| Case number | CAC-ADREU-004607 |
|---|---|
| Time of filing | 2007-10-22 09:21:51 |
| Domain names | streetone.eu |
Case administrator
| Name | Josef Herian |
|---|
Complainant
| Organization / Name | STREET ONE GmbH, Hugo Reissner |
|---|
Respondent
| Organization / Name | Eva Povýšilová |
|---|
Other Legal Proceedings
Senát si není vědom toho, že by se vedla jiná právní řízení, která by probíhala či byla rozhodnuta, a která by se týkala sporného doménového jména.
Factual Background
Žalující strana společnost STREET ONE, Hugo Reissner, Hunäusstr. 5, Celle 29227, je společností se sídlem v SRN a domáhá se toho, aby se stala registrovaným vlastníkem doménového jména „streetone.eu“.
7.4.2006 si Žalovaná strana zaregistrovala doménové jméno “streetone.eu”. Z tohoto důvodu podala Žalující strana žalobní návrh proti Žalované straně, v němž požaduje, aby výše uvedená doména byla převedena na Žalující stranu.
7.4.2006 si Žalovaná strana zaregistrovala doménové jméno “streetone.eu”. Z tohoto důvodu podala Žalující strana žalobní návrh proti Žalované straně, v němž požaduje, aby výše uvedená doména byla převedena na Žalující stranu.
A. Complainant
Dle tvrzení Žalující strany si Žalovaná strana dne 7.4.2006 registrovala doménu "streetone.eu". Tato doména je zcela shodná s ochrannými známkami ve znění "street one" Žalující strany a též s její obchodní firmou a jejími doménami ve znění "streetone". Ochranné známky, obchodní firma a doménová jména Žalující strany mají starší prioritu, než má napadená doména streetone.eu.
Žalující strana uvedla, že společnost STREET ONE je majitelem Ochranné známky společenství (CTM), která je platná na celém území ES včetně ČR č. 34439 STREET ONE s právem přednosti 1.4.1996 a Ochranné známky společenství č. 3126612 s právem přednosti 9.4.2003. Tyto ochranné známky požívají ochranu na území ES dle nařízení Rady ES č. 40/94 čl. 1 včetně území České republiky dle § 2 odst. písm. c) zákona č. 441/2003 Sb.
Žalující strana dále uvedla, že v souladu s čl. 21/1 Nařízení (EC) č. 874/2004 (dále jen „Nařízení“) je předmětné doménové jméno shodné a zaměnitelné s ochrannými známkami Žalující strany a také její obchodní firmou. Žalující strana chtěla nejprve vyřešit spor smírnou cestou a proto kontaktovala Žalovanou stranu a požádala o převod domény. Žalovaná strana však na výzvu nereagovala. Žalující strana proto podala Žalobní návrh.
Dle Žalující strany je doménové jméno identické s ochrannými známkami a obchodní firmou Žalující strany, která nedala Žalované straně žádné oprávnění k registraci tohoto doménového jména. Žalovaná strana nemá žádné právo k označení STREET ONE nebo STREETONE a její aktivity pod tímto označením také nejsou obecně známé. Z těchto důvodů by měla být doména převedena na Žalující stranu.
Žalující strana uvedla, že společnost STREET ONE je majitelem Ochranné známky společenství (CTM), která je platná na celém území ES včetně ČR č. 34439 STREET ONE s právem přednosti 1.4.1996 a Ochranné známky společenství č. 3126612 s právem přednosti 9.4.2003. Tyto ochranné známky požívají ochranu na území ES dle nařízení Rady ES č. 40/94 čl. 1 včetně území České republiky dle § 2 odst. písm. c) zákona č. 441/2003 Sb.
Žalující strana dále uvedla, že v souladu s čl. 21/1 Nařízení (EC) č. 874/2004 (dále jen „Nařízení“) je předmětné doménové jméno shodné a zaměnitelné s ochrannými známkami Žalující strany a také její obchodní firmou. Žalující strana chtěla nejprve vyřešit spor smírnou cestou a proto kontaktovala Žalovanou stranu a požádala o převod domény. Žalovaná strana však na výzvu nereagovala. Žalující strana proto podala Žalobní návrh.
Dle Žalující strany je doménové jméno identické s ochrannými známkami a obchodní firmou Žalující strany, která nedala Žalované straně žádné oprávnění k registraci tohoto doménového jména. Žalovaná strana nemá žádné právo k označení STREET ONE nebo STREETONE a její aktivity pod tímto označením také nejsou obecně známé. Z těchto důvodů by měla být doména převedena na Žalující stranu.
B. Respondent
Žalovaná strana se k podanému žalobnímu návrhu nevyjádřila.
Discussion and Findings
Ve sporech o převedení doménového jména z osoby, která si zaregistrovala .eu doménové jméno, musí Žalující strana prokázat fakta uvedená v článku 21/1 Nařízení:
„1. Registrované jméno domény může být odebráno vhodným mimosoudním nebo soudním postupem, pokud je totožné se jménem nebo zavádějícím způsobem podobnému jménu, pro které existuje takové právo uznané nebo stanovené vnitrostátním právem nebo právem Společenství, jako jsou práva uvedená v článku 10/1 a pokud toto jméno domény:
(a) jeho držitel zaregistroval, aniž by měl na toto jméno právo nebo oprávněný zájem; nebo
(b) bylo zaregistrováno nebo užíváno nikoliv v dobré víře.“
Z výše uvedeného je zřejmé, že k tomu, aby mohlo být žalobě vyhověno, musí Žalující strana nejprve prokázat její právo nebo oprávněný zájem ke jménu a totožnost nebo podobnost k doménovému jménu a zároveň nejméně jeden ze dvou zmíněných faktorů:
(a) zaregistrování doménového jména bez práv nebo bez existence oprávněného zájmu; a/nebo
(b) registrace nebo užití doménového jména ve špatné víře.
PRÁVO NEBO OPRÁVNĚNÝ ZÁJEM KE JMÉNU A TOTOŽNOST NEBO PODOBNOST K DOMÉNOVÉMU JMÉNU
Žalující strana připojila k žalobě dva internetové výpisy z databáze ochranných známek vedených Úřadem průmyslového vlastnictví, které prokazují její vlastnictví ochranné známky „STREETONE“:
(i) Ochranné známky společenství (CTM), která je platná na celém území ES včetně ČR č. 34439 STREET ONE s právem přednosti 1.4.1996; a
(ii) Ochranné známky společenství č. 3126612 s právem přednosti 9.4.2003.
Oba výpisy dále prokazují tu skutečnost, že obchodní jméno Žalující strany obsahuje výraz „STREETONE“.
Z předložených dokumentů je zřejmé, že sporné jméno domény je shodné se jménem, které je zaregistrované v databázi ochranných známek a je bez jakýchkoliv pochybností zaměnitelné s označením „STREETONE“, které tvoří charakteristický prvek názvu obchodní firmy a ochranné známky Žalující strany. Pro tyto účely může být výraz „(tečka)eu“ opomíjen zejména ve srovnání či v kontrastu s ochrannou známkou a jménem domény (viz např. ADR rozhodnutí č. 387 - GNC nebo 596 – RESTURANTS).
Žalující strana z tohoto důvodu naplnila požadavky jak v článku 21/1 Nařízení stejně tak v B11 (d) (1) (i) ADR Pravidel.
ZAREGISTROVÁNÍ DOMÉNOVÉHO JMÉNA BEZ PRÁV NEBO BEZ OPRÁVNĚNÝCH ZÁJMŮ
Žalující strana nepředložila žádné důkazy o tom, že by Žalovaná strana zaregistrovala jméno domény bez práv nebo oprávněných zájmů ke jménu, ovšem argumentovala tím, že Žalovaná strana:
- doménové jméno vůbec neužívá a její aktivity pod tímto označením nejsou obecně známé.
Senát dovodil, že sporné doménové jméno nekoresponduje s žádným internetovým odkazem resp. webovou stránkou, který by poukazoval na to, že by Žalovaná strana měla jakékoliv oprávnění k ochranné známce či obchodnímu jménu „STREETONE“ nebo které by obsahovaly jakékoliv reference k obchodnímu využití ke stejnému jménu a že zde nejsou žádné okolnosti, které by vypovídaly ve prospěch Žalované strany. Z přiložených podkladů naopak jasně vyplynulo, že doménové jméno je identické s ochrannými známkami a obchodní firmou Žalující strany.
Na základě výše uvedeného došel Senát k závěru, že Žalovaná strana nemá žádná práva ani oprávněné zájmy náležící k doménovému jménu.
REGISTRACE DOMÉNOVÉHO JMÉNA VE ŠPATNÉ VÍŘE
S ohledem k výše uvedenému výroku, že Žalovaná strana nemá právo nebo oprávněný zájem k výše uvedenému doménovému jménu, byl naplněn požadavek článku 21/1 Nařízení a článku B11 (d) (1) ADR Pravidel. Senát již proto neshledal za potřebné se zabývat otázkou, zda doménové jméno bylo zaregistrováno ve špatné víře.
„1. Registrované jméno domény může být odebráno vhodným mimosoudním nebo soudním postupem, pokud je totožné se jménem nebo zavádějícím způsobem podobnému jménu, pro které existuje takové právo uznané nebo stanovené vnitrostátním právem nebo právem Společenství, jako jsou práva uvedená v článku 10/1 a pokud toto jméno domény:
(a) jeho držitel zaregistroval, aniž by měl na toto jméno právo nebo oprávněný zájem; nebo
(b) bylo zaregistrováno nebo užíváno nikoliv v dobré víře.“
Z výše uvedeného je zřejmé, že k tomu, aby mohlo být žalobě vyhověno, musí Žalující strana nejprve prokázat její právo nebo oprávněný zájem ke jménu a totožnost nebo podobnost k doménovému jménu a zároveň nejméně jeden ze dvou zmíněných faktorů:
(a) zaregistrování doménového jména bez práv nebo bez existence oprávněného zájmu; a/nebo
(b) registrace nebo užití doménového jména ve špatné víře.
PRÁVO NEBO OPRÁVNĚNÝ ZÁJEM KE JMÉNU A TOTOŽNOST NEBO PODOBNOST K DOMÉNOVÉMU JMÉNU
Žalující strana připojila k žalobě dva internetové výpisy z databáze ochranných známek vedených Úřadem průmyslového vlastnictví, které prokazují její vlastnictví ochranné známky „STREETONE“:
(i) Ochranné známky společenství (CTM), která je platná na celém území ES včetně ČR č. 34439 STREET ONE s právem přednosti 1.4.1996; a
(ii) Ochranné známky společenství č. 3126612 s právem přednosti 9.4.2003.
Oba výpisy dále prokazují tu skutečnost, že obchodní jméno Žalující strany obsahuje výraz „STREETONE“.
Z předložených dokumentů je zřejmé, že sporné jméno domény je shodné se jménem, které je zaregistrované v databázi ochranných známek a je bez jakýchkoliv pochybností zaměnitelné s označením „STREETONE“, které tvoří charakteristický prvek názvu obchodní firmy a ochranné známky Žalující strany. Pro tyto účely může být výraz „(tečka)eu“ opomíjen zejména ve srovnání či v kontrastu s ochrannou známkou a jménem domény (viz např. ADR rozhodnutí č. 387 - GNC nebo 596 – RESTURANTS).
Žalující strana z tohoto důvodu naplnila požadavky jak v článku 21/1 Nařízení stejně tak v B11 (d) (1) (i) ADR Pravidel.
ZAREGISTROVÁNÍ DOMÉNOVÉHO JMÉNA BEZ PRÁV NEBO BEZ OPRÁVNĚNÝCH ZÁJMŮ
Žalující strana nepředložila žádné důkazy o tom, že by Žalovaná strana zaregistrovala jméno domény bez práv nebo oprávněných zájmů ke jménu, ovšem argumentovala tím, že Žalovaná strana:
- doménové jméno vůbec neužívá a její aktivity pod tímto označením nejsou obecně známé.
Senát dovodil, že sporné doménové jméno nekoresponduje s žádným internetovým odkazem resp. webovou stránkou, který by poukazoval na to, že by Žalovaná strana měla jakékoliv oprávnění k ochranné známce či obchodnímu jménu „STREETONE“ nebo které by obsahovaly jakékoliv reference k obchodnímu využití ke stejnému jménu a že zde nejsou žádné okolnosti, které by vypovídaly ve prospěch Žalované strany. Z přiložených podkladů naopak jasně vyplynulo, že doménové jméno je identické s ochrannými známkami a obchodní firmou Žalující strany.
Na základě výše uvedeného došel Senát k závěru, že Žalovaná strana nemá žádná práva ani oprávněné zájmy náležící k doménovému jménu.
REGISTRACE DOMÉNOVÉHO JMÉNA VE ŠPATNÉ VÍŘE
S ohledem k výše uvedenému výroku, že Žalovaná strana nemá právo nebo oprávněný zájem k výše uvedenému doménovému jménu, byl naplněn požadavek článku 21/1 Nařízení a článku B11 (d) (1) ADR Pravidel. Senát již proto neshledal za potřebné se zabývat otázkou, zda doménové jméno bylo zaregistrováno ve špatné víře.
For all the reasons stated above, the Complaint is
Z výše uvedených důvodů Senát v souladu s § B12 (b) a (c) Pravidel rozhodl o převodu doménového jména STREETONE na Žalující stranu.
PANELISTS
| Name | Pavel Safar |
|---|
Date of Panel Decision
2008-02-05