel kooskõlas Sunrise Reeglite paragrahviga 22 lg 2.
5. Järelikult saab hageja hagiavaldusest tulenev nõue domeeninime MECHEL.eu üleandmiseks OÜ-lt Severstal temale olla suunatud üksnes kostja OÜ Severstal vastu ADR Reeglite paragrahvi B1 (b)(10)(i) alusel ning kooskõlas Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artikliga 21.
Selleks, et rahuldada hageja nõuet kostja vastu, peab hageja viidatud õigusnormidest tulenevalt tõendama, et:
1) Talle kuulub nimi, mille suhtes tunnustatakse õiguse olemasolu või mille suhtes eksisteerib õigus siseriikliku ja/või Ühenduse õiguse alusel (nagu nt. kaubamärgiõigus); ja
2) Vaidlusalune domeen on sellise nimega identne või äravahetamiseni sarnane; ning
3) Kostja on vaidlusaluse domeeni registreerinud ilma, et tal oleks domeeni suhtes vastavat õigust või õigustatud huvi; või
4) Kostja poolt vaidlusaluse domeeninime registreerimine või kasutamine on pahauskne.
Seega on nõude esimeseks eelduseks kaitstava nime olemasolu (vt. sama kohta ka vahekohtu otsust nr. 01652- SHOPPING). Hageja peab hagiavalduses märkima nime, mille suhtes tunnustatakse tema õiguse olemasolu või mille suhtes eksisteerib õigus siseriikliku ja/või Ühenduse õiguse alusel, ning seejuures peab hageja täpselt kirjeldama neid õigusi, millele ta tugineb, samuti viitama seadusele või seadustele ning tingimustele, mille kohaselt sellist õigust tunnustatakse või mille alusel vastav õigus eksisteerib (vt. ADR Reeglite paragrahv B1 (b)(9)).
Hagiavaldusest nähtuvalt kuulub hageja nn Mechel ettevõtete gruppi. Hageja väitel on grupi emaühing OAO „Stalnaja gruppa Mechel” registreerinud WIPO’s kaubamärgi MECHEL. Kaubamärgi registreerimisest tulenev kaubamärgiomaniku ainuõigus võib Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artikkel 21 lg 1 ja artikkel 10 lg 1 koosmõjus olla nimega seonduvaks tunnustatud õiguseks. Ka hageja ise on tuginenud sellele, et vaidlusaluse domeeni registreerimine kostja poolt rikub just tema õigust kaubamärgile. Samas nähtub vahekohtule esitatud kaubamärgitunnistuse koopiast, et kaubamärgi MECHEL omanikuks on äriühing Mechel Steel Group, mitte aga hageja. Seega saab kaubamärgiga MECHEL identse või äravahetamiseni sarnase domeeninime registreerimine rikkuda üksnes nimetatud kaubamärgiomaniku, aga mitte hageja õigusi.
Printsiibis peab vahekohus võimalikuks, et hageja tugineb oma õiguste rikkumisele kaubamärgi MECHEL litsentsisaajana, kuid vahekohtule ei ole käesolevas menetluses esitatud mitte ühtegi tõendit, millest nähtuks nagu oleks hageja näol tegemist kaubamärgi MECHEL litsentseeritud kasutajaga. Vahekohus viitab sellise litsentsi olemasolu tõendamise vajalikkusele kooskõlas ADR Reeglite paragrahviga B1 (b)(16), mille kohaselt peab hageja hagiavaldusele lisama mistahes dokumentaalsed või muud tõendid, sh. tõendid õiguste kohta, millele hageja tugineb. Analoogia korras viitab vahekohus siin tõendamisvajaduse osas ka Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artiklile 14 ja Sunrise reeglite paragrahvidele 13(2)(ii) ja 20(1).
Vahekohus märgib, et põhimõtteliselt on huvitatud isikul ADR menetluses võimalik tugineda oma õiguste rikkumisele ka ärinime alusel, kuid hageja ise ei ole asja lahendamise aluseks olevas hagiavalduses ärinime kaitstusele tuginenud. Samuti ei ole hageja kirjeldanud sellist ärinimest tulenevat õigust, millele ta tugineb ega viidanud oma asukoha-liikmesriigi või Ühenduse seadusele või seadustele ning tingimustele, mille kohaselt sellist õigust tunnustatakse või mille alusel vastav õigus eksisteerib.
Vahekohtu arvates lasub hagejal kohustus koostada ja esitada vahekohtule täielik ja üksikasjalik hagiavaldus, mis vastab täielikult ADR Reeglite paragrahv B1 (b) nõuetele, eelkõige põhistada oma nõuet kõikide asjakohaste asjaoludega ning tõendada oma väiteid vastavate tõenditega. Vahekohus ei saa hagejat tema rollis ja viidatud kohustuste täitmisel asendada ning vahekohus ei saa oma otsust põhistada üksnes paljasõnaliste väidete või oletustega (vt. samuti vahekohtu otsus nr 00192- ATOLL). Käesolevas asjas on hagejal olnud piisavalt palju aega ja võimalusi oma hagiavalduse täpsustamiseks ja täiendamiseks.
Eeltoodust tulenevalt leiab vahekohus, et hageja ei ole ADR Reeglite paragrahvi B1 (b)(10)(i) alusel suutnud tõendada, et talle kuulub nimi, mille suhtes tunnustatakse õiguse olemasolu või mille suhtes eksisteerib õigus siseriikliku ja/või Ühenduse õiguse alusel. Ilma sellise nime kui nõude rahuldamise peamise eelduse olemasoluta ei ole otstarbekas teisi nõude rahuldamise eelduseid analüüsida, kuna hagejal kaitstava nime puudumine ADR Reeglite paragrahvi B11 (d)(1) ning Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artikkel 21 lg 1 mõttes välistab hageja nõude rahuldamise. Samal põhjusel jätab vahekohus tähelepanuta hageja poolt vahekohtule esitatud kostja 12.06.2006.a. kirja Mechel OAO-le.
Seega tuleb hagiavaldus jätta rahuldamata.
        Vastavalt ADR Reeglite paragrahvile B10 (a) ning Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artikkel 22 lõikele 10 võib ühe poole poolt ADR menetluses määratud tähtaja jooksul hagile vastamata jätmist pidada vastaspoole nõude tunnistamiseks. Samas näevad ADR Reeglid ette, et vaidlus tuleb lahendada asjas esitatud väidete ja tõendite põhjal ning hagiavalduse rahuldamiseks peavad olema täidetud teatud eeldused (vt. paragrahvid B11 (a) ja B11 (d)). Seetõttu ei loe vahekohus kostja poolt hagiavaldusele vastamata jätmist automaatselt hagi tunnistamiseks ning peab vajalikuks analüüsida hagiavalduse väiteid ja tõendeid otsustamaks, kas hagiavaldust on võimalik objektiivselt rahuldada.
2. ADR Reeglite paragrahvi B1(a) kohaselt võib iga isik või organisatsioon algatada ADR menetluse esitades hagiavalduse: (1) domeeninime omaniku vastu seoses vaidlustatud domeeniga; või (2) Registri vastu.
Esimesel juhul peab hageja hagiavaldust põhistama, näidates eelkõige ära: (A) miks on vaidlustatud domeen identne või äravahetamiseni sarnane nimega, mille suhtes tunnustatakse õiguse olemasolu või mille suhtes eksisteerib õigus siseriikliku ja/või Ühenduse õiguse alusel; ning (B) miks on vaidlusalune domeen selle omaniku poolt registreeritud ilma domeeni suhtes vastavat õigust või õigustatud huvi omamata; või (C) miks tuleb domeeninime registreerimist või kasutamist selle omaniku poolt pidada pahauskseks.
ADR Reeglite paragrahvi B1 (b)(16) kohaselt peab hageja hagiavaldusele lisama mistahes dokumentaalsed või muud tõendid, sh. tõendid õiguste kohta, millele hageja nõudes domeeninime omaniku vastu tugineb. Seega lasub hagejal oma väidete tõendamise koormus.
Kuigi hagiavalduse esialgsetes versioonides on käesolevas asjas kostjana märgitud nii Godaddy.com kui ka Register, on 04.08.2006.a. kuupäeva kandva muudetud ja lõpliku hagiavalduse kohaselt kostjaks märgitud siiski Eesti äriühing OÜ Severstal, kelle nimele käesoleval ajal vaidlusalune domeen registreeritud on. Kuivõrd hageja poolt kõige viimasena esitatud hagiavaldus vastab ADR Reeglite formaalsetele nõuetele ning vahekohus eeldab, et hagiavaldus vastab hageja tahtele, siis kuulub käesolev vaidlus lahendamisele hagiavalduse alusel, mis kannab kuupäeva 04.08.2006.a. ning milles on kostjana märgitud OÜ Severstal.
4. Selguse huvides märgib vahekohus, et kuivõrd hagiavalduses ei ole märgitud Registri otsuse numbrit ega kuupäeva, mida hageja hagiavalduses vaidlustanud oleks, siis ei saaks vahekohus pidada hagi esitatuks Registri vastu (vt. ADR Reeglite paragrahv B1(b)(8)).
Enamgi veel, Registri 24.05.2006.a. teate kohaselt registreeriti vaidlusalune domeen 07.04.2006.a., kusjuures domeeninime registreerimise taotlust ei esitatud nn Sunrise perioodi jooksul. Sunrise periood algas teatavasti 07.12.2005.a. kl. 11.00 (CET) ning lõppes 06.04.2006.a. keskööl (CEST). Land Rush periood algas 07.04.2006.a. kl. 11.00 (CEST). Seega registreeriti vaidlusalune domeen nn Land Rush perioodi esimesel päeval.
Vahekohus nõustub Registri seisukohaga, et seetõttu ei saa käesolevas asjas kohaldada Sunrise reeglite paragrahvi 22 lg 2.
Muu hulgas märgib vahekohus, et asjas ei ole tõendatud nagu oleks hageja esitanud oma taotluse domeeni MECHEL.eu registreerimiseks prioriteediõiguse omanikuna Sunrise perioodil. Hagiavaldusele on lisatud registreerija Godaddy.com poolt hagejale 07.11.2005.a. edastatud elektronkiri, mille kohaselt on hageja nimel esitatud vastavale registrile taotlus domeeni MECHEL.eu registreerimiseks. Godaddy.com elektronkirjast ei nähtu nagu oleks vaidlusaluse domeeni registreerimise taotlus hageja nimel esitatud Sunrise perioodil õigele registrile, s.t. EURid’ile. Kuivõrd Sunrise periood algas alles 07.12.2005.a., siis ei saanuks Godaddy.com tegelikult saata hagejale 07.11.2005 (s.o. 1 kuu enne Sunrise perioodi algust) kinnitust domeeni MECHEL.eu registreerimise või registreerimistaotluse Registrile esitamise kohta.
Sunrise reeglite paragrahvi 6 lõikest 1 nähtuvalt saadab Register pärast domeeni registreerimise taotluse kättesaamist taotlejale e-posti teel kinnituse taotluse kättesaamise kohta, sh. kättesaamise aja kohta. Seega peaks hageja olema saanud Registrilt kinnituse domeeni MECHEL.eu nõuetekohase registreerimistaotluse kättesaamise kohta. Hageja ei ole käesolevas asjas sellist Registri kinnitust vahekohtule esitanud ega sellele viidanud.
Olukorras, kus Registri andmete kohaselt ei ole domeeni MECHEL.eu registreerimist Sunrise perioodil taotletud, kuid hageja väitel on ta seda siiski teinud, aga samas ei suuda hageja oma väidet nõuetekohaselt tõendada (esitamata on asjakohane Registri kinnitus hageja taotluse kättesaamise kohta), järeldab vahekohus, et hageja ei ole Sunrise perioodil esitanud Registrile nõuetekohast taotlust vaidlusaluse domeeni registreerimiseks.
Eeltoodust tulenevalt ei saa hageja tugineda prioriteediõigusele Euroopa Komisjoni 28. aprilli 2004.a. määruse nr. 874/2004 alusel kooskõlas Sunrise Reeglite paragrahviga 22 lg 2.
5. Järelikult saab hageja hagiavaldusest tulenev nõue domeeninime MECHEL.eu üleandmiseks OÜ-lt Severstal temale olla suunatud üksnes kostja OÜ Severstal vastu ADR Reeglite paragrahvi B1 (b)(10)(i) alusel ning kooskõlas Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artikliga 21.
Selleks, et rahuldada hageja nõuet kostja vastu, peab hageja viidatud õigusnormidest tulenevalt tõendama, et:
1) Talle kuulub nimi, mille suhtes tunnustatakse õiguse olemasolu või mille suhtes eksisteerib õigus siseriikliku ja/või Ühenduse õiguse alusel (nagu nt. kaubamärgiõigus); ja
2) Vaidlusalune domeen on sellise nimega identne või äravahetamiseni sarnane; ning
3) Kostja on vaidlusaluse domeeni registreerinud ilma, et tal oleks domeeni suhtes vastavat õigust või õigustatud huvi; või
4) Kostja poolt vaidlusaluse domeeninime registreerimine või kasutamine on pahauskne.
Seega on nõude esimeseks eelduseks kaitstava nime olemasolu (vt. sama kohta ka vahekohtu otsust nr. 01652- SHOPPING). Hageja peab hagiavalduses märkima nime, mille suhtes tunnustatakse tema õiguse olemasolu või mille suhtes eksisteerib õigus siseriikliku ja/või Ühenduse õiguse alusel, ning seejuures peab hageja täpselt kirjeldama neid õigusi, millele ta tugineb, samuti viitama seadusele või seadustele ning tingimustele, mille kohaselt sellist õigust tunnustatakse või mille alusel vastav õigus eksisteerib (vt. ADR Reeglite paragrahv B1 (b)(9)).
Hagiavaldusest nähtuvalt kuulub hageja nn Mechel ettevõtete gruppi. Hageja väitel on grupi emaühing OAO „Stalnaja gruppa Mechel” registreerinud WIPO’s kaubamärgi MECHEL. Kaubamärgi registreerimisest tulenev kaubamärgiomaniku ainuõigus võib Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artikkel 21 lg 1 ja artikkel 10 lg 1 koosmõjus olla nimega seonduvaks tunnustatud õiguseks. Ka hageja ise on tuginenud sellele, et vaidlusaluse domeeni registreerimine kostja poolt rikub just tema õigust kaubamärgile. Samas nähtub vahekohtule esitatud kaubamärgitunnistuse koopiast, et kaubamärgi MECHEL omanikuks on äriühing Mechel Steel Group, mitte aga hageja. Seega saab kaubamärgiga MECHEL identse või äravahetamiseni sarnase domeeninime registreerimine rikkuda üksnes nimetatud kaubamärgiomaniku, aga mitte hageja õigusi.
Printsiibis peab vahekohus võimalikuks, et hageja tugineb oma õiguste rikkumisele kaubamärgi MECHEL litsentsisaajana, kuid vahekohtule ei ole käesolevas menetluses esitatud mitte ühtegi tõendit, millest nähtuks nagu oleks hageja näol tegemist kaubamärgi MECHEL litsentseeritud kasutajaga. Vahekohus viitab sellise litsentsi olemasolu tõendamise vajalikkusele kooskõlas ADR Reeglite paragrahviga B1 (b)(16), mille kohaselt peab hageja hagiavaldusele lisama mistahes dokumentaalsed või muud tõendid, sh. tõendid õiguste kohta, millele hageja tugineb. Analoogia korras viitab vahekohus siin tõendamisvajaduse osas ka Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artiklile 14 ja Sunrise reeglite paragrahvidele 13(2)(ii) ja 20(1).
Vahekohus märgib, et põhimõtteliselt on huvitatud isikul ADR menetluses võimalik tugineda oma õiguste rikkumisele ka ärinime alusel, kuid hageja ise ei ole asja lahendamise aluseks olevas hagiavalduses ärinime kaitstusele tuginenud. Samuti ei ole hageja kirjeldanud sellist ärinimest tulenevat õigust, millele ta tugineb ega viidanud oma asukoha-liikmesriigi või Ühenduse seadusele või seadustele ning tingimustele, mille kohaselt sellist õigust tunnustatakse või mille alusel vastav õigus eksisteerib.
Vahekohtu arvates lasub hagejal kohustus koostada ja esitada vahekohtule täielik ja üksikasjalik hagiavaldus, mis vastab täielikult ADR Reeglite paragrahv B1 (b) nõuetele, eelkõige põhistada oma nõuet kõikide asjakohaste asjaoludega ning tõendada oma väiteid vastavate tõenditega. Vahekohus ei saa hagejat tema rollis ja viidatud kohustuste täitmisel asendada ning vahekohus ei saa oma otsust põhistada üksnes paljasõnaliste väidete või oletustega (vt. samuti vahekohtu otsus nr 00192- ATOLL). Käesolevas asjas on hagejal olnud piisavalt palju aega ja võimalusi oma hagiavalduse täpsustamiseks ja täiendamiseks.
Eeltoodust tulenevalt leiab vahekohus, et hageja ei ole ADR Reeglite paragrahvi B1 (b)(10)(i) alusel suutnud tõendada, et talle kuulub nimi, mille suhtes tunnustatakse õiguse olemasolu või mille suhtes eksisteerib õigus siseriikliku ja/või Ühenduse õiguse alusel. Ilma sellise nime kui nõude rahuldamise peamise eelduse olemasoluta ei ole otstarbekas teisi nõude rahuldamise eelduseid analüüsida, kuna hagejal kaitstava nime puudumine ADR Reeglite paragrahvi B11 (d)(1) ning Euroopa Komisjoni määruse nr. 874/2004 artikkel 21 lg 1 mõttes välistab hageja nõude rahuldamise. Samal põhjusel jätab vahekohus tähelepanuta hageja poolt vahekohtule esitatud kostja 12.06.2006.a. kirja Mechel OAO-le.
Seega tuleb hagiavaldus jätta rahuldamata.
            Vahekohtu otsus
                    
    Eelnevalt kirjeldatud põhjustel tegi  vahekohus kooskõlas Reeglite paragrahviga B12 (b) ja (c)  järgmise otsuse:
Hagiavaldus tuleb jätta rahuldamata.
        Hagiavaldus tuleb jätta rahuldamata.
Vahekohtunikud
| Name | Triin Toomemets | 
|---|
        Vahekohtu otsuse kuupäev
                
2007-01-21