Case number | CAC-ADREU-005351 |
---|---|
Time of filing | 2009-08-20 09:15:36 |
Domain names | linerider.eu |
Case administrator
Name | Tereza Bartošková |
---|
Complainant
Organization / Name | Koch Media GmbH |
---|
Respondent
Organization / Name | Eijer Media, S. Eijer |
---|
Vul de gegevens in over andere gerechtelijke procedures, die volgens de informatie van her ADR Panel lopen of waarin beslist is en die betrekking hebben op de betwiste domeinnaam
De Panelist is niet op de hoogte van het bestaan van enige andere gerechtelijke procedure die betrekking heeft op de betwiste domeinnaam.
Feitelijke situatie
Klaagster heeft vanwege het Amerikaanse InXile Entertainment Inc. een exclusieve licentie bekomen voor het verdelen, verkopen, produceren, .. binnen Europa van video games/spellen gekend onder de naam "LINE RIDER".
De games/spellen zijn een auteursrechtelijke creatie van de heer Bostjan CADEZ (Slovenië). De creatie gaat terug tot de eerste helft van 2006, en de eerste commercialisatie is volgens de meegedeelde stukken niet later dan 23 september 2006.
De Amerikaanse vennootschap InXile Entertainment heeft overeenkomsten afgesloten met zowel de heer CADEZ als met Klaagster. De heer CADEZ en InXile hebben bescherming gezocht en ook verkregen voor hun intellectuele eigendomsrechten (merken, auteursrechten).
Verweerster heeft op 27 oktober 2009 de domeinnaam "linerider.eu" geregistreerd, en de woorden LINE en RIDER worden gebruikt op haar website, zowel als benaming van de website als als benaming van games/videos die op deze website kunnen gedownload worden.
Bij huidige procedure vordert Klaagster de intrekking van de betwiste domeinnaam van verweerster en vordert zij tevens de overdracht van de betwiste domeinnaam aan Klaagster.
De games/spellen zijn een auteursrechtelijke creatie van de heer Bostjan CADEZ (Slovenië). De creatie gaat terug tot de eerste helft van 2006, en de eerste commercialisatie is volgens de meegedeelde stukken niet later dan 23 september 2006.
De Amerikaanse vennootschap InXile Entertainment heeft overeenkomsten afgesloten met zowel de heer CADEZ als met Klaagster. De heer CADEZ en InXile hebben bescherming gezocht en ook verkregen voor hun intellectuele eigendomsrechten (merken, auteursrechten).
Verweerster heeft op 27 oktober 2009 de domeinnaam "linerider.eu" geregistreerd, en de woorden LINE en RIDER worden gebruikt op haar website, zowel als benaming van de website als als benaming van games/videos die op deze website kunnen gedownload worden.
Bij huidige procedure vordert Klaagster de intrekking van de betwiste domeinnaam van verweerster en vordert zij tevens de overdracht van de betwiste domeinnaam aan Klaagster.
A. Klager
Klaagster stelt dat zij vanwege InXile Entertainment Inc ('InXile"). het exclusieve recht tot gebruik en exploitatie heeft bekomen van het computer/video spel "LINE RIDER" (diverse versies), dit overeenkomstig een "Publicatieovereenkomst" ("publishing agreement") van 17 september 2008.
Klaagster laat gelden dat InXile wereldwijd diverse merken heeft geregistreerd, en Klaagster verwijst onder meer naar het CTM met registratie nummer 005843206.
Klaagster stelt verder dat het spel LINE RIDER een auteursrechtelijk creatie is van de Sloveen Bostjan CADEZ. Volgens zijn USA Copyright Registration, waarbij hij zijn werk de titel "LINE RIDER" geeft, zou er een eerste publiek gebruik zijn geweest op 29 mei 2006, dit in Slovenië. Uit andere bronnen (o.a. de website www.deviantart.com) blijkt dat LINE RIDER voor 27 oktober 2006 (datum registratie domeinnaam "linerider.eu") werd geëxploiteerd en dat het spel onmiddellijk een groot succes kende bij het in aanmerking te nemen publiek.
Klaagster stelt verder dat Verweerster geen rechten of wettelijke belangen heeft met betrekking tot de domeinnaam. Klaagster stelt dat Verweerster, hoewel noch Klaagster noch InXile met Verweerster enige overeenkomst of zakelijke relatie heeft, in weerwil van de geciteerde intellectuele eigendomsrechten op haar website www.linerider.eu op illegale wijze de overeenstemmende software adverteert en laat downloaden, en hiermee inbreuk pleegt op de intellectuele eigendomsrechten van InXile, Klaagster en de heer CADEZ, en inbreuk pleegt op de exclusieve rechten die Klaagster heeft bekomen vanwege InXile.
Klaagster stelt tenslotte dat Verweerster de domeinnaam te kwader trouw heeft geregistreerd en gebruikt. Klaagster haalt aan dat zij meent dat Verweerster een handel heeft opgezet in het kopen en verkopen van domeinnamen en dat Verweerster doelbewust tracht om het publiek af te leiden naar haar website, onder meer door een verwarringstichtend gebruik van de merken waaronder Klaagster haar waren mag verhandelen. Volgens Klaagster zijn de spellen die verweerster aanbiedt op haar website inbreukmakende kopieën van het originele spel, en schendt zij doelbewust de auteursrechten op het spel en de exclusieve rechten van Klaagster in de Europese Unie. Volgens Klaagster maakt Verweerster ook een onbevoegd gebruik van de naam van de auteur (de heer Bostjan Cadez), waarmee Verweerster een verbondenheid met de rechthebbende wil suggereren.
Klaagster laat gelden dat InXile wereldwijd diverse merken heeft geregistreerd, en Klaagster verwijst onder meer naar het CTM met registratie nummer 005843206.
Klaagster stelt verder dat het spel LINE RIDER een auteursrechtelijk creatie is van de Sloveen Bostjan CADEZ. Volgens zijn USA Copyright Registration, waarbij hij zijn werk de titel "LINE RIDER" geeft, zou er een eerste publiek gebruik zijn geweest op 29 mei 2006, dit in Slovenië. Uit andere bronnen (o.a. de website www.deviantart.com) blijkt dat LINE RIDER voor 27 oktober 2006 (datum registratie domeinnaam "linerider.eu") werd geëxploiteerd en dat het spel onmiddellijk een groot succes kende bij het in aanmerking te nemen publiek.
Klaagster stelt verder dat Verweerster geen rechten of wettelijke belangen heeft met betrekking tot de domeinnaam. Klaagster stelt dat Verweerster, hoewel noch Klaagster noch InXile met Verweerster enige overeenkomst of zakelijke relatie heeft, in weerwil van de geciteerde intellectuele eigendomsrechten op haar website www.linerider.eu op illegale wijze de overeenstemmende software adverteert en laat downloaden, en hiermee inbreuk pleegt op de intellectuele eigendomsrechten van InXile, Klaagster en de heer CADEZ, en inbreuk pleegt op de exclusieve rechten die Klaagster heeft bekomen vanwege InXile.
Klaagster stelt tenslotte dat Verweerster de domeinnaam te kwader trouw heeft geregistreerd en gebruikt. Klaagster haalt aan dat zij meent dat Verweerster een handel heeft opgezet in het kopen en verkopen van domeinnamen en dat Verweerster doelbewust tracht om het publiek af te leiden naar haar website, onder meer door een verwarringstichtend gebruik van de merken waaronder Klaagster haar waren mag verhandelen. Volgens Klaagster zijn de spellen die verweerster aanbiedt op haar website inbreukmakende kopieën van het originele spel, en schendt zij doelbewust de auteursrechten op het spel en de exclusieve rechten van Klaagster in de Europese Unie. Volgens Klaagster maakt Verweerster ook een onbevoegd gebruik van de naam van de auteur (de heer Bostjan Cadez), waarmee Verweerster een verbondenheid met de rechthebbende wil suggereren.
B. Verweerder
Verweerster werd in kennis gesteld van de ADR-procedure die tegen haar werd ingesteld. Verweerster heeft geen enkel verweer ingediend bij het ADR Centrum.
Behandeling en vaststelling
De Panelist stelt vast dat Verweerster heeft nagelaten haar verweer in te dienen en dus niet heeft geantwoord op de klacht, hoewel hiertoe uitgenodigd volgens de ADR Voorschriften. Dit verhindert niet dat de Panelist de zaak ten gronde moet onderzoeken en de Klacht als gegrond beoordelen indien aan de voorwaarden is voldaan.
Artikel B11 (d) juncto B1 (b)(10) van de Voorschriften ADR bepaalt dat de klacht de gronden moet omschrijven waarop zij berust, en dat de Klaagster in het bijzonder moet aantonen dat:
(i) de Domeinnaam identiek is aan of verwarrende gelijkenis vertoont met de aanduiding of onduidingen ten aanzien waarvan een recht wordt erkend of vastgesteld door het nationale en/of communautaire recht; en
(ii) de Domeinnaam door de Verweerster is geregistreerd zonder rechten of gerechtvaardigde belangen ten aanzien van de domeinnaam; dan wel
(iii)de Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of gebruikt.
De Klaagster heeft met de aangebrachte stukken genoegzaam aangetoond dat zij exclusief licentiehouder is voor Europa van de spellen genaamd "LINE RIDER" (verschillende versies), en dat zij in haar Publicatieovereenkomst de verplichting heeft opgenomen alle redelijke inspanningen te leveren om de intellectuele eigendom van de produkten te beschermen en elke inspanning te leveren om een inbreukmakende activiteit stop te zetten of af te zwakken. Overeenkomstig de Publicatieovereenkomst heeft zij niet enkel het recht op een ruime auteursrechtelijke exploitatie (adaptatie, vertaling, ..), maar eveneens een niet-exclusieve licentie op de handelsmerken. Zij beschikt als licentiehouder over een door het Gemeenschapsrecht erkend recht (artikel 22.1. Verordening 40/94) en zij heeft dan ook een belang om onderhavige procedure in te stellen.
De Panelist is het met Klaagster eens dat de geregistreerde domeinnaam op verwarringstichtende wijze overeenstemt met de (al dan niet geregistreerde) merken en handelsnamen van InXile, alsmede met de titel van het artistieke werk van de heer Bostjan CADEZ, zoals deze het voorafgaand aan de registratie van de domeinnaam publiek heeft geëxploiteerd, ten getuige waarvan de meegedeelde afdruk van een webpagina van de website www.deviantart.com.
De Klaagster heeft genoegzaam aangetoond dat de registratie door Verweerster een speculatieve en onrechtmatige registratie is in de zin van artikel 21 van Verordening 874/2004 van 28 april 2004, in het bijzonder dat hier sprake is van van toepassing van artikelen 21.1.(b) juncto 21.3.b) i), 21.3.c) en 21.3.d) van dezelfde Verordening.
Zo heeft Klaagster aangetoond, met verschillende voorbeelden, dat er een patroon van dergelijk gedrag door Verweerder bestaat. Vervolgens heeft Klaagster voldoende aangetoond dat Verweerder de domeinnaam heeft geregistreerd om op illegale wijze aan te haken en te profiteren van de inspanningen van de auteur van het spel, en zijn rechtsverkrijgers, zoals InXile en Klaagster. De website van Verweerster wordt geëxploiteerd als de "the largest line rider fansite", maar is in feite bedoeld om illegale kopieën te downloaden. Verweerster geeft ook ten onrechte de indruk van een verbondenheid met de auteur (de heer Cadez) van de spellen, door zijn naam te vermelden op de illegale kopieën. Verweerster zorgt voor verwarring bij het publiek en leidt potentiële klanten van Klaagster weg. Hiermee wordt Klaagster oneerlijke concurrentie aangedaan en worden haar inkomsten ontnomen.
Nu de Panelist heeft aangenomen dat de Klaagster voldoende heeft aangetoond dat de omstandigheden voorzien door artikel B.11.(d) (1) (i) en (iii) voorhanden zijn, moet niet verder onderzocht worden of Klaagster aantoont dat de domeinnaam is geregistreerd zonder rechten op of gerechtvaardigde belangen ten aanzien van de domeinnaam.
Er wordt vastgesteld dat overeenkomstig artikel 4(2)(b) van de Verordening 733/2002 de Klaagster voldoet aan de basiscriteria voor registratie, en dat dienvolgens voor onderhavige zaak de meest gepaste sanctie, met name de overdracht van de domeinnaam, kan toegepast worden.
Artikel B11 (d) juncto B1 (b)(10) van de Voorschriften ADR bepaalt dat de klacht de gronden moet omschrijven waarop zij berust, en dat de Klaagster in het bijzonder moet aantonen dat:
(i) de Domeinnaam identiek is aan of verwarrende gelijkenis vertoont met de aanduiding of onduidingen ten aanzien waarvan een recht wordt erkend of vastgesteld door het nationale en/of communautaire recht; en
(ii) de Domeinnaam door de Verweerster is geregistreerd zonder rechten of gerechtvaardigde belangen ten aanzien van de domeinnaam; dan wel
(iii)de Domeinnaam te kwader trouw is geregistreerd of gebruikt.
De Klaagster heeft met de aangebrachte stukken genoegzaam aangetoond dat zij exclusief licentiehouder is voor Europa van de spellen genaamd "LINE RIDER" (verschillende versies), en dat zij in haar Publicatieovereenkomst de verplichting heeft opgenomen alle redelijke inspanningen te leveren om de intellectuele eigendom van de produkten te beschermen en elke inspanning te leveren om een inbreukmakende activiteit stop te zetten of af te zwakken. Overeenkomstig de Publicatieovereenkomst heeft zij niet enkel het recht op een ruime auteursrechtelijke exploitatie (adaptatie, vertaling, ..), maar eveneens een niet-exclusieve licentie op de handelsmerken. Zij beschikt als licentiehouder over een door het Gemeenschapsrecht erkend recht (artikel 22.1. Verordening 40/94) en zij heeft dan ook een belang om onderhavige procedure in te stellen.
De Panelist is het met Klaagster eens dat de geregistreerde domeinnaam op verwarringstichtende wijze overeenstemt met de (al dan niet geregistreerde) merken en handelsnamen van InXile, alsmede met de titel van het artistieke werk van de heer Bostjan CADEZ, zoals deze het voorafgaand aan de registratie van de domeinnaam publiek heeft geëxploiteerd, ten getuige waarvan de meegedeelde afdruk van een webpagina van de website www.deviantart.com.
De Klaagster heeft genoegzaam aangetoond dat de registratie door Verweerster een speculatieve en onrechtmatige registratie is in de zin van artikel 21 van Verordening 874/2004 van 28 april 2004, in het bijzonder dat hier sprake is van van toepassing van artikelen 21.1.(b) juncto 21.3.b) i), 21.3.c) en 21.3.d) van dezelfde Verordening.
Zo heeft Klaagster aangetoond, met verschillende voorbeelden, dat er een patroon van dergelijk gedrag door Verweerder bestaat. Vervolgens heeft Klaagster voldoende aangetoond dat Verweerder de domeinnaam heeft geregistreerd om op illegale wijze aan te haken en te profiteren van de inspanningen van de auteur van het spel, en zijn rechtsverkrijgers, zoals InXile en Klaagster. De website van Verweerster wordt geëxploiteerd als de "the largest line rider fansite", maar is in feite bedoeld om illegale kopieën te downloaden. Verweerster geeft ook ten onrechte de indruk van een verbondenheid met de auteur (de heer Cadez) van de spellen, door zijn naam te vermelden op de illegale kopieën. Verweerster zorgt voor verwarring bij het publiek en leidt potentiële klanten van Klaagster weg. Hiermee wordt Klaagster oneerlijke concurrentie aangedaan en worden haar inkomsten ontnomen.
Nu de Panelist heeft aangenomen dat de Klaagster voldoende heeft aangetoond dat de omstandigheden voorzien door artikel B.11.(d) (1) (i) en (iii) voorhanden zijn, moet niet verder onderzocht worden of Klaagster aantoont dat de domeinnaam is geregistreerd zonder rechten op of gerechtvaardigde belangen ten aanzien van de domeinnaam.
Er wordt vastgesteld dat overeenkomstig artikel 4(2)(b) van de Verordening 733/2002 de Klaagster voldoet aan de basiscriteria voor registratie, en dat dienvolgens voor onderhavige zaak de meest gepaste sanctie, met name de overdracht van de domeinnaam, kan toegepast worden.
Beslissing
Om bovengenoemde redenen heeft het Panel in overeenstemming met de § B12 (b) en (c) van de ADR-Voorschriften besloten tot de overdracht van de domeinnaam LINERIDER op de Klaagster
PANELISTS
Name | Joost Verbeek |
---|
Datum Arbitrage-beslissing
2009-12-27