Case number | CAC-ADREU-007754 |
---|---|
Time of filing | 2019-06-03 12:52:16 |
Domain names | škoda.eu |
Case administrator
Lenka Náhlovská (Case admin) |
---|
Complainant
Organization | ŠKODA AUTO a.s. ( ) |
---|
Respondent
Name | Jan Malý |
---|
Other Legal Proceedings
Panelista nemá informace o žádných dalších řízeních mezi spornými stranami.
Factual Background
Žalující strana je největším výrobcem automobilů v České republice a je součástí koncernu Volkswagen. Je největší českou firmou podle tržeb a největším českým exportérem. První automobil pod značkou Škoda vyjel na trh již v roce 1928. Žalující je vlastníkem 95 zapsaných ochranných známek na území České republiky se slovním prvkem Škoda. Společnost historicky navazuje na společnost Laurin & Klement, která se v roce 1925 stala součástí strojírenského koncernu Akciová společnost, dříve Škodovy závody v Plzni, od roku 1930 nesla název Akciová společnost pro automobilový průmysl a spolu s mateřskou firmou se v období II. světové války stala součástí nacistického gigantu Reichswerke AG für Erzbergbau und Eisenhütten „Hermann Göring“. Po válce se v rámci totální reorganizace a zestátnění průmyslu osamostatnila pod novým názvem Automobilové závody, národní podnik a značku Škoda používala pouze pro výrobky. Po pádu centrálně řízeného hospodářství se podnik vrátil k historickému názvu, od roku 1990 jako Automobilový koncern ŠKODA a.s. a od roku 1991, po privatizaci německým koncernem Volkswagen Group, jako ŠKODA, automobilová a.s. Současný název ŠKODA AUTO a.s. užívá od roku 1997.
Žalovaný se dlouhodobě zabývá obchodováním s doménovými jmény, přičemž v současné chvíli disponuje více než 150 doménovými jmény. Žalovaný dne 21. 12. 2018 zaregistroval doménové jméno ,,škoda.eu‘‘ a nabídl ho k odkupu žalující straně. K převodu však nedošlo.
Žalovaný se dlouhodobě zabývá obchodováním s doménovými jmény, přičemž v současné chvíli disponuje více než 150 doménovými jmény. Žalovaný dne 21. 12. 2018 zaregistroval doménové jméno ,,škoda.eu‘‘ a nabídl ho k odkupu žalující straně. K převodu však nedošlo.
A. Complainant
Žalující strana ve svém podání uvádí, že největším výrobcem automobilů v České republice, je součástí koncernu Volkswagen a je dlouhodobě největší českou firmou podle tržeb a největším českým exportérem. První automobil pod značkou Škoda vyjel na trh již v roce 1928 a tyto automobily jsou exportovány do řady zemí světa. Obchodní značka Škoda je složena ze slovního prvku a loga s okřídleným šípem, které má velmi vysokou hodnotu. Žalující strana je vlastníkem 95 zapsaných ochranných známek platných na území České republiky obsahujících slovní prvek Škoda. Tyto představují přednostní právo ve smyslu čl. 10 nařízení (ES) č.874/2004.
Žalovaná strana dne 21. 12. 2018 zaregistrovala doménové jméno ,,škoda.eu‘‘, přičemž žalující strana se o tom dozvěděla 8. 3. 2019 na základě emailové zprávy – nabídky na odkup od žalované strany za cenu 35.490 Kč.
Žalovaná strana sporné doménové jméno nevyužívá a žalující strana požaduje jeho odebrání v souladu s čl. 21 Nařízení.
Dle tvrzení žalující strany je sporné doménové jméno shodné s jejími ochrannými známkami, z nichž některé přikládá k návrhu. Tyto ochranné známky jsou chráněným označením, a to na základě vnitrostátního práva České republiky. Sporné doménové jméno je shodné s chráněným označením, k němuž má právo žalující strana.
Doménové jméno bylo registrováno, aniž by žalovaná strana k němu měla práva nebo oprávněné nároky, a to ve smyslu čl. 21 odst. 2 Nařízení.
Doménové jméno bylo registrováno nikoliv v dobré víře, neboť žalující strana má starší prioritní práva k ochranným známkám ŠKODA, které mají vysoký stupeň mediálního, spotřebitelského a průmyslového uznání a žalovaná strana musela vědět, že registrací sporného doménového jména bude porušovat ochranné známky žalující strany, tedy k registraci muselo dojít ze spekulativních důvodů, což dokládá i nabídkou na prodej sporného doménového jména žalující straně.
Z těchto důvodů navrhuje převod sporného doménového jména na žalující stranu.
Žalovaná strana dne 21. 12. 2018 zaregistrovala doménové jméno ,,škoda.eu‘‘, přičemž žalující strana se o tom dozvěděla 8. 3. 2019 na základě emailové zprávy – nabídky na odkup od žalované strany za cenu 35.490 Kč.
Žalovaná strana sporné doménové jméno nevyužívá a žalující strana požaduje jeho odebrání v souladu s čl. 21 Nařízení.
Dle tvrzení žalující strany je sporné doménové jméno shodné s jejími ochrannými známkami, z nichž některé přikládá k návrhu. Tyto ochranné známky jsou chráněným označením, a to na základě vnitrostátního práva České republiky. Sporné doménové jméno je shodné s chráněným označením, k němuž má právo žalující strana.
Doménové jméno bylo registrováno, aniž by žalovaná strana k němu měla práva nebo oprávněné nároky, a to ve smyslu čl. 21 odst. 2 Nařízení.
Doménové jméno bylo registrováno nikoliv v dobré víře, neboť žalující strana má starší prioritní práva k ochranným známkám ŠKODA, které mají vysoký stupeň mediálního, spotřebitelského a průmyslového uznání a žalovaná strana musela vědět, že registrací sporného doménového jména bude porušovat ochranné známky žalující strany, tedy k registraci muselo dojít ze spekulativních důvodů, což dokládá i nabídkou na prodej sporného doménového jména žalující straně.
Z těchto důvodů navrhuje převod sporného doménového jména na žalující stranu.
B. Respondent
Žalovaná strana ve svém vyjádření ze dne 25. 3. 2019 uvedla, že se dlouhodobě zabývá obchodováním s doménovými jmény, což je dle jejího názoru legální podnikatelská činnost, přičemž disponuje více než 150 doménovými jmény. Tyto domény nabízí k prodeji, nicméně mezi nimi se sporné doménové jméno nevyskytuje, a to z důvodu, že tato registrace byla určena pro jejího klienta, jehož příjmení (pan Škoda) se shoduje s názvem doménového jména.
Žalovaná strana popírá, že by doménu nabyla za účelem spekulace. Slovo ,,Škoda‘‘ dle tvrzení žalované strany neznamená v češtině pouze název automobilky. Je zde registrováno 2121 osob s českým občanstvím, jejichž příjmení je Škoda. Toto slovo má i další významy. Protože nedošlo k přeregistraci na určeného klienta, bylo před umístěním na internetovou aukci nabídnuto žalující straně. Žalující strana však jednala neseriózně, a ač předběžně souhlasila s převodem, aniž by tuto nabídku zamítla, podala žalobu v rámci řízení ADR.
Žalující strana jedná šikanózně, nicméně žalovaná strana nemá zájem se soudit, když neporušuje žádné právní předpisy. Pro žalovanou stranu však nebylo přijatelné akceptovat návrhy žalující strany na dohodu o narovnání.
Rozhodnutí ponechává nezávislému rozhodci, který určí, komu doménové jméno náleží.
Žalovaná strana popírá, že by doménu nabyla za účelem spekulace. Slovo ,,Škoda‘‘ dle tvrzení žalované strany neznamená v češtině pouze název automobilky. Je zde registrováno 2121 osob s českým občanstvím, jejichž příjmení je Škoda. Toto slovo má i další významy. Protože nedošlo k přeregistraci na určeného klienta, bylo před umístěním na internetovou aukci nabídnuto žalující straně. Žalující strana však jednala neseriózně, a ač předběžně souhlasila s převodem, aniž by tuto nabídku zamítla, podala žalobu v rámci řízení ADR.
Žalující strana jedná šikanózně, nicméně žalovaná strana nemá zájem se soudit, když neporušuje žádné právní předpisy. Pro žalovanou stranu však nebylo přijatelné akceptovat návrhy žalující strany na dohodu o narovnání.
Rozhodnutí ponechává nezávislému rozhodci, který určí, komu doménové jméno náleží.
Discussion and Findings
Senát vzal za po projednání věci za nesporné mezi stranami, že žalující strana je vlastníkem ochranných známek škoda, když žalovaná strana uvedla, že měla povědomí o společnosti Škoda Auto a.s., přičemž se domnívala, že veškeré patenty a registrace má společnost ve znění „Škoda Auto“ . I když žalovaná strana dále uvádí, že slovo „škoda“ má více významů v českém jazyce, toto její tvrzení považuje senát za zcela nepřesvědčivé, když vlastnictví ochranné známky Škoda je notorietou a navíc sama žalovaná strana uvádí, že s doménovými jmény obchoduje. Není tedy náhodou, že si vybrala právě k přihlášení toto velmi známé označení, a to napříč celou spotřebitelskou veřejností.
Žalovaná strana si dne 21. 12. 2018 zaregistrovala doménové jméno „škoda.eu“.
Dále je mezi stranami nesporné, že sporné doménové jméno bylo nabídnuto k odprodeji žalovanou stranou žalující straně a k dohodě o převodu nedošlo.
Žalující strana uvádí, že doménové jméno je shodné s jejími ochrannými známkami, které jsou chráněným označením na základě vnitrostátního práva České republiky, a bylo registrováno žalovanou stranou, aniž by žalovaná strana k němu měla práva nebo oprávněné nároky. Toto doménové jméno bylo registrováno nikoliv v dobré víře, ale ze spekulativních důvodů.
Žalovaná strana uvádí, že se legálně zabývá obchodem s doménovými jmény, tuto doménu registrovala pro svého klienta, přičemž z důvodu jeho nezájmu ho nabídla žalující straně. Považuje jednání žalující strany za šikanózní, ale ponechává věci k rozhodnutí nezávislému rozhodci.
Senát konstatuje, že:
Z čl. 21(1) Nařízeni Komise (EC) č. 874/2004 ze dne 28. 4. 2004 (dále jen „Nařízení“) a čl. B11 (d) (1) Pravidel ADR vyplývá, že v řízení proti žalované straně je možné vyhovět žalobnímu návrhu, pokud jsou slněny následující podmínky, a to
- doménové jméno je identické nebo zaměnitelně podobné se jménem, k němuž vnitrostátní právo členského státu a/ nebo komunitární právo přiznává nebo zakotvuje právo a buď
- doménové jméno bylo žalovanou stranou zaregistrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu na doménovém jménu nebo
- doménové jméno bylo zaregistrováno či je užíváno v nedobré (zlé) víře.
Současně nesmí být splněna některá z podmínek v čl. 21, odst. 2, písm. a – c) Nařízení. Nedobrá (zlá) víra je blíže demonstrativně uvedena v čl. 21, odst. 3) Nařízení.
2) Totožnost nebo zaměnitelná podobnost s označením, k němuž je uznáno nebo zakotveno právo vnitrostátním nebo komunitárním právem
Doménové jméno „skoda.eu“ je totožné s ochrannými známkami žalující strany „škoda“, k nimž žalující straně bezesporu náleží prioritní práva, přičemž označení ,,škoda‘‘ je bezesporu ochrannou známkou s dobrým jménem ve smyslu § 2 písm. d) z. č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách, ve znění pozdějších předpisů, resp. ve smyslu článku 6bis Pařížské úmluvy na ochranu průmyslového vlastnictví. Žalující strana existenci ochranných známek škoda doložila, přičemž se jedná o chráněná označení ve smyslu čl. 21(1) Nařízení.
Senát konstatuje, že podnikatelská činnost spočívající v obchodování s doménovými jmény má své zákonné limity, předmětem ochodu proto nesmí být taková doménová jména, jejichž směna by byla v rozporu s právním řádem. Tímto jsou myšleny zejména domény parazitující na pověsti (firmách) jiných úspěšných společností, ochranných známkách a jménech populárních osobností. V projednávaném případě je naprosto zřejmý spekulativní účel registrace sporného doménového jména žalovanou stranou, protože se sama vydává za odborníka v oblasti obchodování s doménovými jmény a tudíž si musela být vědoma a měla respektovat práva a oprávněné zájmy k existujícímu, notoricky známému označení.
Sporné doménové jméno ,,škoda.eu‘‘ je shodné s ochrannou známkou ,,škoda‘‘ žalující strany. V této souvislosti lze konstatovat, že koncovka domény nejvyšší úrovně „.eu“ nemá rozlišovací způsobilost a nemá proto žádný význam ve vztahu ke shodě mezi chráněným označením a sporným doménovým jménem. To vyplývá mimo jiné i z ustálené rozhodovací praxe v řízeních ADR domén. Senát tedy konstatuje, že ochranná známka žalující strany a sporné doménové jméno jsou identické dle Pravidel ADR
čl. B (11) (d) (1) (i) a čl. 21 (1) 1 Nařízení.
3. Nedostatek oprávnění k doménovému jménu nebo oprávněného zájmu na doménovém jménu
Žalovaná strana neměla jakékoliv oprávnění k registrovanému či neregistrovanému označení ,,škoda‘‘ ve smyslu čl. 10 Nařízení, na základě kterých by byla oprávněna registrovat sporné doménové jméno „ ani jí nebyla udělena licence k používání obdobného označení.
Žalovaná strana neměla oprávněný zájem ke spornému doménovému jménu, když netvrdila dle vědomostí žalující strany, že by užívala toto doménové jméno v nabídce služeb.
Navíc žalovaná strana není pod označením ,,škoda‘‘ známa, webové stránky na adrese sporného doménového jména jsou nefunkční a jedná se tedy o neoprávněné užívání sporného doménového jména.
Z těchto důvodů konstatuje senát, že v souladu s Pravidly ADR čl. B (11) (d) (1) (ii) a
Nařízení čl. 21 odst. 1 a) bylo doménové jméno zaregistrováno bez oprávnění k němu či bez oprávněného zájmu na něm.
4. Registrace doménového jména nebo jeho užívání v nikoliv dobré (zlé) víře
Senát se zcela ztotožňuje s tvrzením žalující strany, že jméno i ochranné známky ,,škoda‘‘ náležící žalující straně jsou notorietou, mají vysoký stupeň uznání ze strany spotřebitelů a žalovaná strana si musela být vědoma toho, že registrací tohoto sporného doménového jména porušuje práva žalující strany k němu. Senát považuje za zcela účelové tvrzení žalované strany o tom, že toto označení (a navíc je to zcela nerozhodné) zamýšlela registrovat pro neuvedeného klienta. Naopak z jejího dalšího jednání jednoznačně vyplývá spekulativní účel, a to využít této registrace (respektive nečinnosti žalující strany) k docílení zisku. Jedná se v tomto případě o typický „cybersquatting“ a Senát uzavírá, že doménové jméno bylo zaregistrováno a užíváno žalovanou stranou nikoli v dobré víře, ve smyslu § 21 odst. 3 Nařízení.
5. Způsobilost pro registraci
Žalující strana splňuje základní kritéria pro registraci dle čl. 4 (2) b) Nařízení EC 733/2002.
Žalovaná strana si dne 21. 12. 2018 zaregistrovala doménové jméno „škoda.eu“.
Dále je mezi stranami nesporné, že sporné doménové jméno bylo nabídnuto k odprodeji žalovanou stranou žalující straně a k dohodě o převodu nedošlo.
Žalující strana uvádí, že doménové jméno je shodné s jejími ochrannými známkami, které jsou chráněným označením na základě vnitrostátního práva České republiky, a bylo registrováno žalovanou stranou, aniž by žalovaná strana k němu měla práva nebo oprávněné nároky. Toto doménové jméno bylo registrováno nikoliv v dobré víře, ale ze spekulativních důvodů.
Žalovaná strana uvádí, že se legálně zabývá obchodem s doménovými jmény, tuto doménu registrovala pro svého klienta, přičemž z důvodu jeho nezájmu ho nabídla žalující straně. Považuje jednání žalující strany za šikanózní, ale ponechává věci k rozhodnutí nezávislému rozhodci.
Senát konstatuje, že:
Z čl. 21(1) Nařízeni Komise (EC) č. 874/2004 ze dne 28. 4. 2004 (dále jen „Nařízení“) a čl. B11 (d) (1) Pravidel ADR vyplývá, že v řízení proti žalované straně je možné vyhovět žalobnímu návrhu, pokud jsou slněny následující podmínky, a to
- doménové jméno je identické nebo zaměnitelně podobné se jménem, k němuž vnitrostátní právo členského státu a/ nebo komunitární právo přiznává nebo zakotvuje právo a buď
- doménové jméno bylo žalovanou stranou zaregistrováno bez oprávnění k doménovému jménu nebo bez oprávněného zájmu na doménovém jménu nebo
- doménové jméno bylo zaregistrováno či je užíváno v nedobré (zlé) víře.
Současně nesmí být splněna některá z podmínek v čl. 21, odst. 2, písm. a – c) Nařízení. Nedobrá (zlá) víra je blíže demonstrativně uvedena v čl. 21, odst. 3) Nařízení.
2) Totožnost nebo zaměnitelná podobnost s označením, k němuž je uznáno nebo zakotveno právo vnitrostátním nebo komunitárním právem
Doménové jméno „skoda.eu“ je totožné s ochrannými známkami žalující strany „škoda“, k nimž žalující straně bezesporu náleží prioritní práva, přičemž označení ,,škoda‘‘ je bezesporu ochrannou známkou s dobrým jménem ve smyslu § 2 písm. d) z. č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách, ve znění pozdějších předpisů, resp. ve smyslu článku 6bis Pařížské úmluvy na ochranu průmyslového vlastnictví. Žalující strana existenci ochranných známek škoda doložila, přičemž se jedná o chráněná označení ve smyslu čl. 21(1) Nařízení.
Senát konstatuje, že podnikatelská činnost spočívající v obchodování s doménovými jmény má své zákonné limity, předmětem ochodu proto nesmí být taková doménová jména, jejichž směna by byla v rozporu s právním řádem. Tímto jsou myšleny zejména domény parazitující na pověsti (firmách) jiných úspěšných společností, ochranných známkách a jménech populárních osobností. V projednávaném případě je naprosto zřejmý spekulativní účel registrace sporného doménového jména žalovanou stranou, protože se sama vydává za odborníka v oblasti obchodování s doménovými jmény a tudíž si musela být vědoma a měla respektovat práva a oprávněné zájmy k existujícímu, notoricky známému označení.
Sporné doménové jméno ,,škoda.eu‘‘ je shodné s ochrannou známkou ,,škoda‘‘ žalující strany. V této souvislosti lze konstatovat, že koncovka domény nejvyšší úrovně „.eu“ nemá rozlišovací způsobilost a nemá proto žádný význam ve vztahu ke shodě mezi chráněným označením a sporným doménovým jménem. To vyplývá mimo jiné i z ustálené rozhodovací praxe v řízeních ADR domén. Senát tedy konstatuje, že ochranná známka žalující strany a sporné doménové jméno jsou identické dle Pravidel ADR
čl. B (11) (d) (1) (i) a čl. 21 (1) 1 Nařízení.
3. Nedostatek oprávnění k doménovému jménu nebo oprávněného zájmu na doménovém jménu
Žalovaná strana neměla jakékoliv oprávnění k registrovanému či neregistrovanému označení ,,škoda‘‘ ve smyslu čl. 10 Nařízení, na základě kterých by byla oprávněna registrovat sporné doménové jméno „ ani jí nebyla udělena licence k používání obdobného označení.
Žalovaná strana neměla oprávněný zájem ke spornému doménovému jménu, když netvrdila dle vědomostí žalující strany, že by užívala toto doménové jméno v nabídce služeb.
Navíc žalovaná strana není pod označením ,,škoda‘‘ známa, webové stránky na adrese sporného doménového jména jsou nefunkční a jedná se tedy o neoprávněné užívání sporného doménového jména.
Z těchto důvodů konstatuje senát, že v souladu s Pravidly ADR čl. B (11) (d) (1) (ii) a
Nařízení čl. 21 odst. 1 a) bylo doménové jméno zaregistrováno bez oprávnění k němu či bez oprávněného zájmu na něm.
4. Registrace doménového jména nebo jeho užívání v nikoliv dobré (zlé) víře
Senát se zcela ztotožňuje s tvrzením žalující strany, že jméno i ochranné známky ,,škoda‘‘ náležící žalující straně jsou notorietou, mají vysoký stupeň uznání ze strany spotřebitelů a žalovaná strana si musela být vědoma toho, že registrací tohoto sporného doménového jména porušuje práva žalující strany k němu. Senát považuje za zcela účelové tvrzení žalované strany o tom, že toto označení (a navíc je to zcela nerozhodné) zamýšlela registrovat pro neuvedeného klienta. Naopak z jejího dalšího jednání jednoznačně vyplývá spekulativní účel, a to využít této registrace (respektive nečinnosti žalující strany) k docílení zisku. Jedná se v tomto případě o typický „cybersquatting“ a Senát uzavírá, že doménové jméno bylo zaregistrováno a užíváno žalovanou stranou nikoli v dobré víře, ve smyslu § 21 odst. 3 Nařízení.
5. Způsobilost pro registraci
Žalující strana splňuje základní kritéria pro registraci dle čl. 4 (2) b) Nařízení EC 733/2002.
For all the reasons stated above, the Complaint is
Nález:
Z výše uvedených důvodů Senát v souladu s § B12 (b) a (c) Pravidel rozhodl o převodu doménového jména „škoda.eu“ na Žalující stranu.
JUDr. Otakar Švorčík
Datum: 31. 5. 2019
Z výše uvedených důvodů Senát v souladu s § B12 (b) a (c) Pravidel rozhodl o převodu doménového jména „škoda.eu“ na Žalující stranu.
JUDr. Otakar Švorčík
Datum: 31. 5. 2019
PANELISTS
Name | Otakar Svorcik |
---|
Date of Panel Decision
2019-06-03