| Case number | CAC-ADREU-004539 |
|---|---|
| Time of filing | 2007-07-30 13:28:21 |
| Domain names | sonyericson.eu |
Case administrator
| Name | Tereza Bartošková |
|---|
Complainant
| Organization / Name | Sony Ericsson Mobile Communications AB |
|---|
Respondent
| Organization / Name | Eva Povysilova |
|---|
Other Legal Proceedings
Z podání Žalující strany vyplývá, že Žalující strana iniciovala níže uvedená řízení u Světové organizace duševního vlastnictví (WIPO) – WIPO Arbitration and Mediation Center s tím, že bylo vždy návrhům uplatněným v těchto řízeních ze strany Žalující strany vyhověno:
(i) Řízení č. D2002-1128 týkající se převodu domén sonyeriksson.com, sonyerisson.com, sonyericson.com, sonyerricsson.com;
(ii) Řízení č. D2005-0553 týkající se převodu domény sony-ericsson.org;
(iii) Řízení č. DAE2006-0002 týkající se převodu domény sonyericsson.ae.
(i) Řízení č. D2002-1128 týkající se převodu domén sonyeriksson.com, sonyerisson.com, sonyericson.com, sonyerricsson.com;
(ii) Řízení č. D2005-0553 týkající se převodu domény sony-ericsson.org;
(iii) Řízení č. DAE2006-0002 týkající se převodu domény sonyericsson.ae.
Factual Background
Paní Eva Povyšilová, bytem Myslivecká 2, 78351 Olomouc, Česká republika (dále jen “Žalovaná strana”) si dne 7.4.2006 zaregistrovala doménové jméno “sonyericson.eu”.
Na základě této skutečnosti společnost Sony Ericsson Mobile Communications AB, se sídlem Lund, Švédsko (dále jen „Žalující strana“) podala v emailové formě dne 30.7.2007 a v tištěné formě dne 9.8.2007 k Rozhodčímu soudu ČR žalobní návrh, kterým se domáhá převodu doménového jména “sonyericson.eu”, zaregistrovaného dne 7.4.2006 Žalovanou stranou (dále jen „ADR Řízení“). Dnem zahájení tohoto ADR Řízení 30.7.2007.
Žalovaná strana se k podanému žalobnímu návrhu nevyjádřila.
Na základě této skutečnosti společnost Sony Ericsson Mobile Communications AB, se sídlem Lund, Švédsko (dále jen „Žalující strana“) podala v emailové formě dne 30.7.2007 a v tištěné formě dne 9.8.2007 k Rozhodčímu soudu ČR žalobní návrh, kterým se domáhá převodu doménového jména “sonyericson.eu”, zaregistrovaného dne 7.4.2006 Žalovanou stranou (dále jen „ADR Řízení“). Dnem zahájení tohoto ADR Řízení 30.7.2007.
Žalovaná strana se k podanému žalobnímu návrhu nevyjádřila.
A. Complainant
Žalující strana, která se domáhala převodu domény sonyericson.eu” na Žalující stranu, ve svém podání uvedla, že je obchodní společností, která byla založena v roce 2001 společnostmi Telefonaktiebolaget LM Ericsson (dále jen „Společnost Ericsson“) a Sony Corporation (dále jen „Společnost Sony“) s tím, že se stala jedním z nejdůležitějších aktérů v oblasti mobilních telefonů. Proto se název "Sony Ericsson” stal během krátké doby globálně uznávanou značkou v oblasti mobilních telefonů a je nyní velmi dobře znám v telekomunikačním průmyslu, a to i mezi zákazníky.
Žalující strana zdůraznila, že je oprávněným držitelem názvu společnosti “Sony Ericsson. Žalující strana je vlastníkem a operátorem internetových stránek “sony-ericsson.eu”. Na těchto webových stránkách poskytuje Žalující strana uživatelům internetu informace o svých produktech, a to zvláště o mobilních telefonech a jiných s tím spojených tématech.
Žalující strana dále uvedla, že Společnost Sony je oprávněným držitelem ochranné známky “Sony”, která je registrována u Úřadu pro harmonizaci ve vnitřním trhu (dále jen „OHIM“) pod číslem 000000472. Obchodní značka “Sony” je jednou z nejznámějších obchodních značek v oblasti mobilní komunikace, multimédií a zábavy. Také Společnost Ericsson je oprávněným držitelem ochranné známky “Ericsson“ registrované u OHIM pod čísly 000107003 a 001459130. Obchodní značka “Ericsson” je jednou z nejznámějších obchodních značek v oblasti mobilní komunikace a mobilních telefonů. Dle Žalující strany je Žalující strana držitelem licence udělené Společností Sony a Společnosti Ericsson, která ji opravňuje používat kombinaci obchodních značek Společnosti Sony a Společnosti Ericsson “Sony Ericsson” jako názvu společnosti a obchodní značku pro své výrobky.
Dle Žalující strany je doména, tj. “sonyericson.eu” identická s obchodními značkami, na které má Žalující strana práva. První část zmíněné domény je identická se slavnou obchodní značkou Společnosti Sony a druhá část domény je identická s obchodní značkou Ericsson. Kompletní jméno domény je identické s obchodní značkou “Sony Ericsson”, kterou používá Žalující strana. Je nutno přepokládat, že veřejnost získá dojem, že název domény je nějakým způsobem spjat s výše uvedenými obchodními značkami.
Na podporu svých tvrzení Žalující strana doložila výpis z obchodního rejstříku Žalující strany, výpisy OHIM o registraci ochranných známek Sony a Ericsson a rozhodnutí v řízeních vedených u WIPO Arbitration and Mediation Center, a to jmenovitě (i) Řízení č. D2002-1128 týkající se převodu domén sonyeriksson.com, sonyerisson.com, sonyericson.com, sonyerricsson.com, (ii) Řízení č. D2005-0553 týkající se převodu domény sony-ericsson.org, (iii) Řízení č. DAE2006-0002 týkající se převodu domény sonyericsson.ae, ve kterých bylo vždy návrhům Žalující strany vyhověno a domény převedeny v důsledku rozhodnutí senátu na Žalující stranu.
Dle Žalující strany, Žalovaná strana nemá žádná práva nebo legitimní zájem ohledně jména domény “sonyericson.eu” ve smyslu článku 21 (1)(a, b), článek 21 (2)(a, b, c)) Nařízení Komise (EC) č. 874/2004 ze dne 28. dubna 2004 vymezující pravidla veřejné politiky týkající se implementace a funkcí domény nejvyšší úrovně (dále jen „Nařízení“), neboť (i) Žalovaná strana nikdy nepoužila ani nepřipravovala použití jména domény nebo jména korespondujícího se jménem domény ve spojení s nabídkou bona fide zboží nebo služeb, (ii) Žalovaná strana nebyla nikdy všeobecně známa pod tímto názvem domény a nepožadovala obchodní značku nebo práva na značku k identifikaci firmy v názvu domény. Žalovaná strana nebyla nikdy nazývána, spojována nebo všeobecně známa pod názvem domény, která je předmětem sporu, (iii) Žalovaná strana nečiní žádné legitimní nekomerční regulérní využití názvu domény, místo toho je držitelem názvu domény pouze za jediným účelem, aby jej prodala Žalující straně. To znamená, že jediným účelem proč Žalovaná strana registrovala doménu je, získat tak peníze na úkor Žalující strany s tím, že tento postoj nelze považovat za nekomerční regulérní využití názvu domény.
Dle Žalující strany byl navíc název domény zaregistrován ve špatné víře ve smyslu článku 21 (3)(d, e)) Nařízení. Špatnou víru spatřovala Žalující strana zejména v tom, že okolnosti naznačují špatnou víru Žalované strany, protože se název domény používá mezinárodně, aby přilákal zájem uživatelů internetu, pro komerční zisk držiteli webových stránek pod názvem domény nebo jiné on-linové lokace vytvořením nejasné podobnosti s názvem, na nějž jsou práva uznána nebo stanovena národním právem nebo právem ES. Závěrem Žalující strana uvedla, že je nutno považovat použití názvu domény ve špatné víře, protože úmyslné použití něčí obchodní značky nemůže být považováno za regulérní využití.
Žalující strana zdůraznila, že je oprávněným držitelem názvu společnosti “Sony Ericsson. Žalující strana je vlastníkem a operátorem internetových stránek “sony-ericsson.eu”. Na těchto webových stránkách poskytuje Žalující strana uživatelům internetu informace o svých produktech, a to zvláště o mobilních telefonech a jiných s tím spojených tématech.
Žalující strana dále uvedla, že Společnost Sony je oprávněným držitelem ochranné známky “Sony”, která je registrována u Úřadu pro harmonizaci ve vnitřním trhu (dále jen „OHIM“) pod číslem 000000472. Obchodní značka “Sony” je jednou z nejznámějších obchodních značek v oblasti mobilní komunikace, multimédií a zábavy. Také Společnost Ericsson je oprávněným držitelem ochranné známky “Ericsson“ registrované u OHIM pod čísly 000107003 a 001459130. Obchodní značka “Ericsson” je jednou z nejznámějších obchodních značek v oblasti mobilní komunikace a mobilních telefonů. Dle Žalující strany je Žalující strana držitelem licence udělené Společností Sony a Společnosti Ericsson, která ji opravňuje používat kombinaci obchodních značek Společnosti Sony a Společnosti Ericsson “Sony Ericsson” jako názvu společnosti a obchodní značku pro své výrobky.
Dle Žalující strany je doména, tj. “sonyericson.eu” identická s obchodními značkami, na které má Žalující strana práva. První část zmíněné domény je identická se slavnou obchodní značkou Společnosti Sony a druhá část domény je identická s obchodní značkou Ericsson. Kompletní jméno domény je identické s obchodní značkou “Sony Ericsson”, kterou používá Žalující strana. Je nutno přepokládat, že veřejnost získá dojem, že název domény je nějakým způsobem spjat s výše uvedenými obchodními značkami.
Na podporu svých tvrzení Žalující strana doložila výpis z obchodního rejstříku Žalující strany, výpisy OHIM o registraci ochranných známek Sony a Ericsson a rozhodnutí v řízeních vedených u WIPO Arbitration and Mediation Center, a to jmenovitě (i) Řízení č. D2002-1128 týkající se převodu domén sonyeriksson.com, sonyerisson.com, sonyericson.com, sonyerricsson.com, (ii) Řízení č. D2005-0553 týkající se převodu domény sony-ericsson.org, (iii) Řízení č. DAE2006-0002 týkající se převodu domény sonyericsson.ae, ve kterých bylo vždy návrhům Žalující strany vyhověno a domény převedeny v důsledku rozhodnutí senátu na Žalující stranu.
Dle Žalující strany, Žalovaná strana nemá žádná práva nebo legitimní zájem ohledně jména domény “sonyericson.eu” ve smyslu článku 21 (1)(a, b), článek 21 (2)(a, b, c)) Nařízení Komise (EC) č. 874/2004 ze dne 28. dubna 2004 vymezující pravidla veřejné politiky týkající se implementace a funkcí domény nejvyšší úrovně (dále jen „Nařízení“), neboť (i) Žalovaná strana nikdy nepoužila ani nepřipravovala použití jména domény nebo jména korespondujícího se jménem domény ve spojení s nabídkou bona fide zboží nebo služeb, (ii) Žalovaná strana nebyla nikdy všeobecně známa pod tímto názvem domény a nepožadovala obchodní značku nebo práva na značku k identifikaci firmy v názvu domény. Žalovaná strana nebyla nikdy nazývána, spojována nebo všeobecně známa pod názvem domény, která je předmětem sporu, (iii) Žalovaná strana nečiní žádné legitimní nekomerční regulérní využití názvu domény, místo toho je držitelem názvu domény pouze za jediným účelem, aby jej prodala Žalující straně. To znamená, že jediným účelem proč Žalovaná strana registrovala doménu je, získat tak peníze na úkor Žalující strany s tím, že tento postoj nelze považovat za nekomerční regulérní využití názvu domény.
Dle Žalující strany byl navíc název domény zaregistrován ve špatné víře ve smyslu článku 21 (3)(d, e)) Nařízení. Špatnou víru spatřovala Žalující strana zejména v tom, že okolnosti naznačují špatnou víru Žalované strany, protože se název domény používá mezinárodně, aby přilákal zájem uživatelů internetu, pro komerční zisk držiteli webových stránek pod názvem domény nebo jiné on-linové lokace vytvořením nejasné podobnosti s názvem, na nějž jsou práva uznána nebo stanovena národním právem nebo právem ES. Závěrem Žalující strana uvedla, že je nutno považovat použití názvu domény ve špatné víře, protože úmyslné použití něčí obchodní značky nemůže být považováno za regulérní využití.
B. Respondent
Žalovaná strana se k žalobnímu návrhu nevyjádřila, a to bez ohledu na skutečnost, že byla ze strany Rozhodčího soudu ČR přípisy ze dne 27.9.2007 a 9.10.2007 opakovaně vyzvána, aby se vyjádřila k podání Žalující strany.
Discussion and Findings
Z článku B11(d)(1) Pravidel ADR a článku 21(1) Nařízení vyplývá, že v ADR Řízení vedeném proti Žalované straně, která je držitelem registrace doménového jména, je možné žalobnímu návrhu vyhovět za předpokladu, že
(A) doménové jméno je identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo členského státu a/nebo Komunitární právo uznává nebo zakotvuje právo; a buď
(B) doménové jméno bylo žalovanou stranou zaregistrováno bez existence oprávnění k doménovému jménu nebo bez existence oprávněného zájmu na doménovém jménu; nebo
(C) doménové jméno nebylo zaregistrováno nebo není užíváno v dobré víře.
Ze shora uvedeného tedy vyplývá, že nárok Žalující strany je možné považovat jako důvodný za předpokladu, že jsou kumulativně splněny podmínky uvedené pod písmenem (A) výše a alespoň jedna z podmínek uvedená pod písmeny (B) nebo (C).
Vzhledem k tomu, že Žalovaná strana i přes výzvy ze dne 27.9.2007 a 9.10.2007 nepodala k žalobnímu návrhu žádné vyjádření, ustanovený Senát neměl jinou možnost, než vyjít při svém rozhodování ze žalobního podání a listin předložených Žalující stranou.
Senát se v prvé řadě zabýval tím, zda je doménové jméno “sonyericson.eu” identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo členského státu a/nebo Komunitární právo uznává nebo zakotvuje právo.
Po přezkoumání podání Žalující strany a předložených důkazů, Senát došel k závěru, že Žalující strana prokázala existenci práva na označení „SONNYERICSSON“ uznaných právním řádem členského státu. Dle Senátu tato skutečnost jednoznačně vyplývá z názvu obchodní firmy Žalující strany, která obsahuje dominantní a charakteristický prvek „SONNY ERICSSON“ zcela nezaměnitelný s označením jakéhokoliv dalšího subjektu s tím, že zbylé části názvu obchodní firmy, tj. „MOBILE COMMUNICATION“ a „AB“ znamenají pouze označení druhu podnikání respektive označení právní formy společnosti. S ohledem na tuto skutečnost Senát zastává názor, že doménové jméno “SONYERICSON“ zaregistrované Žalovanou stranou, je bez jakýchkoliv pochybností zaměnitelné s označením „SONNYERICSSON“, které tvoří dominantní prvek názvu obchodní firmy Žalující strany. Podmínka uvedená pod písmenem (A) byla tedy ze strany Žalující strany splněna.
Pokud se jedná o splnění podmínky uvedené pod písmenem (B) výše, Senát se dále zabýval, zda-li bylo doménové jméno Žalovanou zaregistrováno bez existence práva k doménovému jménu nebo bez existence oprávněného zájmu na doménovém jménu. Vzhledem k tomu, že se Žalovaná strana k podání Žalující strany nevyjádřila, Senát při svém rozhodování neměl k dispozici žádné informace, ze kterých by bylo možno dovodit existenci práva či oprávněného zájmu. Z podání Žalující strany a jí předložených důkazů přitom vyplývá, že Žalované straně nenáleží žádné právo či oprávněný zájem k užívání předmětné domény.
Vzhledem k tomu, že nebyla prokázána existence žádné skutečnosti, která by dokládala existenci práva nebo oprávněného zájmu Žalované k doménovému jménu, Senát dospěl k závěru, že Žalované nesvědčí k doménovému jménu “sonyericson.eu” žádné právo, ani na něm nemá žádný oprávněný zájem.
S ohledem na skutečnost, že Senát dospěl k závěru, že byly splněny podmínky uvedené pod písmenem (A) a (B) výše, a tedy že žalobní návrh Žalující strany je důvodný, už se dále nezabýval otázkou, zda-li byla splněna podmínka specifikovaná pod písmenem (C) výše.
Z výše uvedených důvodů Senát v souladu s § B12 (b) a (c) Pravidel rozhodl o převodu doménového jména “sonyericson.eu” na Žalující stranu.
(A) doménové jméno je identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo členského státu a/nebo Komunitární právo uznává nebo zakotvuje právo; a buď
(B) doménové jméno bylo žalovanou stranou zaregistrováno bez existence oprávnění k doménovému jménu nebo bez existence oprávněného zájmu na doménovém jménu; nebo
(C) doménové jméno nebylo zaregistrováno nebo není užíváno v dobré víře.
Ze shora uvedeného tedy vyplývá, že nárok Žalující strany je možné považovat jako důvodný za předpokladu, že jsou kumulativně splněny podmínky uvedené pod písmenem (A) výše a alespoň jedna z podmínek uvedená pod písmeny (B) nebo (C).
Vzhledem k tomu, že Žalovaná strana i přes výzvy ze dne 27.9.2007 a 9.10.2007 nepodala k žalobnímu návrhu žádné vyjádření, ustanovený Senát neměl jinou možnost, než vyjít při svém rozhodování ze žalobního podání a listin předložených Žalující stranou.
Senát se v prvé řadě zabýval tím, zda je doménové jméno “sonyericson.eu” identické nebo zaměnitelné s označením, k němuž vnitrostátní právo členského státu a/nebo Komunitární právo uznává nebo zakotvuje právo.
Po přezkoumání podání Žalující strany a předložených důkazů, Senát došel k závěru, že Žalující strana prokázala existenci práva na označení „SONNYERICSSON“ uznaných právním řádem členského státu. Dle Senátu tato skutečnost jednoznačně vyplývá z názvu obchodní firmy Žalující strany, která obsahuje dominantní a charakteristický prvek „SONNY ERICSSON“ zcela nezaměnitelný s označením jakéhokoliv dalšího subjektu s tím, že zbylé části názvu obchodní firmy, tj. „MOBILE COMMUNICATION“ a „AB“ znamenají pouze označení druhu podnikání respektive označení právní formy společnosti. S ohledem na tuto skutečnost Senát zastává názor, že doménové jméno “SONYERICSON“ zaregistrované Žalovanou stranou, je bez jakýchkoliv pochybností zaměnitelné s označením „SONNYERICSSON“, které tvoří dominantní prvek názvu obchodní firmy Žalující strany. Podmínka uvedená pod písmenem (A) byla tedy ze strany Žalující strany splněna.
Pokud se jedná o splnění podmínky uvedené pod písmenem (B) výše, Senát se dále zabýval, zda-li bylo doménové jméno Žalovanou zaregistrováno bez existence práva k doménovému jménu nebo bez existence oprávněného zájmu na doménovém jménu. Vzhledem k tomu, že se Žalovaná strana k podání Žalující strany nevyjádřila, Senát při svém rozhodování neměl k dispozici žádné informace, ze kterých by bylo možno dovodit existenci práva či oprávněného zájmu. Z podání Žalující strany a jí předložených důkazů přitom vyplývá, že Žalované straně nenáleží žádné právo či oprávněný zájem k užívání předmětné domény.
Vzhledem k tomu, že nebyla prokázána existence žádné skutečnosti, která by dokládala existenci práva nebo oprávněného zájmu Žalované k doménovému jménu, Senát dospěl k závěru, že Žalované nesvědčí k doménovému jménu “sonyericson.eu” žádné právo, ani na něm nemá žádný oprávněný zájem.
S ohledem na skutečnost, že Senát dospěl k závěru, že byly splněny podmínky uvedené pod písmenem (A) a (B) výše, a tedy že žalobní návrh Žalující strany je důvodný, už se dále nezabýval otázkou, zda-li byla splněna podmínka specifikovaná pod písmenem (C) výše.
Z výše uvedených důvodů Senát v souladu s § B12 (b) a (c) Pravidel rozhodl o převodu doménového jména “sonyericson.eu” na Žalující stranu.
For all the reasons stated above, the Complaint is
Z výše uvedených důvodů Senát v souladu s § B12 (b) a (c) Pravidel rozhodl o
převodu doménového jména SONYERICSON na Žalující stranu
převodu doménového jména SONYERICSON na Žalující stranu
PANELISTS
| Name | Aleš Chamrád |
|---|
Date of Panel Decision
2007-11-19