| Case number | CAC-ADREU-008973 |
|---|---|
| Time of filing | 2026-10-07 19:32:42 |
| Domain names | circle.eu |
Case administrator
| Organization | Iveta Špiclová (Czech Arbitration Court) (Case admin) |
|---|
Complainant
| Organization | Circle ApS |
|---|
Respondent
| Name | Jan Kohler |
|---|
Klaganden är innehavare av EU-varumärket CIRCLE (ord), registrerat den 30 januari 2026 under nr 018888065 för varor och tjänster i klasserna 9, 42 och 45.
Klaganden är även innehavare av EU-varumärket CIRCLE (logo), registrerat den 4 februari 2026 under nr 018888121för varor och tjänster i klasserna 9, 42 och 45.
Svaranden är innehavare av domännamnet <circle.eu>, vilket registrerades den 15 november 2006.
Klaganden yrkar att domännamnet <circle.eu> ska överföras till Klaganden.
Till stöd för sin talan åberopar Klaganden sina registrerade EU-varumärken CIRCLE och CIRCLE (logo).
Klaganden gör gällande att det omtvistade domännamnet är identiskt med dess varumärke och att domännamnet kommer att utgöra ett viktigt steg för Klaganden i att nå den bredare europeiska marknaden.
Klaganden har vidare uppgett att Klaganden varit i kontakt med Svaranden angående en överföring av domännamnet, men att Svaranden inte har gått med på detta.
Någon närmare information om Svarandens verksamhet eller om användningen av domännamnet har inte lagts fram.
Svaranden har inte inkommit med svaromål inom angiven svarsfrist.
Enligt Regler för tvistlösning om domännamn i toppdomänen .eu (”ADR Regler“) kan ett domännamn överföras till Klaganden om domännamnet är identiskt eller förväxlingsbart med ett eller flera namn som
a) utgör erkänd och etablerad rättighet i enlighet med nationell lagstiftning och/eller gemenskapsrätt och antingen
b) registrerats av innehavaren utan rätt eller berättigat intresse; eller
c) registrerats eller använts i ond tro.
Identitet eller förväxlingsbar likhet
Klaganden har visat att Klaganden innehar EU-varumärket CIRCLE.
Det omtvistade domännamnet <circle.eu> består av beteckningen "circle" samt toppdomänen ".eu". Toppdomänen ska normalt lämnas utan avseende vid bedömningen av identitet eller förväxlingsbar likhet.
Domännamnet är således identiskt med Klagandens ordmärke CIRCLE.
Panelen finner därför att det första rekvisitet enligt artikel B11(d)(1) i ADR-reglerna är uppfyllt.
Rätt eller legitimt intresse
Frågan är därefter om Klaganden har visat att Svaranden saknar rätt eller legitimt intresse till domännamnet.
Det är ostridigt att domännamnet registrerades den 15 november 2006.
Klagandens åberopade CIRCLE-ordmärke registrerades först den 30 januari 2026, medan CIRCLE-logotypen registrerades den 4 februari 2026. De åberopade varumärkesrättigheterna har således uppkommit nästan tjugo år efter registreringen av det omtvistade domännamnet.
Klaganden har inte åberopat någon äldre registrerad eller oregistrerad rättighet till beteckningen CIRCLE som förelåg vid tidpunkten för domännamnets registrering. Inte heller har Klaganden lagt fram bevisning som visar att Svaranden vid denna tidpunkt kände till Klaganden eller dess verksamhet.
Att någon närmare information om Svarandens verksamhet inte har lagts fram innebär inte i sig att Svaranden saknar rätt eller legitimt intresse till domännamnet.
Beteckningen "circle" är dessutom ett vanligt engelskt ord med en självständig språklig betydelse. Den omständigheten utesluter inte att någon kan ha ett legitimt intresse av att inneha ett domännamn som motsvarar ordet.
Klaganden har inte heller lagt fram bevisning om att Svaranden skulle ha använt eller förberett användning av domännamnet för att efterlikna Klagandens verksamhet, dra nytta av Klagandens kännetecken eller på annat sätt rikta sig mot Klaganden.
Den omständigheten att Klaganden har kontaktat Svaranden med en begäran om överföring av domännamnet och att Svaranden inte har accepterat denna begäran medför inte i sig att Svaranden saknar legitimt intresse.
Panelen finner därför att Klaganden inte har visat att Svaranden saknar rätt eller legitimt intresse till domännamnet.
Ond tro
Panelen har därefter prövat om domännamnet registrerades eller används i ond tro.
Vid bedömningen av registrering i ond tro måste särskild vikt fästas vid omständigheterna vid tidpunkten för registreringen av domännamnet.
I förevarande fall registrerades <circle.eu> den 15 november 2006. Klagandens åberopade EU-varumärken registrerades först i januari respektive februari 2026.
Det föreligger således en mycket betydande tidsmässig skillnad mellan domänregistreringen och de åberopade varumärkesrättigheternas uppkomst.
Det har inte visats att Klaganden hade de åberopade varumärkesrättigheterna, eller någon annan relevant rättighet till beteckningen CIRCLE, vid tidpunkten för registreringen av domännamnet. Det har inte heller visats att Klaganden vid den tidpunkten hade en sådan etablerad verksamhet eller goodwill under beteckningen CIRCLE att Svaranden rimligen kan antas ha känt till och riktat sig mot denna.
På det föreliggande materialet kan det därför inte konstateras att Svaranden registrerade domännamnet i syfte att dra fördel av Klagandens senare uppkomna varumärkesrättigheter.
Panelen beaktar även att beteckningen "circle" är ett vanligt engelskt ord. Det finns därför en självständig och potentiellt legitim grund för att registrera och inneha ett domännamn som motsvarar denna beteckning.
Klaganden har inte heller visat att domännamnet har använts på ett sätt som riktar sig mot Klaganden eller dess varumärken.
Den omständigheten att Svaranden, efter det att Klaganden kontaktat denne, inte har accepterat en överföring av domännamnet kan inte ensam läggas till grund för en slutsats om ond tro. Det har inte visats att Svaranden exempelvis har erbjudit domännamnet till Klaganden för ett oskäligt pris eller på annat sätt försökt utnyttja Klagandens varumärkesrättigheter.
Panelen noterar att det faktum att ett omtvistat domännamn registreras innan varumärkesrättigheter uppstår, inte under alla omständigheter utesluter ond tro. Exceptionella omständigheter kan tänkas föreligga, exempelvis om det kan visas att domäninnehavaren vid registreringen riktade sig mot en redan existerande rättighet eller verksamhet hos Klaganden.
Några sådana omständigheter har emellertid inte visats i förevarande fall.
Panelen finner därför att Klaganden inte har visat att domännamnet registrerades eller används i ond tro.
Av ovannända skäl, i enlighet med Paragraferna B12 (b) och )c) i Reglerna, bestämmer Panelen att Klagomålet Avslås.
PANELISTS
| Name | Petter Rindforth |
|---|